Facts

12 Goedkope vissen die je absoluut nooit moet eten

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:

12 Goedkope vissen die je absoluut nooit moet eten

Als iemand met een grote passie voor zeevruchten en een liefde voor koken, heb ik geleerd dat niet alle vis gelijk is. Hoewel het waar is dat zeevruchten een voedzame toevoeging aan ons dieet kunnen zijn en waardevolle eiwitten, vitaminen en omega-3 vetzuren leveren, zijn er bepaalde goedkope vissoorten die je beter niet kunt eten.

Gekweekte garnalen

Garnalen zijn ongetwijfeld een favoriet onder Amerikanen, met een gemiddelde consumptie van ongeveer 4,4 pond per jaar. De populariteit van garnalen is grotendeels te danken aan de relatief lage prijs, mogelijk gemaakt door de opkomst van de garnalenkweek, vooral in Zuidoost-Azië. Deze kweekmethode is echter niet zonder problemen.
Sommige garnalenkwekerijen worden goed beheerd en houden zich aan ethische praktijken, maar veel andere worden geplaagd door overbevolking, het gebruik van schadelijke chemicaliën en de dreiging van vervuiling van omliggende watersystemen. Bovendien kunnen deze kwekerijen een bedreiging vormen voor lokale wilde garnalenpopulaties en monoculturen bevorderen, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor het kwetsbare mariene ecosysteem. Omdat het moeilijk is om de herkomst van garnalen te achterhalen, kun je deze goedkope vis-, schaal- en schelpdiervariant het beste voorzichtig benaderen.

Grijze Mul

Grijze zeebarbeel is een vis die aan populariteit heeft gewonnen in Engeland, met filets die al £9 kosten voor twee. Hoewel deze vissoort ooit als minder smakelijk werd beschouwd, heeft zijn gedurfde smaak geleid tot een heropleving van de vraag. De Angling Trust heeft echter zijn bezorgdheid geuit over de duurzaamheid van mul.
De belangrijkste problemen zijn dat mul vaak wordt gevangen als bijvangst terwijl ze aan het paaien zijn in open water, en dat jonge, onvolwassen vrouwtjes regelmatig worden geoogst voordat ze zich kunnen voortplanten. Dit heeft geleid tot een zorgwekkende afname van de lokale populatie van mul. Gezien deze milieuproblemen is het raadzaam om deze goedkope visoptie te vermijden.

Oranje roughy

Atlantische slijmkop, ooit bekend onder de minder aantrekkelijke naam “slimehead”, is dankzij een slimme rebranding een belangrijk keukenartikel geworden in Australië. Ondanks het betaalbare prijskaartje van ongeveer $11,50 per portie, heeft deze bodemvis belangrijke nadelen.
Atlantische slijmkop plant zich ongelooflijk langzaam voort. De gemiddelde gevangen vis is tussen de 30 en 50 jaar oud. Dit maakt de soort zeer gevoelig voor overbevissing. Bovendien betekent de hoge leeftijd van deze vissen dat hun filets hoge gehaltes kwik kunnen bevatten, wat een potentieel gezondheidsrisico vormt. Bovendien zijn de vistechnieken die gebruikt worden om orange roughy te vangen, zoals het vissen met bodemtrawls, zeer verstorend voor kwetsbare mariene ecosystemen. Om deze redenen kun je deze goedkope vis het beste vermijden.

Gekweekte Atlantische zalm

Gekweekte zalm wordt vaak aangeprezen als een betaalbaarder alternatief voor zijn wilde tegenhanger. Hoewel het waar is dat gekweekte zalm over het algemeen goedkoper is, zijn er gegronde zorgen over de impact op het milieu en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid.
Zalmkwekerijen kunnen vatbaar zijn voor uitbraken van ziekten en het gebruik van chemicaliën om deze problemen te behandelen kan schadelijke gevolgen hebben voor de omringende wateren. Daarnaast roept het hoge sterftecijfer van gekweekte zalm, geschat op ongeveer 20%, nog meer vragen op over de duurzaamheid van deze praktijk. Hoewel het gehalte aan gifstoffen en metalen in gekweekte zalm vergelijkbaar kan zijn met wilde zalm, maken de milieuproblemen rond het kweken van zalm het een minder aantrekkelijke optie, ondanks het lagere prijskaartje.

Kabeljauw

Kabeljauw is al heel lang een hoofdbestanddeel van de Amerikaanse keuken, dankzij zijn milde smaak, stevige textuur en vlokkig uiterlijk. De kabeljauwbestanden voor de kust van Maine werden echter ooit zwaar overbevist, wat leidde tot strenge beperkingen om het voortbestaan van de soort te garanderen.
Hoewel er tekenen van herstel zijn in de kabeljauwpopulatie, met een bijzonder gezonde 2019 klasse, blijft de toekomst van deze vis onzeker. Het veranderende klimaat, waarbij de Golf van Maine een van de snelst opwarmende wateren is, vormt een aanzienlijke bedreiging voor het welzijn van de kabeljauw. Daarnaast adviseert de Conservation Law Foundation voorzichtigheid, omdat het herstel van de kabeljauwbestanden nog niet gegarandeerd is. Gezien de kwetsbaarheid van de kabeljauwpopulatie kun je deze goedkope visoptie het beste voorzichtig benaderen.
Concluderend: hoewel de verleiding van lage prijzen verleidelijk kan zijn, is het cruciaal om de milieu- en gezondheidsimplicaties van bepaalde goedkope vissoorten in overweging te nemen. Door weloverwogen keuzes te maken en prioriteit te geven aan duurzaamheid, kunnen we genieten van de vele voordelen van vis, schaal- en schelpdieren en tegelijkertijd onze impact op de kwetsbare mariene ecosystemen minimaliseren.

FAQ

Waarom zou ik gekweekte garnalen vermijden?

Gekweekte garnalen kunnen problematisch zijn vanwege de onethische praktijken en milieuproblemen die veel garnalenkwekerijen met zich meebrengen, vooral die in Zuidoost-Azië. Deze kwekerijen kunnen omliggende watersystemen vervuilen, lokale wilde garnalenpopulaties bedreigen en niet-duurzame monoculturen bevorderen. Bovendien is het moeilijk om de herkomst van garnalen te traceren, waardoor het een uitdaging is om ethische herkomst te garanderen.

Wat is het probleem met grijze harder?

De belangrijkste problemen met mul zijn de afnemende populatie en niet-duurzame vispraktijken. Zeebarbeel wordt vaak gevangen als bijvangst tijdens het paaien en onvolgroeide vrouwtjes worden vaak geoogst voordat ze zich kunnen voortplanten. Dit heeft geleid tot een zorgwekkende afname van de lokale populatie van mul, waardoor het een niet-duurzame keuze is.

Waarom moet ik Atlantische slijmkop vermijden?

Atlantische slijmkop is een problematische keuze vanwege zijn extreem trage voortplantingssnelheid en hoge kwikgehalte. De gemiddelde orange roughy die gevangen wordt is tussen de 30 en 50 jaar oud, waardoor de soort zeer gevoelig is voor overbevissing. Bovendien kunnen de vistechnieken die gebruikt worden om Atlantische slijmkop te vangen, zoals sleepnetten, zeer verstorend zijn voor kwetsbare mariene ecosystemen.

Wat zijn de problemen met gekweekte Atlantische zalm?

Hoewel gekweekte zalm over het algemeen een beter betaalbare optie is, is er terechte bezorgdheid over de gevolgen voor het milieu en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Zalmkwekerijen kunnen vatbaar zijn voor uitbraken van ziekten en het gebruik van chemicaliën om deze problemen te behandelen kan schadelijke gevolgen hebben voor de omringende wateren. Daarnaast roept het hoge sterftecijfer van gekweekte zalm vragen op over de duurzaamheid van deze praktijk.

Wat is de huidige status van Atlantische kabeljauw?

De Atlantische kabeljauwpopulatie voor de kust van Maine werd ooit zwaar overbevist, wat leidde tot strenge beperkingen om het voortbestaan van de soort te garanderen. Hoewel er tekenen van herstel zijn, met een bijzonder gezonde 2019-klasse, blijft de toekomst van deze vis onzeker. Het veranderende klimaat, waarbij de Golf van Maine een van de snelst opwarmende wateren is, vormt een grote bedreiging voor het welzijn van de kabeljauw. De Conservation Law Foundation adviseert voorzichtigheid, omdat het herstel van de kabeljauwbestanden nog niet gegarandeerd is.