Facts

Zijn rotisserie-kippen echt recessiebestendig?

Zijn rotisserie-kippen echt recessiebestendig?

De achtbaanrit van kippenprijzen

Als iemand die de voedingsindustrie en in het bijzonder de pluimveemarkt op de voet volgt, kan ik beamen dat de kippenprijzen de afgelopen jaren in een achtbaan terecht zijn gekomen. Volgens de National Chicken Council kenden de groothandelsprijzen van kip grote schommelingen. In 2019 bedroegen de prijzen 76,8 cent per pond, maar in 2020 daalden ze naar 67 cent per pond. In 2021 maakten de prijzen echter weer een sprong en bereikten 85,4 cent per pond. De volatiliteit van de kippenprijzen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder uitbraken van vogelgriep en Afrikaanse varkenspest, maar ook ongunstige weersomstandigheden als gevolg van droogte. Deze prijsschommelingen deden zich voor tegen de achtergrond van de aanhoudende COVID-19 pandemie, waardoor de uitdagingen voor de industrie nog groter werden.

Inflatiebestendige rotisserie-kippen

Ondanks de achtbaan van kippenprijzen en de inflatiedruk op de voedselmarkt, is er één voedingsmiddel dat opmerkelijk recessiebestendig is gebleven: de rotisserie-kip. Als iemand die regelmatig grote supermarkten bezoekt, heb ik gemerkt dat de prijs van rotisserie-kippen verrassend stabiel is gebleven ondanks de algemene stijging van de voedselprijzen. Kruideniersgiganten als Costco, BJ’s, Meijer, Giant Eagle en Publix blijven rotisserie-kippen aanbieden tegen betaalbare prijzen, variërend van $4,99 tot $6,99.

Toewijding aan waarde

Onlangs kwam ik verklaringen tegen van de CEO’s van BJ’s en Giant Eagle, waarin ze hun belofte uitspraken om de lage prijs van rotisserie kippetjes te handhaven. Bob Eddy, CEO van BJ’s, benadrukte dat de prijs van rotisserie-kippen niet was veranderd, zelfs niet toen de inflatie in de dubbele cijfers liep, omdat het een belangrijke waarde heeft voor hun leden. Op dezelfde manier erkende Dan Donovan van Giant Eagle de populariteit van rotisserie-kippen als een item dat centraal staat op het bord en benadrukte hij het belang van het handhaven van een sterke algemene waarde voor klanten. Het is duidelijk dat deze supermarktketens het belang begrijpen van het aanbieden van een betaalbare optie die toegankelijk blijft voor consumenten, zelfs in moeilijke economische tijden.

Een slimme strategie

Volgens Ernest Baskin, universitair hoofddocent voedselmarketing aan de St. Joseph Universiteit, ligt de reden voor de stabiliteit van de prijzen van rotisserie-kippen in een slimme strategie van kruidenierswinkels. Hij legt uit dat rotisserie-kippen dienen als een afgeprijsd artikel dat klanten aantrekt, die dan geneigd zijn om extra artikelen te kopen, zoals salades, bijgerechten en drankjes. Door de prijs van braadkippen laag te houden, kunnen kruideniers eventuele verliezen compenseren door inkomsten te genereren uit andere artikelen in hun winkel. Als gevolg daarvan worden de kippen strategisch achterin de winkel geplaatst, waardoor klanten worden verleid om de rest van het aanbod te ontdekken en bij te dragen aan de algehele winstgevendheid van de winkel.

Conclusie

Ik ben getuige geweest van de schommelingen in kippenprijzen en de invloed van inflatie op kruidenierswaren, en ik ben echt onder de indruk van de veerkracht van rotisserie-kippen. Ze zijn erin geslaagd om economische uitdagingen te weerstaan en consumenten een betaalbare en gemakkelijke maaltijdoptie te bieden. De toewijding van supermarktketens om de lage prijs van rotisserie-kippen te handhaven laat zien dat ze de waarde ervan voor klanten begrijpen. Of het nu het resultaat is van een slimme strategie of een oprechte wens om toegankelijke opties te bieden, het recessiebestendige karakter van rotisserie-kippen is onmiskenbaar. Dus als je de volgende keer naar de supermarkt gaat, overweeg dan om een heerlijke, budgetvriendelijke rotisserie-kip te kopen – een keuze die niet duur is.

FAQ

Waarom schommelen de kippenprijzen de laatste jaren?

De prijzen van kip zijn aan schommelingen onderhevig geweest door verschillende factoren, zoals uitbraken van vogelgriep en Afrikaanse varkenspest, maar ook ongunstige weersomstandigheden zoals droogte. Deze gebeurtenissen hebben de aanvoerketen verstoord en de algemene marktprijzen beïnvloed.

Worden rotisserie kippen beïnvloed door de volatiliteit van de kippenprijzen?

Verrassend genoeg zijn rotisserie kippen relatief onaangetast gebleven door de schommelingen in de kippenprijzen. Ondanks de prijsstijgingen van andere kipproducten hebben grote supermarkten hun prijzen voor rotisserie-kippen laag en stabiel gehouden.

Waarom houden grote supermarkten de prijs van rotisserie-kippen onveranderd?

Grote supermarkten begrijpen de waarde en populariteit van braadkippen als een product dat midden op het bord ligt. Door de prijs onveranderd te houden, kunnen ze klanten aantrekken en extra inkomsten genereren uit andere artikelen in de winkel, zoals bijgerechten, salades en dranken.

Zal de prijs van rotisserie-kippen in de toekomst stijgen?

Hoewel het moeilijk is om toekomstige prijsveranderingen met zekerheid te voorspellen, suggereert de toewijding van supermarktketens om de lage prijs van rotisserie kippen te handhaven dat ze betaalbaarheid voor consumenten prioriteit zullen blijven geven. Echter, externe factoren zoals inflatie en marktomstandigheden kunnen de prijzen op de lange termijn beïnvloeden.

Zijn braadkippen een kosteneffectieve maaltijdoptie tijdens een recessie?

Ja, rotisserie-kippen worden beschouwd als een kosteneffectieve maaltijdoptie, vooral tijdens een recessie. Hun betaalbare prijs, in combinatie met het gemak en de veelzijdigheid die ze bieden, maken ze een aantrekkelijke keuze voor budgetbewuste consumenten.

Hoe zorgen supermarkten ervoor dat er rotisserie-kippen beschikbaar zijn tegen een lage prijs?

Sommige supermarkten, zoals Costco, hebben speciale faciliteiten die hen in staat stellen om de toevoerketen te controleren en de betaalbaarheid van rotisserie-kippen te handhaven. Door het proces van de boerderij tot aan de tafel van de klant te stroomlijnen, kunnen ze de kosten effectief beheren en een constante beschikbaarheid garanderen.