Facts

7 kazen die je zou moeten eten en 7 die je niet zou moeten eten

7 kazen die je zou moeten eten en 7 die je niet zou moeten eten

Kaas, oh heerlijke kaas! Het is een voedingsmiddel dat talloze mensen over de hele wereld plezier en voldoening geeft. Van zijn rol in het maken van verrukkelijke pizza’s tot het hoofdingrediënt in een klassieke tosti met gegrilde kaas, kaas is echt een geschenk aan de mensheid. Ondanks de slechte reputatie die kaas af en toe krijgt omdat het ongezond zou zijn, is de waarheid dat er talloze kazen zijn die niet alleen heerlijk smaken, maar ook voedingsvoordelen bieden. Aan de andere kant zijn er ook kazen die je beter kunt vermijden. Als iemand die van lekker eten houdt en de wereld van kaas uitgebreid heeft verkend, wil ik graag mijn ervaring uit eerste hand met je delen en je wegwijs maken in de kazen die je zou moeten eten en de kazen die je beter kunt vermijden.

ETEN: Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een echte winnaar in elk opzicht. Zijn rijke en uitgesproken smaak kan een verscheidenheid aan gerechten verbeteren, waaronder pasta’s, pizza’s, salades, soepen en nog veel meer. Maar daar houdt het niet op. Parmezaanse kaas zit ook boordevol essentiële voedingsstoffen. Het is een geweldige bron van calcium, fosfor, vitamine A, B12 en B6. Daarnaast bevat het sporen van andere heilzame voedingsstoffen zoals koper en zink. En het beste? Parmezaanse kaas is relatief vetarm, met slechts acht gram vet in een portie van een ons. Dus ga je gang en rasp wat Parmezaanse kaas over je favoriete maaltijden zonder schuldgevoel!

NIET ETEN: Amerikaanse kaas

Laten we het nu hebben over Amerikaanse kaas. Ondanks zijn populariteit is het belangrijk op te merken dat Amerikaanse kaas niet helemaal voldoet aan de normen van een kwaliteitskaas. In feite wordt het vaak geëtiketteerd als een “Gepasteuriseerd Kaasproduct” en mag het slechts 51% echte kaas bevatten. Amerikaanse kaas bevat veel verzadigd vet en veel ingrediënten die geen kaas zijn. De smaak zal veeleisende fijnproevers niet bevredigen en het is verre van een waarheidsgetrouwe weergave van het rijke kaaserfgoed dat we zijn gaan waarderen.

EET: Verse mozzarella

Verse mozzarella is een kaas die je smaakpapillen meeneemt op een heerlijke reis. Of je er nu van geniet op een pizza, in een caprese salade of gewoon op zichzelf, verse mozzarella is een ware verwennerij. Maar hier is het goede nieuws: het is niet zo ongezond als je zou denken. In feite is mozzarella relatief vetarm, met slechts zes gram in een portie van een ons. Het bevat ook minder natrium in vergelijking met veel andere kazen. Bovendien levert mozzarella een goede hoeveelheid eiwitten en is het een goede bron van calcium. Dus ga je gang en geniet van de romige, malse goedheid van verse mozzarella.

NIET ETEN: Camembert

Ah, camembert kaas, een Franse delicatesse die bekend staat om zijn zachte en romige textuur. Hoewel het verleidelijk kan zijn om deze kaas te eten, is het belangrijk om het met mate te doen. Camembert bevat veel vet: ongeveer 23% van de inhoud is vet, en 14% van dat vet is verzadigd. Daarnaast bevat het een aanzienlijke hoeveelheid natrium. Hoewel je camembert niet helemaal uit je dieet hoeft te schrappen, kun je er beter spaarzaam van genieten en het af en toe als een traktatie beschouwen.

EET: Cottage cheese

Ondanks zijn bescheiden naam is kwark een krachtpatser op het gebied van voeding. Het bevat weinig calorieën, veel eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, calcium, fosfor en vitamine B12. Een kopje kwark levert 59% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Het hoge proteïnegehalte maakt het een uitstekende keuze voor een snack voor of na de training, omdat het je langer een vol gevoel geeft. Laat je dus niet misleiden door de naam: cottage cheese verdient een plaats in je gezonde eetplan.

NIET ETEN: Spuitkaas

Laten we eerlijk zijn, spuitkaas is gewoon onnatuurlijk. Het is een zwaar bewerkt kaasproduct dat niet eens echte kaas genoemd kan worden. De ingrediënten in een spuitbus kaas zijn verre van smakelijk. Canolaolie, natriumfosfaat, wei en overmatige hoeveelheden zout zijn maar een paar van de bestanddelen die je aantreft. Spuitkaas is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ook een culinaire heiligschennis. Bespaar jezelf en je dierbaren deze gruwel.

ETEN: Feta kaas

Fetakaas wint de laatste tijd aan populariteit, en daar is een goede reden voor. Naast de pittige en heerlijke smaak biedt feta verschillende gezondheidsvoordelen. Feta, traditioneel gemaakt van schapen- of geitenmelk, bevat weinig lactose en relatief weinig calorieën. Het is rijk aan calcium, probiotica, selenium, zink en fosfor. Feta kan een heerlijke toevoeging zijn aan salades, omeletten en verschillende mediterrane gerechten. Omarm het mediterrane dieet en voeg feta toe aan je culinaire avonturen.

NIET ETEN: Verwerkte kaasplakken

Die individueel verpakte, in plastic verpakte plakken verwerkte kaas zijn misschien handig, maar ze zijn verre van een kwaliteitsvolle kaaservaring. Verwerkte kaasplakken zijn sterk bewerkt en bevatten een veelheid aan additieven, conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Ze missen de natuurlijke smaak en voedingswaarde die je wel in andere kazen vindt. Kies in plaats daarvan voor echte kaas en geniet van de authentieke smaken en texturen die ze bieden.
Kortom, kaas is een heerlijk voedingsmiddel dat onze smaakpapillen enorm laat genieten. Maar niet alle kazen zijn gelijk als het gaat om smaak en voedingswaarde. Omarm de kazen die zowel heerlijke smaken als gezondheidsvoordelen bieden, zoals Parmezaanse kaas, verse mozzarella, kwark en feta. Vermijd aan de andere kant verwerkte kazen zoals Amerikaanse kaas, spuitkaas en verwerkte plakjes kaas, omdat deze vaak vol zitten met ongezonde ingrediënten en de ware essentie van kaas missen. Dus ga je gang en verken de wereld van kaas en maak weloverwogen keuzes die je smaakpapillen zullen plezieren en je lichaam zullen voeden.

FAQ

Wat maakt Parmezaanse kaas een goede keuze?

Parmezaanse kaas is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. Het is rijk aan calcium, fosfor, vitamine A, B12 en B6. Daarnaast bevat het sporen van andere heilzame voedingsstoffen zoals koper en zink. Bovendien bevat Parmezaanse kaas relatief weinig vet, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die op hun vetinname letten.

Waarom moet ik Amerikaanse kaas vermijden?

Amerikaanse kaas schiet tekort als het gaat om kwaliteit en voedingswaarde. Het wordt vaak geëtiketteerd als een “Gepasteuriseerd Kaasproduct” en mag slechts 51% echte kaas bevatten. Amerikaanse kaas bevat veel verzadigd vet en veel ingrediënten die geen kaas zijn. De smaak zal veeleisende fijnproevers niet bevredigen en het is verre van een echte weergave van het rijke kaaserfgoed dat we zijn gaan waarderen.

Is verse mozzarella een gezonde kaasoptie?

Ja, verse mozzarella is een relatief gezonde kaasoptie. Hij is minder vet dan veel andere kazen, met slechts zes gram vet in een portie van een ons. Hij bevat ook minder natrium. Bovendien levert verse mozzarella een goede hoeveelheid eiwitten en is het een goede bron van calcium.

Waarom zou ik kwark eten?

Cottage cheese is een krachtpatser op het gebied van voeding. Het bevat weinig calorieën, veel eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, calcium, fosfor en vitamine B12. Het hoge eiwitgehalte maakt het een uitstekende keuze voor een snack voor of na de training, omdat het je langer een vol gevoel geeft.

Wat is er mis met spuitkaas?

Spuitkaas is een zwaar bewerkt kaasproduct dat niet eens echte kaas genoemd kan worden. Het bevat ingrediënten zoals canola-olie, natriumfosfaat, wei en grote hoeveelheden zout. Het heeft geen voedingswaarde en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt dit onnatuurlijke voedingsmiddel het beste vermijden.

Waarom is feta een goede optie?

Feta biedt zowel een pittige en heerlijke smaak als verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat weinig lactose en relatief weinig calorieën. Het is rijk aan calcium, probiotica, selenium, zink en fosfor. Feta toevoegen aan je dieet kan een heerlijke toevoeging zijn aan salades, omeletten en verschillende mediterrane gerechten.