Facts

Voedingsdeskundige onthult welke frisdrank slechter is voor je gezondheid: Cola of Pepsi

Voedingsdeskundige onthult welke frisdrank slechter is voor je gezondheid: Cola of Pepsi

Als iemand die altijd al nieuwsgierig is geweest naar de invloed van frisdrank op mijn gezondheid, kwam ik onlangs een oogverblindend artikel tegen dat inging op de vraag of Cola of Pepsi slechter is voor je welzijn. Het artikel, geschreven door Maria Scinto en gepubliceerd op Mashed.com, bevatte inzichten van geregistreerd diëtist Emily Wunder, MSCN, RD, LDN, die haar licht over de zaak liet schijnen.

De ingrediënten: Niets voedzaams of gezonds

Als het gaat om de ingrediënten in Coke en Pepsi, wijst Wunder erop dat geen van beide frisdranken echt veel te bieden heeft op het gebied van voeding. Beide dranken bevatten koolzuurhoudend water, maïssiroop met een hoog fructosegehalte, karamelkleur, fosforzuur, cafeïne en natuurlijke smaken. Wunder benadrukt echter dat deze ingrediënten “niet bepaald voedingsrijk of gezond” zijn.
Vergelijkbare hoeveelheden cafeïne en fosforzuur
Wunder benadrukt dat zowel Coke als Pepsi vergelijkbare hoeveelheden cafeïne bevatten, die effecten kunnen hebben op het lichaam zoals verhoogde alertheid en verhoogde hartslag. Daarnaast bevatten beide frisdranken fosforzuur. Wunder merkt op dat dit ingrediënt in verband is gebracht met een lagere botmineraaldichtheid bij vrouwen, zoals is vastgesteld in onderzoeken zoals de Framingham Osteoporosis Study. Bovendien heeft de Harvard School of Public Health verbanden gevonden tussen frisdrankconsumptie en hart- en vaatziekten, vooral bij vrouwen.

Pepsi vs. cola: de verschillen

Hoewel geen van beide frisdranken significante voordelen heeft, benadrukt Wunder enkele specifieke verschillen tussen Pepsi en Coke. Pepsi bevat citroenzuur, waardoor het een pittige smaak heeft. Dit wordt echter tenietgedaan door het hogere suikergehalte in Pepsi vergeleken met Coke. Een portie van 12 gram Pepsi bevat 41 gram suiker, terwijl Coke 39 gram bevat. Qua calorieën is Pepsi iets hoger met 150 calorieën, terwijl Coke 140 calorieën heeft.
Waar cola tekortschiet is het natriumgehalte. Het bevat 45 milligram per blikje, wat 150 procent hoger is dan de 30 milligram in Pepsi. Hoewel dit misschien geen significant verschil lijkt, wijst Wunder erop dat in combinatie met andere natriumrijke voedingsmiddelen, het natrium in cola kan oplopen en gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Het oordeel: geen van beide is beter voor u

Na het afwegen van alle factoren is het oordeel van Wunder duidelijk: noch Coke noch Pepsi is een betere keuze voor je gezondheid. Beide frisdranken zijn slecht voor de gezondheid vanwege de samenstelling van de ingrediënten en de potentiële risico’s die gepaard gaan met de consumptie ervan. In plaats daarvan stelt Wunder voor om te kiezen voor water als een beter alternatief om gehydrateerd te blijven en je goed te voelen over wat je drinkt. Water, of het nu gearomatiseerd of koolzuurhoudend is, biedt een gezondere keuze zonder de negatieve gezondheidseffecten van frisdrank.
Als iemand die heeft geleerd van de inzichten van een voedingsdeskundige, begrijp ik nu hoe belangrijk het is om weloverwogen keuzes te maken over wat ik consumeer. Hoewel de smaak van cola en pepsi verleidelijk kan zijn, is het essentieel om prioriteit te geven aan ons welzijn op de lange termijn door te kiezen voor gezondere alternatieven zoals water. Door kleine veranderingen aan te brengen in onze drankkeuzes, kunnen we grote stappen zetten in de richting van het verbeteren van onze algehele gezondheid en ons welzijn.

FAQ

Wat zijn de hoofdingrediënten van cola en pepsi?

Zowel Coke als Pepsi bevatten koolzuurhoudend water, maïssiroop met een hoog fructosegehalte, karamelkleurstof, fosforzuur, cafeïne en natuurlijke aroma’s.

Hebben Coke en Pepsi enige voedingswaarde?

Nee, noch Coke noch Pepsi hebben een significante voedingswaarde. Geregistreerd diëtiste Emily Wunder wijst erop dat er niets voedingsrijks of gezonds in de ingrediënten van deze frisdranken zit.

Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan de consumptie van Coke en Pepsi?

Ja, studies hebben aangetoond dat er potentiële gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan de consumptie van frisdrank. Het fosforzuur in beide frisdranken is bijvoorbeeld in verband gebracht met een lagere botmineraaldichtheid bij vrouwen. Daarnaast wordt de consumptie van frisdrank in verband gebracht met hart- en vaatziekten, vooral bij vrouwen.

Wat is het verschil tussen Pepsi en Coke?

Hoewel beide frisdranken op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen. Pepsi bevat citroenzuur, waardoor het een pittige smaak heeft. Het heeft echter ook een hoger suikergehalte dan cola. Qua calorieën is Pepsi iets duurder. Aan de andere kant heeft cola een hoger natriumgehalte.

Welke frisdrank is beter voor je gezondheid, Cola of Pepsi?

Cola noch Pepsi is een betere keuze voor je gezondheid. Geregistreerd diëtiste Emily Wunder stelt voor om water te kiezen als gezonder alternatief om gehydrateerd te blijven en je goed te voelen over wat je drinkt.

Kan water met een smaakje of koolzuur een goed alternatief zijn voor frisdrank?

Ja, water met een smaakje of koolzuur kan een beter alternatief zijn voor frisdrank. Hoewel het essentieel is om de ingrediënten te controleren en ervoor te zorgen dat ze geen toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen bevatten, kan water met een smaakje of koolzuurhoudend water een verfrissende en gezondere keuze voor hydratatie zijn.