Facts

De klassieke lunchbox-sandwich waarvan je waarschijnlijk niet wist dat McDonald’s hem serveerde

De verrassende geschiedenis van de lunchbox van McDonald’s

Als iemand die de evolutie van McDonald’s door de jaren heen heeft gevolgd, was ik gefascineerd door de weinig bekende geschiedenis van de fastfoodgigant met het klassieke broodje voor de lunch – de nederige pindakaas en jam.

Een eenvoudigere tijd bij McDonald’s

Toen McDonald’s in 1940 voor het eerst haar deuren opende in San Bernardino, Californië, bestond het menu uit veel meer dan alleen hamburgers en friet. De oorspronkelijke gebroeders McDonald, Richard en Maurice, hielden het simpel maar divers en boden items als chili, ham, gebakken bonen en zelfs een gegrilde kaassandwich. Een bijzonder menu-item dat er voor mij uitsprong was de peanut butter and jelly sandwich, die samen met friet werd geserveerd voor slechts 20 cent.

De stroomlijning van het McDonald’s menu

Naarmate het bedrijf groeide, realiseerden de broers zich echter al snel dat het grootste deel van hun winst uit hun hamburgers kwam. In 1948 besloten ze hun menu opnieuw te evalueren en te stroomlijnen, waarbij ze veel van de meer onconventionele items schrapten, waaronder de geliefde PB&J sandwich. Deze heroriëntatie op hun hamburger- en frituuraanbod zou vorm geven aan de McDonald’s zoals we die vandaag de dag kennen.

De opkomst en ondergang van andere vergeten menu-items

In de loop der jaren heeft McDonald’s geëxperimenteerd met allerlei menu-items, van de McPizza en McSpaghetti tot de McHot Dog. Een bijzonder opmerkelijke mislukking was de McD.L.T., een gedeconstrueerde hamburger geserveerd in een piepschuimen bak met twee schalen. Deze poging om de hete patty gescheiden te houden van de koele sla en tomaat genereerde veel weerstand vanwege de impact op het milieu, wat uiteindelijk leidde tot de stopzetting ervan.

Geleerde lessen

Het verhaal van de boterham met pindakaas en jam bij McDonald’s is een fascinerende blik in de begindagen van dit iconische merk. Het toont de bereidheid van het bedrijf om te experimenteren, maar ook de moeilijke beslissingen die ze moesten nemen om hun aanbod in de loop der tijd te stroomlijnen en te focussen. De PB&J mag dan al lang niet meer bestaan, het is een bewijs van het vermogen van McDonald’s om zich aan te passen aan de veranderende smaken en eisen van hun klanten.

FAQ

Toen McDonald’s in 1940 voor het eerst werd geopend, was het menu veel gevarieerder dan tegenwoordig. Naast hamburgers en friet boden de oorspronkelijke gebroeders McDonald’s ook chili, ham, gebakken bonen en zelfs een tosti met gegrilde kaas.

Wat was de PB&J sandwich bij McDonald’s?

Een van de meer onverwachte menu-items bij de oorspronkelijke McDonald’s was een broodje met pindakaas en jam, dat met friet werd geserveerd voor slechts 20 cent.

Waarom hebben de gebroeders McDonald’s hun menu gestroomlijnd?

Nadat ze merkten dat het grootste deel van hun winst uit hamburgers kwam, besloten de gebroeders McDonald in 1948 om hun menu opnieuw te evalueren en te stroomlijnen. Ze schrapten uiteindelijk veel van de meer onconventionele items, waaronder de PB&J sandwich.

Welke andere ongebruikelijke McDonald’s menu-items zijn uitgeprobeerd en gestopt?

In de loop der jaren heeft McDonald’s geëxperimenteerd met allerlei andere menu-onderdelen dan alleen hamburgers en frietjes, waaronder de McPizza, McSpaghetti en McHot Dog. Een bijzonder opmerkelijke mislukking was de McD.L.T., een gedeconstrueerde hamburger die werd stopgezet als gevolg van reacties over de gevolgen voor het milieu.

Welke lessen kunnen worden geleerd uit de geschiedenis van de menu-items van McDonald’s?

Het verhaal van de boterham met pindakaas en jam bij McDonald’s toont de bereidheid van het bedrijf om te experimenteren, evenals de moeilijke beslissingen die ze hebben moeten nemen om hun aanbod in de loop der tijd te stroomlijnen en te focussen. Het is een bewijs van het vermogen van McDonald’s om zich aan te passen aan de veranderende smaken en eisen van hun klanten.