Kitchen

Dit is de truc om vloeibare vla te maken

Lopende vla repareren: Een waterdichte gids

Als custardliefhebber en fervent dessertliefhebber heb ik al heel wat culinaire ongelukjes in de keuken meegemaakt. Niets is zo teleurstellend als gretig uitkijken naar een weelderige, romige custard en dan een vloeibare pudding aantreffen. Maar wees niet bang, mede-dessertliefhebbers! Ik ben hier om een beproefde truc met jullie te delen om die vloeibare custard te maken en je zoete creatie te redden. Dus pak je schort en laten we beginnen!

De uitdaging om perfecte custard te maken

Custard is een delicaat dessert dat precisie en zorgvuldigheid vereist bij de bereiding. Met zijn rijke en zijdeachtige textuur dient custard als basis voor een breed scala aan verrukkelijke lekkernijen, van klassieke crème brûlée tot troostend ijs op basis van custard. Door de aanwezigheid van eieren kan custard echter nogal temperamentvol en gevoelig voor fouten zijn.
Een veelvoorkomend obstakel bij het maken van custard is het bereiken van de perfecte consistentie. Te weinig gekookte vla kan niet opstijven, terwijl oververhitting van het mengsel kan resulteren in het gevreesde roerei scenario. Maar maak je geen zorgen, want er is een oplossing om die vloeibare custard te maken en weer romig te maken.

Opnieuw bakken: Een eenvoudige oplossing

Als je een vla hebt die maar niet wil opstijven, is opnieuw koken een effectieve techniek om de situatie recht te zetten. Dit is wat je moet doen:

 1. Giet de vloeibare custard terug in een pot en zorg ervoor dat je alle toppings of mix-ins hebt verwijderd.
 2. Verwarm de custard zachtjes op laag tot middelhoog vuur onder voortdurend roeren.
 3. Laat de custard nog een paar minuten koken tot hij indikt tot de gewenste consistentie.
 4. Haal de pan van het vuur en laat de custard afkoelen voordat je hem gebruikt of in de koelkast zet.

Door de custard opnieuw te koken, geef je hem een tweede kans om goed op te stijven en de romige textuur te krijgen die je wenst.

Verdikkingsmiddelen als redding

Als opnieuw koken niet genoeg is of je custard nog niet eens in de koelkast staat, wanhoop dan niet! Er zijn een paar basisproducten uit de voorraadkast die je aan je vla kunt toevoegen om hem dikker te maken. Hier zijn drie betrouwbare opties:

1. Meel

Meel is een veelzijdig verdikkingsmiddel dat wonderen kan doen bij het redden van je vloeibare vla. Volg deze stappen:

 1. Meng twee eetlepels bloem met vier eetlepels koud water voor elke kop vla die je hebt gemaakt.
 2. Zorg ervoor dat de bloem en het water goed gecombineerd zijn en een gladde pasta vormen.
 3. Klop het bloemmengsel door je custard terwijl het kookt op het fornuis.
 4. Blijf de custard koken en roeren tot hij indikt tot de gewenste consistentie.

2. Maïzena

Als je de voorkeur geeft aan een alternatief voor bloem, kan maïzena net zo effectief zijn om je vla in te dikken. Dit is wat je moet doen:

 1. Combineer een eetlepel maïzena met een eetlepel water voor elke kop vla.
 2. Roer de maïzena en het water tot een gladde massa.
 3. Klop het maïzenamengsel geleidelijk door je custard terwijl deze op het fornuis staat te pruttelen.
 4. Blijf koken en roeren tot de custard de gewenste dikte heeft.

3. Tapioca

Tapioca, met zijn unieke verdikkende eigenschappen, kan te hulp schieten als je vla wat extra hulp nodig heeft. Volg deze stappen:

 1. Combineer een theelepel tapioca met een eetlepel water voor elke kop vla.
 2. Klop de tapioca en het water tot het goed gemengd is.
 3. Voeg het tapiocamengsel toe aan de custard terwijl deze kookt, onder voortdurend kloppen.
 4. Laat de custard koken tot hij dikker wordt en de gewenste consistentie heeft bereikt.

Door deze verdikkingsmiddelen in je vla te verwerken, kun je zelfs de meest uitgelopen mengsels redden en omtoveren tot een fluweelzacht genot.

De kooktemperatuur aanpassen

Als je custard vloeibaar blijft ondanks de toevoeging van verdikkingsmiddelen, moet je misschien de kooktemperatuur aanpassen. Wees echter voorzichtig om oververhitting en klutsen van de eieren te voorkomen. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

 • Verlaag de temperatuur tot zachtjes sudderen en blijf de custard koken terwijl je regelmatig roert.
 • Houd de custard goed in de gaten en haal hem van het vuur zodra hij indikt tot de gewenste consistentie.
 • Laat de custard afkoelen voordat je hem serveert of in de koelkast zet.

Door de kooktemperatuur aan te passen, kun je je vla de perfecte dikte geven zonder dat de smeuïgheid in het gedrang komt.

Een zoet succes

De kunst van het maken van custard onder de knie krijgen vergt oefening en zelfs ervaren bakkers hebben af en toe te maken met tegenslagen. Maar gewapend met de kennis over hoe je een vloeibare custard maakt, kun je elke uitdaging op het gebied van custard vol vertrouwen aan.
Onthoud dat opnieuw koken, het toevoegen van verdikkingsmiddelen en het aanpassen van de kooktemperatuur je bondgenoten zijn in het redden van vloeibare custards. Met een beetje geduld en experimenteren kun je je vla omtoveren tot een fluweelzachte verrukking die zelfs de meest veeleisende dessertkenners zal imponeren.
Dus de volgende keer dat je te maken krijgt met een vloeibare custard, raak dan niet in paniek. Maak van de gelegenheid gebruik om deze trucs toe te passen en je zult beloond worden met een perfect ingedikte custard die je toetjes naar nieuwe hoogten zal tillen.
Ga nu, mijn mede custard liefhebbers, en verover de wereld van romige lekkernijen!

FAQ

Waarom is mijn vla vloeibaar?

Custard kan om verschillende redenen vloeibaar worden. Het kan ondergekookt zijn of de eieren zijn niet goed getempereerd. Bovendien kan oververhitting de vla doen stremmen of waterig maken.

Kan ik een vloeibare vla oplossen zonder het opnieuw te koken?

Ja, je kunt proberen om verdikkingsmiddelen zoals bloem, maïzena of tapioca aan je vloeibare vla toe te voegen. Deze ingrediënten helpen om het mengsel dikker te maken zonder dat je het opnieuw hoeft te koken.

Hoe kook ik mijn vla opnieuw om de consistentie te herstellen?

Om je custard opnieuw te laten koken, giet je het terug in een pan en verwarm je het zachtjes op laag tot middelhoog vuur. Roer voortdurend tot de custard indikt tot de gewenste consistentie. Vergeet niet om het af te laten koelen voordat je het gebruikt of in de koelkast zet.

Kan ik tapioca gebruiken in plaats van bloem of maïzena om mijn vla in te dikken?

Absoluut! Tapioca kan gebruikt worden als verdikkingsmiddel voor vla. Combineer een theelepel tapioca met een eetlepel water voor elke kop vla en klop het door het mengsel terwijl het kookt.

Hoe weet ik wanneer mijn vla genoeg is ingedikt?

Custard wordt dikker als het kookt en je zult merken dat de consistentie verandert. Het moet de achterkant van een lepel bedekken en een gladde, fluweelachtige textuur hebben. Je kunt ook de “lijntest” uitvoeren door met je vinger over de achterkant van de lepel met custard te gaan. Als de lijn zijn vorm behoudt, is de custard dik genoeg.

Wat moet ik doen als mijn custard te dik wordt?

Als je custard te dik wordt, kun je een kleine hoeveelheid melk of room toevoegen om het te verdunnen. Voeg de vloeistof geleidelijk toe terwijl je roert tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Vergeet niet om het langzaam toe te voegen om te voorkomen dat de vla te dik wordt.