Facts

De bizarre kipschotel van een 3-sterren Michelin-restaurant is het roosteren waard

De vreemde en verrukkelijke Bressekip gekookt in een blaas

Als doorgewinterde gast in de beste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld heb ik al heel wat culinaire wonderen meegemaakt. Maar het gerecht “Poularde de Bresse cuite en vessie” (Bressekip gekookt in een blaas), geserveerd in het prestigieuze restaurant Epicure in Parijs, is een van de meest unieke en intrigerende creaties die ik ooit heb mogen ervaren.

Kip uit Bresse: De crème de la crème van gevogelte

De basis van dit gerecht is de Bressekip, die wordt beschouwd als het toppunt van gevogelte. Deze kippen worden gefokt in de Bresse-streek in Frankrijk en staan bekend om hun uitzonderlijke smaak, malse textuur en levendige blauwtinten. Om de Poularde de Bresse cuite en vessie te maken, wordt de kip zorgvuldig geselecteerd en met de grootste zorg bereid.

Koken in een blaas: Een unieke benadering

Het echte wonder van dit gerecht schuilt in de ongebruikelijke bereidingswijze. De Bressekip wordt in een binnenstebuiten gekeerde varkensblaas gestopt en vervolgens gepocheerd in een smaakvolle kippenbouillon. Door deze techniek krijgt het vlees een delicate en aromatische essence, terwijl de natuurlijke sappen en malsheid van de kip bewaard blijven.

Een meesterlijke presentatie

Wanneer het gerecht wordt geserveerd, zijn de verwachting en intrige voelbaar. De serveerder snijdt voorzichtig in de opgeblazen blaas en onthult de perfect gegaarde Bressekip die erin genesteld zit. De vogel wordt vervolgens gepresenteerd op een glanzend dienblad, vergezeld van zijn eigen gebakken poten, een luxe lever- en truffelvulling en een selectie bijbehorende groenten en rivierkreeftjes.

Smaak en waardering

Ondanks het onconventionele uiterlijk van het gerecht zijn de smaken voortreffelijk. De Bressekip is sappig en smaakvol, terwijl de begeleidende elementen, zoals de lever en truffelvulling, diepte en rijkdom toevoegen aan de algehele ervaring. Het is een bewijs van de vaardigheid en toewijding van de chef-koks van Epicure, die een traditionele Franse bereiding hebben verheven tot een waar gastronomisch meesterwerk.

Het onverwachte omarmen

Hoewel de Poularde de Bresse cuite en vessie in eerste instantie vreemd of zelfs afschrikwekkend kan lijken voor sommige gasten, is het een bewijs van de culinaire creativiteit en de niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid die de ervaring met een Michelinster definiëren. Door het onverwachte te omarmen en de grenzen van de traditionele Franse keuken te verleggen, blijven chef-koks als Eric Frechon bij Epicure gasten boeien en verrukken met hun innovatieve en uitzonderlijke gerechten.

FAQ

Poularde de Bresse cuite en vessie is een Franse delicatesse die bestaat uit een Bressekip gekookt in een varkensblaas. De kip wordt gevuld met foie gras, truffels en andere smaakmakers, dan opgesloten in de blaas en gepocheerd in kippenbouillon.

Wat maakt Bressekip zo speciaal?

Bressekip wordt beschouwd als het beste en lekkerste kippenras ter wereld. Deze vogels worden gefokt in de Bresse regio in Frankrijk en staan bekend om hun uitzonderlijke smaak, malse textuur en levendige blauw getinte verenkleed.

Hoe wordt het gerecht bij Epicure geserveerd?

In het Epicure restaurant in Parijs wordt de Poularde de Bresse cuite en vessie op een dramatische manier gepresenteerd. De serveerder snijdt in de opgeblazen blaas, waardoor de perfect gegaarde Bressekip zichtbaar wordt. De vogel wordt vervolgens geserveerd op een glanzend dienblad, vergezeld van zijn eigen gebakken poten, een vulling van lever en truffel en een selectie groenten en rivierkreeftjes.

Wat kost het gerecht bij Epicure?

Het gerecht Poularde de Bresse cuite en vessie bij Epicure kost ongeveer 360 euro als het à la carte wordt besteld. Dit forse prijskaartje weerspiegelt de uitzonderlijke kwaliteit van de ingrediënten en de arbeidsintensieve voorbereiding die nodig is om deze unieke culinaire ervaring te creëren.

Waarom is dit gerecht het onderwerp van een online roasting?

Het ongebruikelijke uiterlijk van de Poularde de Bresse cuite en vessie, waarbij de kip uit een opgeblazen blaas komt, heeft geleid tot kritiek en spot online. Veel gebruikers van sociale media hebben zich sceptisch uitgelaten over het gerecht, waarbij sommigen grapten dat ze het liever bij traditionelere kipgerechten zoals KFC hielden.