Facts

Wat is Hoisinsaus en hoe smaakt het?

Wat is Hoisinsaus?

Hoisinsaus is een hoofdingrediënt in de Chinese keuken en wordt vaak geassocieerd met gerechten als pekingeend en moo shu varkensvlees. Het is een dikke, glanzende en hartig-zoete saus die diepte en complexiteit toevoegt aan een verscheidenheid aan gerechten. Hoisinsaus wordt soms verward met andere sauzen zoals oester-, pruimen- of zoete bonensaus, maar het heeft zijn eigen unieke smaakprofiel.

Hoe smaakt Hoisinsaus?

Hoisinsaus is zout en toch zoet, met een stroperige en gladde textuur. Het heeft een sterke, umami-georiënteerde smaak die kan helpen om de smaak van eiwitten, groenten, granen en noedels te verbeteren. Het hoge suikergehalte in hoisinsaus zorgt ervoor dat de saus mooi karamelliseert bij het koken, waardoor gerechten een heerlijk glazuur krijgen.

Is Hoisinsaus gezond?

Hoewel hoisinsaus een aantal heilzame voedingsstoffen bevat zoals B-vitamines, mangaan, ijzer en magnesium, bevat het ook veel natrium en suiker. Daarom is het het beste om hoisinsaus met mate te gebruiken en het niet per lepel te consumeren. Zoals met elke specerij is het belangrijk om op de portiegrootte te letten en het gebruik van hoisinsaus in balans te brengen met een gezond, goed afgerond dieet.

De geschiedenis van hoisinsaus

Hoisinsaus vindt zijn oorsprong in de Kantonese keuken, hoewel de exacte geschiedenis een beetje vaag is. Wat wel bekend is, is dat het soms “Pekingsaus” wordt genoemd vanwege het gebruik bij de bereiding van Pekingeend. Lee Kum Kee is een van de meest bekende en gerenommeerde merken hoisinsaus die overal verkrijgbaar is.

Hoe Hoisinsaus gebruiken

Hoisinsaus is ongelooflijk veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het is uitstekend in roerbakgerechten, bij vis en kan zelfs worden gebruikt als smaakmaker op hotdogs. Als je hoisinsaus gebruikt, is het belangrijk om te onthouden dat je met een klein beetje al een heel eind komt, want de pittige smaak kan gemakkelijk meer delicate ingrediënten overstemmen. De sleutel is om de juiste balans te vinden tussen zoet, zout en hartig.

FAQ

Het hoofdingrediënt van hoisinsaus is meestal een mengsel van sojabonen, knoflook, chilipepers en verschillende kruiden. De exacte ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van het recept, maar deze mix van hartige, zoete en licht pittige smaken geeft hoisinsaus zijn kenmerkende smaak.

Is hoisinsaus glutenvrij?

Hoisinsaus kan glutenvrij zijn, maar het is belangrijk om het etiket of het recept te controleren, omdat sommige versies ingrediënten op basis van tarwe kunnen bevatten. Als je een glutenvrij dieet volgt, kun je het beste kiezen voor een hoisinsaus die speciaal als glutenvrij is geëtiketteerd.

Kan ik hoisinsaus thuis maken?

Ja, je kunt hoisinsaus gemakkelijk thuis maken met een paar eenvoudige ingrediënten, zoals sojasaus, rijstazijn, knoflook en kruiden. Hierdoor kun je zelf de ingrediënten bepalen en de smaak aanpassen aan je voorkeuren. Veel recepten voor zelfgemaakte hoisinsaus zijn online te vinden.

Hoe lang blijft hoisinsaus goed?

Commercieel bereide hoisinsaus is meestal een paar maanden houdbaar als je hem in de koelkast bewaart, waarbij een ongeopende fles wel een jaar houdbaar is. Eenmaal geopend kun je de saus het beste binnen 6 maanden tot een jaar gebruiken, afhankelijk van het merk en de bewaarcondities. Zelfgemaakte hoisinsaus is minder lang houdbaar, meestal 1-2 weken in de koelkast.

In welke gerechten kan ik hoisinsaus gebruiken?

Hoisinsaus is ongelooflijk veelzijdig en kan in veel verschillende gerechten worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, zoals in Pekingeend, moo shu varkensvlees en roerbakgerechten. Maar de saus kan ook worden gebruikt als marinade of glazuur voor vlees, als dipsaus voor knoedels of zelfs als smaakmaker op hamburgers en hotdogs.