Tips

Hoe weet ik of frisdrank bedorven is?

Kan die oude frisdrank worden gered?

Als iemand met een grote belangstelling voor alles wat met eten en drinken te maken heeft, ben ik al heel wat oude frisdrankflesjes tegengekomen in antiekwinkels en op rommelmarkten. Het is altijd verleidelijk om je af te vragen of die intacte, volle flessen uit het verleden het proberen waard zijn. De experts zijn er echter duidelijk over – het is over het algemeen het beste om frisdrank van meer dan een paar jaar oud te vermijden.

Houdbaarheid van frisdrank

Volgens het USDA is gewone frisdrank ongeveer 9 maanden houdbaar na de vervaldatum, terwijl light frisdrank binnen 3 maanden na de vervaldatum moet worden geconsumeerd. Daarna beginnen de koolzuur en de smaak aanzienlijk af te nemen. Hoewel heel oude frisdrank niet per se gevaarlijk is vanuit het oogpunt van voedselveiligheid, is de kwaliteit wel zodanig verminderd dat het gewoon niet meer de moeite waard is om te drinken.

Visuele signalen voor bedorven frisdrank

Om te beoordelen of een fles of blikje frisdrank bedorven is, moet je op een paar dingen letten. Extreme deuken, een uitpuilend uiterlijk of tekenen van roest zijn allemaal rode vlaggen die aangeven dat de frisdrank bedorven is en weggegooid moet worden. Ook lekkage betekent dat de frisdrank is blootgesteld aan bacteriën van buitenaf en niet langer veilig is om te consumeren.

Vertrouw op je zintuigen

Als de verpakking er intact uitziet, is de volgende stap om gewoon even aan de frisdrank te ruiken en een visuele inspectie uit te voeren. Een vieze geur of kleurverandering zijn goede aanwijzingen dat de frisdrank bedorven is. De experts merken echter op dat dit zeer onwaarschijnlijk is, omdat de zure pH-waarde van frisdrank de groei van schadelijke bacteriën voorkomt. Zolang de buitenkant van het blikje of flesje er goed uitziet, is de inhoud waarschijnlijk nog steeds veilig om te drinken.
Dus hoewel die vintage frisdrankflesjes een leuk decoratief item kunnen zijn, kun je de verleiding om ze open te breken en een slok te nemen het beste vermijden. Houd het bij frisdrank van recentere datum en binnen de aanbevolen houdbaarheidsdatum, dan kun je er met een gerust hart van genieten.

FAQ

Volgens het USDA kan gewone frisdrank over het algemeen veilig worden geconsumeerd binnen 9 maanden na de vervaldatum, terwijl light frisdrank binnen 3 maanden na de vervaldatum moet worden geconsumeerd. Na deze periode zijn de smaak en het koolzuurgehalte aanzienlijk verminderd, hoewel de frisdrank zelf niet per se onveilig is.

Hoe weet ik of frisdrank bedorven is?

Let op tekenen van visueel bederf zoals extreme deuken, bobbels of roest op het blikje of de fles. Lekkage is ook een indicator dat de frisdrank bedorven is. Je kunt ook een snelle geur- en visuele inspectie doen – een vieze geur of kleurverandering zijn tekenen dat de frisdrank bedorven is, hoewel dit waarschijnlijk niet voorkomt.

Is het veilig om een 40 jaar oude fles frisdrank te drinken?

De experts raden af om frisdrank te drinken die tientallen jaren oud is, zelfs als de fles intact lijkt. Hoewel de frisdrank zelf misschien niet gevaarlijk is vanuit het oogpunt van voedselveiligheid, is de kwaliteit waarschijnlijk zodanig verslechterd dat het gewoon niet de moeite waard is om te drinken. Je kunt je het beste houden aan recentere frisdrank die binnen de aanbevolen houdbaarheidsdatum is.

Hoe lang blijft frisdrank vers na de houdbaarheidsdatum?

Het USDA raadt aan om gewone frisdrank binnen 9 maanden na de vervaldatum te consumeren en light frisdrank binnen 3 maanden na de vervaldatum. Na deze periode zijn de koolzuur en de smaak aanzienlijk verminderd, zelfs als de frisdrank niet helemaal bedorven is.

Kan ik ziek worden van het drinken van oude frisdrank?

Volgens deskundigen is het hoogst onwaarschijnlijk dat het drinken van frisdrank die over de datum is, een door voedsel overgedragen ziekte kan veroorzaken. De zure pH van frisdrank voorkomt de groei van ziekteverwekkende bacteriën. Zolang de verpakking er nog intact uitziet, is frisdrank waarschijnlijk nog steeds veilig om te drinken, zelfs als de smaak en het koolzuurgehalte zijn afgenomen.