Kitchen

Jamie Oliver is een groot voorstander van het constant omdraaien van steaks

Jamie Oliver: De kunst van het steaks draaien

Als zelfverklaarde steakliefhebber en gepassioneerd thuiskok ben ik altijd op zoek geweest naar de perfecte methode om een verrukkelijke, sappige steak te bereiden. In de loop der jaren heb ik met verschillende kooktechnieken geëxperimenteerd, maar pas toen ik Jamie Olivers onconventionele benadering van het omdraaien van steaks tegenkwam, ontdekte ik een echte spelbreker. In dit artikel deel ik mijn ervaringen uit eerste hand en duik ik in de fascinerende wereld van het constant omdraaien van steaks.

De consensus over steak koken

Als het aankomt op het bereiden van steaks, zijn er veel discussies en verschillende meningen over de beste methoden. Sommigen pleiten voor de traditionele aanpak waarbij elke kant een paar minuten wordt dichtgeschroeid voordat het vlees gaat rusten. Jamie Oliver daagt deze conventionele wijsheid echter uit met zijn unieke filosofie om steaks tijdens het hele kookproces consequent om te draaien.
In een video op Facebook demonstreerde Jamie Oliver zijn omdraaitechniek met behulp van een flatiron steak, ook wel bekend als een featherblade. Hij benadrukte het belang van het omdraaien van de steak “één keer per minuut, elke minuut”. Volgens Oliver zorgt deze methode voor een gelijkmatige gaartijd aan beide kanten, wat resulteert in een gelijkmatige vochtverdeling in de steak.

Biefstukken omdraaien: De manier van Jamie Oliver

Laten we nu stap voor stap Jamie Olivers fliptechniek bekijken:

1. De juiste biefstuk selecteren

De omdraaimethode van Oliver werkt goed met verschillende steaksoorten, waaronder eersteklas steaks zoals entrecote, ribeye, filet en rump. Dus, ongeacht het type steak dat je kiest, deze techniek kan je favoriete methode zijn.

2. De pan en kruiden voorbereiden

Verhit een pan met wat olijfolie op middelhoog vuur. Terwijl de pan opwarmt, bereid je je biefstuk voor door deze te kruiden met zout en peper of andere gewenste specerijen. Oliver raadt ook aan om boter, knoflook en verse kruiden toe te voegen om de smaak van het vlees te versterken.

3. De biefstuk consequent omdraaien

Zodra de pan heet is, leg je de gekruide biefstuk er voorzichtig op. Nu komt het: draai de biefstuk elke minuut om, zodat elke kant even lang gebakken wordt. Zo krijg je een mooi dichtgeschroeid korstje terwijl de binnenkant mals en sappig blijft.

4. De biefstuk laten rusten

Haal de biefstuk na ongeveer 6 minuten draaien en bakken uit de pan. Laat hem een paar minuten rusten, zodat de sappen zich kunnen verdelen en de smaken zich kunnen vermengen. Deze stap is cruciaal voor een perfect gegaarde biefstuk.

Het resultaat: Een culinair genot

Als ik Jamie Olivers omdraaitechniek volg, heb ik opmerkelijke resultaten ervaren in de smaak en textuur van mijn steaks. Het constant omdraaien zorgt voor een consistente en gelijkmatige garing van het vlees, wat resulteert in een sappige en malse biefstuk met een heerlijk gekarameliseerd korstje.
Of je nu de voorkeur geeft aan medium-rare of medium gaar, je kunt de bereidingstijd gemakkelijk aanpassen aan de gewenste gaarheid. Voor een medium-rare afwerking vermindert u de omdraaitijd iets tot ongeveer 4 of 5 minuten, ongeveer 2 minuten aan elke kant.

Conclusie

Jamie Olivers onconventionele methode om steaks steeds om te draaien heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop ik dit geliefde vlees bereid en eet. Door de biefstuk elke minuut om te draaien, krijg je een perfect gegaard stuk rundvlees met een ongelooflijke balans van smaken en texturen. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of een gepassioneerde liefhebber van biefstuk, ik raad je ten zeerste aan om deze techniek eens te proberen. Bereid je voor op een culinair genot dat je steakspel naar nieuwe hoogten zal tillen.

FAQ

Waarom moet ik de steak constant omdraaien in plaats van de traditionele methode te volgen?

Door de biefstuk voortdurend om te draaien wordt de biefstuk aan beide kanten gelijkmatig gebakken, wat resulteert in een gelijkmatigere en malse biefstuk. Het helpt ook om het vocht gelijkmatig over het vlees te verdelen, waardoor het sappiger wordt.

Werkt deze omdraaitechniek voor alle soorten biefstuk?

Ja, Jamie Olivers omdraaimethode werkt goed voor verschillende soorten biefstuk, waaronder eersteklas biefstuk zoals entrecote, ribeye, filet en rump. De techniek kan worden toegepast bij het bakken op hout, houtskool of een andere klassieke methode.

Hoe lang moet ik de biefstuk omdraaien?

Jamie Oliver raadt aan om de biefstuk elke minuut één keer om te draaien, voor een totale bereidingstijd van ongeveer 6 minuten. U kunt de omdraaitijd echter aanpassen aan de gewenste gaarheid.

Moet ik de biefstuk laten rusten na het bakken?

Ja, het is essentieel om de steak na het bakken een paar minuten te laten rusten. Tijdens deze rustperiode kunnen de sappen zich opnieuw in het vlees verdelen, wat resulteert in een smaakvollere en malse steak.

Kan ik extra kruiden of marinades aan de steak toevoegen?

Absoluut! Hoewel Jamie Olivers techniek de nadruk legt op het constant omdraaien, kun je kruiden, marinades of zelfs boter, knoflook en verse kruiden op de biefstuk aanbrengen om het smaakprofiel te verbeteren.

Welke gaarheid kan ik bereiken met deze omdraaitechniek?

Door de omdraaitijd aan te passen, kun je verschillende gaarheidsniveaus bereiken. Voor een medium-rare afwerking verkort je de omdraaitijd iets tot ongeveer 4 of 5 minuten, ongeveer 2 minuten aan elke kant. Door te experimenteren kun je de perfecte gaarheid voor jouw smaak vinden.