Facts

Waarom St. Louis zo belangrijk is voor de hotdoggeschiedenis

Waarom St. Louis een belangrijke plaats inneemt in de hotdoggeschiedenis

Hotdogs, vaak “eetbare immigranten” genoemd, zijn net als het Vrijheidsbeeld een iconisch symbool van de Amerikaanse keuken geworden. Deze heerlijke stukken vlees hebben de borden gesierd van Amerikaanse presidenten, koningen en koninginnen, astronauten in de ruimte en zelfs van de geliefde Amerikaanse schat Betty White, die hotdogs en wodka toeschreef aan haar lange levensduur. Maar wat maakt St. Louis zo belangrijk in de geschiedenis van dit geliefde zomerse gerecht? Laten we ons verdiepen in het fascinerende verhaal achter St. Louis en zijn bijdrage aan de hotdogcultuur.

Het grote hotdogdebat

Voordat we beginnen aan onze reis door de hotdoggeschiedenis, gaan we eerst in op een van de meest controversiële debatten rond dit geliefde eten: Is een hotdog een broodje? Hoewel Californië en New York hotdogs wettelijk als broodjes beschouwen, woedt het debat voort. Deze discussie is echter maar bijzaak vergeleken met de rijke geschiedenis en culturele betekenis van hotdogs.

De oorsprong van hotdogs

Hoewel Frankfurt-am-Main, Duitsland, vaak wordt aangeprezen als de geboorteplaats van de hotdog, is er nog een andere mededinger voor deze eer. Volgens de National Hot Dog and Sausage Council verdient Johann Geroghehner uit Coburg, Duitsland, erkenning voor zijn bijdrage. Volgens de legende ging Geroghehner in de jaren 1600 naar Frankfurt om zijn “kleine hond” te verkopen, die uiteindelijk de basis legde voor de moderne hotdog.

De komst van hotdogs in Amerika

Fast forward naar de jaren 1860 toen Amerikanen voor het eerst kennis maakten met de hotdog. Verkopers van duwkarren in New York City zwierven door de straten en boden hotdogs aan geserveerd met een broodje in plaats van het nu bekende broodje. Deze draagbare en betaalbare maaltijd won snel aan populariteit en verspreidde zich over het hele land.

De geboorte van het hotdogbroodje

Pas in 1904 ontstond de hotdog zoals we die nu kennen, dankzij een innovatieve creatie in St. Louis. Tijdens de Louisiana Purchase Exposition, ook bekend als de St. Louis World’s Fair, zorgde Anton Feuchtwanger, een Beierse concessiehouder, voor een revolutie in de hotdogervaring. Feuchtwanger verkocht naakte hotdogs vanuit zijn kraam en om de handen van de klanten te beschermen tegen de hitte en de rommel, verstrekte hij handschoenen. Maar toen de voorraad handschoenen opraakte, wendde Feuchtwanger zich tot zijn zwager als bakker voor een oplossing. En zo werd het lange hotdogbroodje geboren.

De erfenis van St. Louis in de hotdogcultuur

Hoewel niet iedereen het eens is over de oorsprong van het hotdogbroodje in St. Louis, blijft het een fascinerend stukje geschiedenis. Nu het hoogseizoen van hotdogconsumptie nadert, van Memorial Day tot Labor Day, is het een boeiend onderwerp om te bespreken op zomerfeestjes en barbecues. Alleen al in 2020 gaven Amerikanen maar liefst 2,8 miljard dollar uit aan hotdogs, met meer dan 19 miljoen verkochte hotdogs in honkbalstadions in het hele land. Dit jaar, wanneer we vooruitlopen op het aansteken van de grill, zullen de hotdogs ongetwijfeld uit de schappen vliegen, en de bijdrage van St. Louis aan hun geschiedenis mag niet worden vergeten.

Conclusie

St. Louis neemt een speciale plaats in in de annalen van de hotdoggeschiedenis. De rol van de stad in het populariseren van het hotdogbroodje heeft voor altijd de manier veranderd waarop we genieten van dit typische Amerikaanse eten. Of je nu de voorkeur geeft aan ketchup of mosterd, aan rundvlees of kalkoen, of zelfs aan een debat over hotdogs als broodjes, het belang van St. Louis kan niet worden ontkend. Dus als je geniet van een hotdog bij je volgende barbecue in de achtertuin of bij een honkbalwedstrijd, neem dan even de tijd om te genieten van de rijke geschiedenis en culturele impact die St. Louis heeft gehad op dit geliefde culinaire genot.

FAQ

Is St. Louis echt belangrijk in de hotdoggeschiedenis?

Ja, St. Louis heeft een belangrijke plaats in de hotdoggeschiedenis. Het was tijdens de Louisiana Purchase Exposition in 1904 dat het moderne hotdogbroodje, zoals we dat vandaag de dag kennen, werd gemaakt door Anton Feuchtwanger, een concessiehouder uit St. Deze innovatie zorgde voor een revolutie in de hotdogervaring en veranderde voor altijd de manier waarop we van dit iconische Amerikaanse eten genieten.

Waar zijn hotdogs ontstaan?

De oorsprong van hotdogs ligt in Duitsland. Hoewel Frankfurt-am-Main vaak wordt genoemd als de geboorteplaats van de hotdog, speelde Johann Geroghehner uit Coburg, Duitsland, ook een rol in de creatie ervan. Geroghehner introduceerde zijn “kleine hond” in Frankfurt in de jaren 1600, wat de basis legde voor de ontwikkeling van de hotdog.

Worden hotdogs beschouwd als sandwiches?

De classificatie van hotdogs als sandwiches is onderwerp van discussie. Wettelijk gezien worden hotdogs in sommige staten, zoals Californië en New York, beschouwd als sandwiches. Dit debat wordt echter overschaduwd door de rijke geschiedenis en culturele betekenis van hotdogs, ongeacht hun classificatie.

Hoe zijn hotdogs populair geworden in Amerika?

Hotdogs werden populair in Amerika in de jaren 1860, toen verkopers in New York ze begonnen te verkopen met een broodje in plaats van een broodje. Deze draagbare en betaalbare maaltijd verspreidde zich snel over het hele land en werd niet meer weg te denken van barbecues in de achtertuin, stadions en patriottische vieringen zoals de Fourth of July.

Wat zijn enkele populaire hotdogbelegs?

Hotdogbeleg varieert afhankelijk van persoonlijke voorkeur en regionale tradities. Enkele populaire toppings zijn mosterd, ketchup, relish, uien, zuurkool, chili, kaas en verschillende sauzen. De keuze van de toppings leidt vaak tot hartstochtelijke discussies onder hotdogfanaten.

Hoeveel hotdogs eten Amerikanen?

Amerikanen hebben een blijvende liefdesaffaire met hotdogs. In 2020 gaven Amerikanen maar liefst 2,8 miljard dollar uit aan hotdogs, waarvan er alleen al in het stadion meer dan 19 miljoen werden verkocht. Tijdens piekseizoenen van consumptie, zoals Memorial Day tot Labor Day, wordt geschat dat Amerikanen alleen al op Fourth of July naar schatting 150 miljoen hotdogs consumeren, waardoor het een integraal onderdeel is van de Amerikaanse culinaire cultuur.