Facts

De vreemde onvertelde geschiedenis van Franse frietjes

De vreemde onvertelde geschiedenis van Franse frietjes

Als iemand die altijd al gefascineerd is geweest door de wereld van het eten, heb ik me onlangs verdiept in de intrigerende geschiedenis van een van de meest geliefde en iconische fastfoodproducten: friet. Wat ik ontdekte was een verrassend en rijk verhaal dat eeuwen en continenten omspant, vol legendes, controverses en culturele invloeden. Ga met me mee op deze reis door de tijd en ontdek de vreemde, onvertelde geschiedenis van friet.

De oorsprong van friet is onzeker

Het verhaal van friet gaat terug naar het begin van de 15e eeuw toen de Spaanse veroveraars aardappelen meenamen naar Europa na hun expedities naar Peru en Bolivia. Het was echter niet meteen een succes. Veel Europeanen in die tijd geloofden dat aardappelen giftig waren. De exacte geboorteplaats van friet is nog steeds onderwerp van discussie onder historici.
Volgens één theorie werd friet rond 1680 voor het eerst uitgevonden in België. De legende vertelt dat toen de Maas bevroor en vis schaars werd, de vindingrijke inwoners van België in plaats daarvan aardappelen begonnen te bakken, waardoor friet werd geboren. Een andere theorie suggereert dat frieten oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen, gebracht door een Franse legerapotheker genaamd Antoine-Augustin Parmentier die over aardappelen leerde tijdens zijn gevangenschap in een Pruisische gevangenis in het midden van de 18e eeuw.

Thomas Jefferson en zijn liefde voor Franse frietjes

Een verrassende figuur in de geschiedenis van de friet is Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn periode als Amerikaans minister in Frankrijk van 1785 tot 1789 ontwikkelde Jefferson een sterke waardering voor de Franse keuken. Er wordt aangenomen dat zijn blootstelling aan de Franse keuken zijn culinaire voorkeuren heeft beïnvloed, waaronder zijn voorliefde voor wat we nu kennen als friet.
Jefferson wordt vaak toegeschreven aan de introductie van friet in Amerika. Zijn recept voor friet, gedocumenteerd in Mary Randolph’s “The Virginia House-Wife” uit 1824, beschrijft het snijden van de aardappelen “in schaafsel rond en rond, zoals je een citroen zou schillen”. Hoewel het enige tijd duurde voordat friet populair werd in de VS, kan de invloed van Jefferson niet ontkend worden.

Friet in de literatuur: Charles Dickens’ vermelding

Friet vond niet alleen zijn weg naar de culinaire wereld, maar verscheen ook in de literatuur. In zijn roman uit 1859, “A Tale of Two Cities”, noemt de beroemde auteur Charles Dickens frieten als “vette chips van aardappel, gebakken met een paar onwillige druppels olie”. Deze verwijzing wordt beschouwd als de eerste vermelding van friet in de literatuur, wat hun groeiende populariteit en culturele betekenis aantoont.

De naam “friet” en de Eerste Wereldoorlog

Hoewel de term “Franse gebakken aardappelen” al in de jaren 1850 werd gebruikt, werd de naam “friet” populair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Volgens de folklore verwezen Amerikaanse soldaten die in de Franstalige regio van België waren gestationeerd naar de gebakken aardappelen als “Franse gebakken aardappelen”. De soldaten dachten ten onrechte dat de lokale bevolking Frans was, ook al waren ze Belgisch. Deze verkeerde interpretatie leidde tot de term “frieten” die vandaag de dag veel gebruikt wordt.

Friet en McDonald’s

Friet is niet meer weg te denken uit de fastfoodwereld en McDonald’s is ongetwijfeld een van de meest iconische leveranciers van deze geliefde snack. Verrassend genoeg stonden er geen frietjes op het menu toen de eerste McDonald’s in 1940 werd geopend in San Bernardino, Californië. Pas in 1949 verving de keten de aardappelchips door frietjes en deze werden al snel een vast onderdeel naast de hamburgers.
De frietjes van McDonald’s zijn al tientallen jaren favoriet bij de fans. Het recept is relatief ongewijzigd gebleven, met een focus op het gebruik van hele aardappelen die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Meer dan 40.000 McDonald’s locaties wereldwijd serveren een verbazingwekkende 3,29 miljard pond friet per jaar.

De uitvinding van diepvriesfrieten

De uitvinding van diepgevroren friet zorgde voor een revolutie in de industrie en maakte friet gemakkelijk toegankelijk. In de jaren 1950 ontwikkelde John Richard Simplot, een pionierende aardappelboer en ondernemer, het proces om gesneden aardappelen in te vriezen. De doorbraak van Simplot kwam toen hij halverwege de jaren 60 bevroren frietjes begon te leveren aan McDonald’s, waarmee hun plaats in de fastfoodgeschiedenis werd verstevigd.

De frietautomaat

Een intrigerend hoofdstuk in de geschiedenis van de friet is het verschijnen van de eerste frietautomaat in Australië in de jaren 1980. Terwijl fastfoodzaken de markt domineren, boden automaten een unieke en handige manier om onderweg te voldoen aan het verlangen naar hete en knapperige frietjes.

De blijvende erfenis van friet

Friet heeft een lange weg afgelegd sinds zijn nederige begin. Ze zijn een wereldwijd fenomeen geworden, waar mensen van alle leeftijden en culturen van genieten. Of je ze nu knapperig of zacht, gekruid of gewoon, gedoopt in ketchup of mayonaise verkiest, de universele aantrekkingskracht van frietjes valt niet te ontkennen.
Dus, de volgende keer dat je je overgeeft aan een bord gouden, overheerlijke frietjes, neem dan even de tijd om de vreemde en onvertelde geschiedenis achter dit geliefde fastfoodvoedsel te waarderen. Van hun onzekere oorsprong tot hun opkomst naar populariteit door literatuur, politiek en de fastfoodindustrie, hebben frietjes een onuitwisbare stempel gedrukt op ons culinaire landschap.
Terwijl ik nadenk over mijn reis door de geschiedenis van friet, word ik eraan herinnerd dat eten niet alleen voedsel is; het is een cultureel fenomeen dat ons allemaal verbindt. Dus, de volgende keer dat je van een frietje geniet, denk dan aan de eeuwen van verhalen en tradities die hebben bijgedragen aan de creatie ervan, en laat het een herinnering zijn aan het rijke tapijt van de menselijke geschiedenis.

FAQ

Wat is de oorsprong van friet?

De exacte oorsprong van friet wordt nog steeds betwist door historici. Sommige theorieën suggereren dat ze rond 1680 voor het eerst werden uitgevonden in België, terwijl anderen geloven dat ze halverwege de 18e eeuw in Frankrijk zijn ontstaan. De introductie van aardappelen in Europa door de Spaanse veroveraars in de 15e eeuw speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze geliefde snack.

Wie introduceerde friet in Amerika?

Aan Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, wordt vaak toegeschreven dat hij friet in Amerika heeft geïntroduceerd. Tijdens zijn periode als minister van de VS in Frankrijk ontwikkelde Jefferson een liefde voor de Franse keuken, inclusief een voorliefde voor wat we nu kennen als friet. Zijn recept voor friet staat in Mary Randolph’s “The Virginia House-Wife” uit 1824.

Hoe komt friet aan zijn naam?

De term “frieten” werd populair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er wordt aangenomen dat Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in de Franstalige regio van België de gefrituurde aardappelen per ongeluk “French fried potatoes” noemden. Deze verkeerde interpretatie leidde tot de naam “frieten” die vandaag de dag veel gebruikt wordt.

Wanneer werden frieten populair in fastfood?

In het midden van de 20e eeuw werd friet steeds populairder in fastfoodrestaurants. McDonald’s, een van de meest iconische fastfoodketens, verving in 1949 aardappelchips door frietjes, waarmee de status van friet naast hamburgers werd bevestigd. Sindsdien zijn frietjes een onmisbaar onderdeel geworden van de fastfoodervaring.

Wat is de betekenis van bevroren friet?

De uitvinding van diepgevroren friet zorgde voor een revolutie in de industrie en maakte friet gemakkelijk toegankelijk. In de jaren 1950 ontwikkelde John Richard Simplot, een aardappelboer en ondernemer, het proces om gesneden aardappelen in te vriezen. Deze doorbraak maakte massaproductie en -distributie van friet mogelijk en droeg bij aan hun wijdverspreide populariteit in fastfoodketens en huishoudens wereldwijd.

Hoeveel frietjes serveert McDonald’s jaarlijks?

McDonald’s, een van de grootste consumenten van friet, serveert elk jaar wereldwijd maar liefst 3,29 miljard kilo friet. Hun toewijding aan kwaliteit en consistentie heeft van McDonald’s frietjes een geliefde keuze gemaakt voor miljoenen mensen over de hele wereld.