Facts

De onvertelde waarheid over Häagen-Dazs ijs

De onvertelde waarheid over Häagen-Dazs ijs

Häagen-Dazs is een geliefd merk van premium ijs dat de harten en smaakpapillen van ijsliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd. Maar kent u de fascinerende verhalen achter dit iconische ijs? Van de unieke naam tot de connecties met punkrock en fans van beroemdheden, Häagen-Dazs heeft een rijke en intrigerende geschiedenis. In dit artikel onthullen we de onvertelde waarheid over Häagen-Dazs ijs.

De oorsprong van de naam

Heb je je ooit afgevraagd waarom Häagen-Dazs een naam heeft die Deens klinkt, terwijl het eigenlijk een Amerikaans ijsmerk is? De waarheid is dat Häagen-Dazs is uitgevonden door een Poolse immigrant genaamd Reuben Mattus. Mattus besloot echter een naam met Deense invloeden te kiezen. Volgens The New York Times wilde Mattus, die Joods was, Denemarken eren, een Europese natie die haar Joodse burgers bijstond tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Toen Mattus na de oorlog zijn ijsbedrijf oprichtte, koos hij voor de naam Häagen-Dazs. De naam was niet alleen een eerbetoon aan de Denen, maar gaf ook de indruk dat het product van Europese oorsprong was. De toevoeging van de umlaut in de naam was een marketingbeslissing om het product te laten opvallen in de markt. Mattus wist niet dat de umlaut later geassocieerd zou worden met een gevoel van metal geloofwaardigheid, gedeeld door bands als Motörhead, Mötley Crüe en Queensrÿche.

Punk Rock Verbinding

Geloof het of niet, Häagen-Dazs heeft een verrassende connectie met de wereld van punkrock. Een van de winkels van Häagen-Dazs in de wijk Georgetown in Washington, D.C. werd een ontmoetingsplaats voor punkrockiconen. Henry Rollins, de latere frontman van Black Flag, werkte niet alleen in de Häagen-Dazs winkel, maar werd zelfs gepromoveerd tot manager. Uiteindelijk verliet Rollins zijn baan om zijn passie voor muziek na te jagen.
Een andere punkrocklegende, Ian MacKaye, die later de bands Minor Threat en Fugazi zou vormen, werkte ook naast Rollins bij Häagen-Dazs. Ondanks dat Rollins vertrok zonder zijn voormalige supervisor op de hoogte te stellen, zijn hij en MacKaye al meer dan 40 jaar bevriend. Het is fascinerend om te bedenken dat Häagen-Dazs een kleine rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de punkrock.

Beroemde fans

Häagen-Dazs heeft heel wat fans van beroemdheden aangetrokken, waaronder de tot rapper omgevormde magnaat Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian. Vooral Kim Kardashian staat bekend als fan van Häagen-Dazs, met als favoriete smaak Dulce de Leche. Het stel haalde zelfs de krantenkoppen toen ze voor hun bruiloft een Häagen-Dazs winkel in Parijs bezochten.
Maar niet alle ontmoetingen van Häagen-Dazs met beroemdheden waren even glamoureus. Op een keer verlieten Kim Kardashian en Kanye West naar verluidt een Häagen-Dazs winkel zonder te betalen voor hun ijsje, ondanks het verzoek van de kassière. Hoewel het misschien een humoristisch incident was, herinnert het ons eraan dat zelfs beroemdheden hun momenten van vergeetachtigheid kunnen hebben.

Dronken ijs

Als je op zoek bent naar een unieke ijservaring, dan zit je bij Häagen-Dazs goed. In 2019 introduceerde Häagen-Dazs zijn Spirits-ijslijn, waarmee boozy smaken op de kaart werden gezet. Deze heerlijke creaties hebben smaken als Bourbon Praline Pecan, Irish Cream Brownie en Whiskey Hazelnut Latte.
Hoewel de ijsjes in de Spirits lijn alcohol bevatten, hebben ze minder dan 0,5 procent alcohol per volume, dus je hoeft geen bewijs van leeftijd te laten zien om ervan te genieten. Häagen-Dazs’ stap in het boozy ijs voegt een extra laag verfijning en opwinding toe aan hun toch al verrukkelijke aanbod.

Bedreigde bijen redden

Häagen-Dazs staat niet alleen bekend om zijn heerlijke ijs, maar ook om zijn inzet voor het milieu. Het bedrijf heeft zijn eigen Save the Bee-campagne gelanceerd, die tot doel heeft mensen bewust te maken van het belang van honingbijen en hun rol in de bestuiving.
In de afgelopen tien jaar heeft Häagen-Dazs meer dan een miljoen dollar gedoneerd aan onderwijs en onderzoek over bijen. Daarnaast hebben ze op de boerderij van hun amandelleverancier het hele jaar door een enorme habitat voor bestuivers gecreëerd, die zich uitstrekt over een afstand van maar liefst 2,5 km. Dit initiatief is cruciaal omdat honingbijen een belangrijke rol spelen in de bestuiving van meer dan een derde van alle gewassen die wereldwijd worden geteeld. Door het behoud van bijen te ondersteunen, heeft Häagen-Dazs een positieve invloed op het milieu en verzekert het de toekomst van onze voedselvoorziening.

In Conclusie

Häagen-Dazs is meer dan alleen een ijsmerk. Het heeft een boeiende geschiedenis, van zijn unieke naam en zijn connecties met punkrock tot zijn beroemde fans en inzet voor het milieu. De onvertelde waarheid van Häagen-Dazs ijs onthult een merk dat niet alleen heerlijk is, maar ook rijk aan verhalen en waarden.
Dus, de volgende keer dat je geniet van een bolletje Häagen-Dazs ijs, denk dan aan de Poolse immigrant die Denemarken eer aandeed, de punkrock iconen die ooit in een Häagen-Dazs winkel werkten en de toewijding van het merk om bijen te redden. Elke lepel Häagen-Dazs is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook een deel van een groter verhaal dat creativiteit, geschiedenis en verantwoordelijkheid voor het milieu viert.

FAQ

Waarom heeft Häagen-Dazs een Deens klinkende naam?

Häagen-Dazs is eigenlijk uitgevonden door een Poolse immigrant genaamd Reuben Mattus. De Deens klinkende naam werd gekozen als eerbetoon aan Denemarken, een land dat zijn Joodse burgers bijstond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was ook een marketingbeslissing om de indruk te wekken dat het ijs van Europese oorsprong was.

Hoe werd Häagen-Dazs verbonden met punkrock?

Een van de winkels van Häagen-Dazs in de wijk Georgetown in Washington, D.C. werd een ontmoetingsplaats voor punkrockiconen. Henry Rollins, de latere frontman van Black Flag, werkte in de Häagen-Dazs winkel en werd zelfs gepromoveerd tot manager. Een andere punkrocklegende, Ian MacKaye, werkte er ook. Hun tijd bij Häagen-Dazs speelde een kleine rol in de geschiedenis van punkrock.

Wie zijn enkele van de beroemde fans van Häagen-Dazs?

Kanye West en Kim Kardashian behoren tot de beroemde fans van Häagen-Dazs. Kim Kardashian’s favoriete smaak is Dulce de Leche. Er was echter een incident waarbij het stel naar verluidt een Häagen-Dazs winkel verliet zonder te betalen voor hun ijsje.

Wat is de Spirits ijslijn van Häagen-Dazs?

Häagen-Dazs introduceerde in 2019 zijn Spirits-ijslijn. Deze unieke smaken geven een boozy twist aan ijs, met opties als Bourbon Praline Pecan, Irish Cream Brownie en Whiskey Hazelnut Latte. Hoewel ze alcohol bevatten, is het percentage minder dan 0,5 procent per volume.

Wat is de Red de Bij-campagne van Häagen-Dazs?

Häagen-Dazs zet zich in voor het milieu en heeft de Save the Bee campagne gelanceerd. De campagne maakt mensen bewust van het belang van honingbijen voor bestuiving. Häagen-Dazs heeft veel geld gedoneerd aan onderwijs en onderzoek over bijen en heeft een groot habitat voor bestuivers gecreëerd op de boerderij van hun amandelleverancier.

Welke impact heeft de Save the Bee-campagne van Häagen-Dazs?

De inspanningen van Häagen-Dazs om bijen te redden en bestuiving te ondersteunen hebben een positieve invloed op het milieu. Honingbijen spelen een cruciale rol bij het bestuiven van gewassen, en door het behoud van bijen te ondersteunen, helpt Häagen-Dazs de toekomst van onze voedselvoorziening veilig te stellen.