Facts

De ingenieuze manier waarop Nestlé mensen in Japan overtuigde om koffie te drinken

De ingenieuze manier waarop Nestlé mensen in Japan overtuigde om koffie te drinken

Een reis door de wereld van Japanse Kit Kats

Stel je een wereld voor waarin Kit Kats verkrijgbaar zijn in bijna elke denkbare kleur en smaak, van aardbei tot zoete aardappel. In Japan is de Kit Kat ervaring werkelijk buitengewoon. De Kasumigaura-fabriek, beschreven in een boeiend artikel van The New York Times in 2018, laat de pure creativiteit en innovatie zien achter de productie van deze iconische lekkernijen. De Japanse Kit Kat is een cultureel fenomeen geworden, met unieke smaken die de grenzen van traditioneel snoep verleggen. Van pruimenwijn tot banaan, er lijken geen grenzen te zijn aan de verbeelding van de makers van Kit Kat (via NPR).
Te midden van deze levendige reeks smaken is er één met een diepe geschiedenis en een fascinerend verhaal. Nestlé, het moederbedrijf van Kit Kat, begon aan een opmerkelijke reis om snoep met koffiesmaak te introduceren op de Japanse markt. Het doel van deze marketingactie was om bij consumenten een aangeleerde smaak voor koffie te creëren, wat er uiteindelijk toe leidde dat ze de echte drank zelf omarmden (Better Marketing).

Een koffiegerichte uitdaging in een theegedreven cultuur

In de jaren 1970 stond Nestlé voor een belangrijke uitdaging in Japan: hoe koffie te verkopen in een land dat diep geworteld is in de theecultuur. In tegenstelling tot landen waar koffie centraal staat, zoals Italië of Costa Rica, had Japan een rijke geschiedenis en een sterke affiniteit met thee. Nestlé onderkende de noodzaak van een unieke aanpak en zocht de hulp van Clotaire Rapaille, een gerenommeerd psychoanalyticus (Better Marketing).
Rapaille’s expertise in psychologie en geheugen bleek van onschatbare waarde. Hij begreep de kracht van jeugdherinneringen en hun invloed op consumentengedrag. Door een diepe emotionele band te creëren tussen consumenten en een product door middel van herinneringen die zich al lang in de consument hadden genesteld, geloofde Rapaille dat hij de perceptie van koffie in Japan kon veranderen. Zijn missie was om theeliefhebbers te veranderen in koffieliefhebbers (PBS).

Een onthuld strategisch plan

Nestlé begon aan een zorgvuldig opgesteld plan om producten met koffiesmaak op de Japanse markt te introduceren. De reis begon met de ontwikkeling van zoete traktaties met koffiesmaak voor kinderen. Deze desserts dienden als afdruk om jonge gehemelten vertrouwd te maken met de smaak van koffie. Hoewel de specifieke tijdlijn onduidelijk is, is het waarschijnlijk dat Nestlé begon met verschillende snoepjes met koffiesmaak voordat het zich op het terrein van Kit Kats (PBS) begaf.
De opkomst van Kit Kats met koffiesmaak kwam later, rond de jaren 2000. Tegen die tijd had Nestlé met succes een generatie consumenten gecreëerd die goed bekend was met de smaak van koffie. De introductie van Kit Kats met koffiesmaak werd een natuurlijke progressie, die voortborduurde op de bestaande populariteit en bekendheid van de smaak. Dankzij de strategische aanpak van Nestlé en het inzicht van Clotaire Rapaille in de wisselwerking tussen voeding en herinneringen, bereikte de koffiemarkt in Japan in 2014 recordhoogten (The Japan Times).

Een smaak voor koffie, een gecreëerde herinnering

De ingenieuze manier waarop Nestlé mensen in Japan ervan overtuigde om koffie te drinken was een meesterlijke mix van psychologie, marketing en culinaire innovatie. Door een beroep te doen op de jeugdherinneringen van consumenten en een stempel te drukken met lekkernijen met koffiesmaak, veranderde Nestlé theeliefhebbers met succes in koffiekenners. De introductie van Kit Kats met koffiesmaak verstevigde de associatie tussen koffie en genot en verstevigde zijn plaats op de Japanse markt (Better Marketing).
Vandaag de dag bloeit de Japanse Kit Kat cultuur nog steeds, met nieuwe smaken die voortdurend de grenzen van smaak en verbeelding verleggen. Laten we, terwijl we ons overgeven aan de heerlijke verscheidenheid aan Kit Kats, terugdenken aan de opmerkelijke reis die koffie in de harten en kopjes van de Japanse bevolking bracht. Nestlé’s ingenieuze aanpak is een bewijs van de kracht van marketing en de kunst van het creëren van blijvende herinneringen door middel van eten.

FAQ

Hoe heeft Nestlé mensen in Japan overtuigd om koffie te drinken?

Nestlé koos voor een strategische aanpak door eerst zoete lekkernijen met koffiesmaak te introduceren die gericht waren op kinderen. Deze desserts creëerden een imprint van de koffiesmaak in de jonge smaakpapillen. Vervolgens introduceerde Nestlé Kit Kats met koffiesmaak, inspelend op de bestaande bekendheid en populariteit van de smaak. Deze geleidelijke blootstelling aan en associatie met koffie veranderde theeliefhebbers met succes in koffiedrinkers.

Wie was Clotaire Rapaille en welke rol speelde hij in de marketingstrategie van Nestlé?

Clotaire Rapaille is een psychoanalyticus die een cruciale rol speelde in de marketingstrategie van Nestlé. Hij herkende de kracht van jeugdherinneringen en hun invloed op consumentengedrag. Rapaille’s expertise in psychologie en geheugen stelde hem in staat om een diepe emotionele verbinding te creëren tussen consumenten en de smaak van koffie, waardoor uiteindelijk hun voorkeuren en percepties veranderden.

Had Nestlé’s snoep met koffiesmaak een impact op de Japanse markt?

Ja, Nestlé’s snoepjes met koffiesmaak hadden een belangrijke impact op de Japanse markt. Door het creëren van een “afdruk” van de smaak van koffie door deze vroege lekkernijen, kweekte Nestlé een nieuwe generatie consumenten die bekend waren met en geïnteresseerd waren in de echte drank. Dit maakte de weg vrij voor het latere succes van Kit Kats met koffiesmaak en de algehele groei van de koffiemarkt in Japan.

Welke smaken Kit Kats zijn verkrijgbaar in Japan?

In Japan zijn Kit Kats verkrijgbaar in een breed scala aan smaken, die de creativiteit en innovatie van het land laten zien. Enkele opvallende smaken zijn aardbei, zoete aardappel, pruimenwijn, banaan en natuurlijk café au lait. Japanse Kit Kats zijn een cultureel fenomeen geworden dat voortdurend de grenzen van traditioneel snoepgoed verlegt.

Wanneer bereikte de koffiemarkt in Japan een recordhoogte?

De koffiemarkt in Japan bereikte in 2014 recordhoogten. Nestlé’s strategische aanpak, gekoppeld aan de introductie van Kit Kats met koffiesmaak, zorgde ervoor dat Japanse consumenten met succes de smaak van koffie te pakken kregen. Tegen die tijd was koffie steeds populairder geworden en de associatie met plezier en vertrouwdheid leidde tot een stijging van de koffieconsumptie in het hele land.

Hoe toont Nestlé’s marketingaanpak in Japan de kracht van voedsel en herinneringen?

Nestlé’s marketingaanpak in Japan laat de kracht van voedsel en herinneringen zien door in te spelen op de ervaringen van consumenten uit hun kindertijd. Door een diepe emotionele band te creëren tussen consumenten en de smaak van koffie via jeugdherinneringen, heeft Nestlé met succes de perceptie van koffie in een theegedreven cultuur veranderd. Dit laat de diepgaande invloed zien die herinneringen en emoties in verband met voedsel kunnen hebben op de voorkeuren en het gedrag van consumenten.