Facts

Alles wat je moet weten over bieten

Hier is een uitgebreid artikel over alles wat je moet weten over bieten, geschreven vanuit het perspectief van iemand met ervaring uit de eerste hand:
Alles wat je moet weten over bieten

Hoe smaken bieten?

Als je fan bent van bieten, ben je waarschijnlijk gewend om je affiniteit met de lintwortel te moeten verdedigen tegenover de haters. Zoals NPR opmerkt, komt het vaak voor dat mensen die niet van bieten houden hun afkeer rechtvaardigen met beschuldigingen dat de groente smaakt naar vuil of zelfs naar vieze sokken.
Alle gepassioneerde debatten daargelaten, is het de moeite waard om te ontdekken waar bieten hun opmerkelijke, aardse smaak vandaan halen. (En voor alle duidelijkheid, de aardse smaak is niet omdat je echt vuil eet). Volgens het Journal of Agricultural and Food Chemistry krijgen bieten hun kenmerkende aardse smaak van een organische verbinding genaamd geosmine, die ook voorkomt in paddenstoelen en spinazie (via Science Direct). Blijkbaar zijn de menselijke smaakpapillen supergevoelig voor geosmine, wat de reden kan zijn dat de meeste mensen ofwel echt van bieten houden of ze echt haten, met weinig tussenwegen. De smaak is sterk voor bijna iedereen, net als koriander.
Natuurlijk kan dat smaakprofiel veranderen afhankelijk van hoe je bieten eet. Vers uit de grond zijn bieten extra taai en bitter. Maar na het koken kunnen ze een aangename zachte, zijdeachtige textuur krijgen en veel zoeter worden.

Zijn bieten goed voor je?

Er zijn genoeg goede redenen om bieten te gaan eten, maar een van de belangrijkste is dat je je lichaam trakteert op een buffet van mogelijke gezondheidsvoordelen. Zoals Healthline opmerkt, bevatten bieten (of rode bieten zoals ze ook wel worden genoemd) een groot aantal vitaminen en mineralen zoals ijzer, mangaan en vitamine C die de bloeddruk verlagen, de leverfunctie ondersteunen en mogelijk helpen bij het handhaven van het kalium- en foliumzuurgehalte.
Tegelijkertijd kan het verhogen van je inname van bieten ook leiden tot enkele bijwerkingen, zoals het bloedrood kleuren van je urine of ontlasting. Hoewel dit alarmerend kan zijn, is het geen reden tot bezorgdheid. De pigmentatie komt alleen van de natuurlijke kleurstoffen in de wortel en er is niets inwendig mis als je dit ziet. Het komt zelfs zo vaak voor dat er een naam voor is: beeturia. (Het klinkt veel erger dan het in werkelijkheid is.) Een andere mogelijke bijwerking van het eten van te veel bieten kan een verhoogd risico op nierstenen zijn vanwege het hoge aantal oxalaten in de plant, maar dit is over het algemeen alleen een probleem voor mensen die al een hoger risico lopen op niergerelateerde aandoeningen.
Toch zijn bieten voor het grootste deel een groente die veilig kan worden geconsumeerd – zelfs dagelijks. Natuurlijk, als je er niet aan gewend bent, kun je beter voorzichtig te werk gaan. Zoals Healthline in een ander artikel aangeeft, kan het in één keer eten van te veel vezels (en bieten hebben er veel) leiden tot maagklachten, een opgeblazen gevoel en constipatie. Om dit te voorkomen, kun je proberen langzaam een kleine portie bieten aan je dieet toe te voegen om te zien hoe je lichaam reageert en van daaruit verder te gaan.

Bieten op de juiste manier selecteren en bewaren

Hoewel je voorgesneden, voorgekookte bieten kunt vinden in de koel- of blikafdeling van veel supermarkten (die Gordon Ramsay trouwens graag gebruikt, zoals te zien is op YouTube, dus daar is geen oordeel over), kun je misschien beter verse varianten kopen, zodat je ze thuis op je eigen manier kunt bereiden.
Omdat bieten over de hele wereld worden verbouwd, zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Je vindt rauwe bieten meestal op de groenteafdeling. Ze lijken op grotere radijsjes met ronde wortels en een lange steel. Afhankelijk van de bietensoort hebben ze een roodbruine, of zelfs paarse, gele of oranje bol met een draderige wortel onderaan, en lange kleurrijke stengels en bladgroen dat op snijbiet lijkt. (In tegenstelling tot snijbiet heeft de biet echter een ronde penwortel).
Over het algemeen zit er een laagje vuil op de bieten, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken omdat de penwortel voornamelijk ondergronds groeit. Als je bieten uitzoekt in de winkel, zegt The Food Network dat je moet zoeken naar trossen met stevige bollen (maar nooit knijpbaar) en dat je bieten moet kiezen die relatief even groot zijn. Dat komt omdat een groep met wortels van verschillende grootte betekent dat ze niet even snel gaar worden. Let op vlekken of kneuzingen, of bladeren die er te verlept uitzien, want dat kan betekenen dat de bieten niet op hun best zijn.
Om ze te bewaren voor later, trim je eerst de bladeren tot op een centimeter van de penwortel. (The Spruce Eats merkt op dat als je de bladeren laat zitten, het groen al het vocht kan opzuigen). Veeg vervolgens al het overtollige vuil en vocht weg met een papieren handdoek en wikkel de wortel losjes in een plastic zak. Niet schrobben tot je klaar bent om ze te gebruiken. Bewaar de groenten ondertussen in een aparte zak en bewaar ze tot twee weken in de koelkast (via Eating Well).

Er zijn veel bietensoorten om uit te kiezen

Als je naar de groenteafdeling gaat, kom je waarschijnlijk verschillende bieten tegen. De meest voorkomende zijn rode bieten, die een diepe, rijke paarsrode kleur hebben. Maar dat is niet de enige variëteit. Je kunt ze ook vinden:

  • Gouden bieten: Deze hebben een heldere gele of oranje tint. Ze zijn iets zoeter dan rode bieten.
  • Chioggia bieten: Ook wel bekend als “zuurstok” bieten, deze hebben een levendige roze en wit gestreepte binnenkant die absoluut prachtig is als je ze snijdt.
  • Regenboogbieten: Zoals de naam al zegt, zijn deze bieten verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, geel, oranje en wit.

Welke bietensoort je ook kiest, ze hebben allemaal hetzelfde voedingsprofiel en kunnen op verschillende heerlijke manieren worden bereid. Of je ze nu roostert, toevoegt aan salades of ze de ster maakt van een borsjtstoofpot, bieten zijn een veelzijdig ingrediënt dat een plek in je keuken verdient.

FAQ

Hoe smaakt een biet?

Bieten hebben een duidelijke, aardse smaak die sommige mensen lekker vinden en anderen afstotelijk. De aardse smaak komt van een stof genaamd geosmine, die ook voorkomt in champignons en spinazie. De smaak kan variëren van bitter als ze rauw zijn tot aangenaam zoet als ze gekookt zijn. Veel mensen beschrijven de smaak als vergelijkbaar met vuil of vieze sokken, wat bijdraagt aan de love-it-or-hate-it aard van bieten.

Zijn bieten gezond?

Ja, bieten worden beschouwd als een zeer gezonde groente. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten die een scala aan potentiële voordelen voor de gezondheid bieden. Bieten bevatten nitraten die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, evenals betalaïnen die de leverfunctie ondersteunen. Het eten van te veel bieten kan echter het risico op nierstenen verhogen vanwege het hoge oxalaatgehalte.

Hoe selecteer en bewaar ik verse bieten?

Let bij het kiezen van verse bieten op stevige, ronde wortels zonder kneuzingen of vlekken. De bladeren moeten helder en levendig zijn, niet verwelkt. Om ze te bewaren, snijd je de bladeren tot 5 cm van de wortel af en wikkel je de bieten losjes in een plastic zak. Bewaar ze tot twee weken in de koelkast. Vermijd het wassen van de bieten tot je klaar bent om ze te gebruiken.

Wat zijn de verschillende soorten bieten?

De meest voorkomende bietenvariëteiten zijn rode bieten, gouden bieten, Chioggia-bieten en regenboogbieten. Rode bieten hebben een dieprode kleur, terwijl gouden bieten felgeel of oranje zijn. Chioggia-bieten hebben een prachtige roze-wit gestreepte binnenkant en regenboogbieten komen in een reeks van levendige tinten. Alle variëteiten hebben hetzelfde voedingsprofiel en kunnen op verschillende manieren worden bereid.

Hoe bereid en kook ik bieten?

Er zijn veel manieren om van bieten te genieten. Ze kunnen geroosterd, gekookt, gestoomd of zelfs rauw in salades gegeten worden. Voor het koken schrob je de bieten om vuil te verwijderen en snijd je het groen weg, zodat er ongeveer 5 cm van de stengel overblijft. Bieten kunnen worden geschild voor of na het koken, afhankelijk van je voorkeur. Bieten roosteren brengt hun natuurlijke zoetheid naar boven, terwijl koken of stomen zorgt voor een zachtere, mildere smaak.