Facts

De echte reden waarom McDonald’s Ronald McDonald heeft afgeschaft

De echte reden waarom McDonald’s Ronald McDonald heeft afgeschaft

De nostalgische clown neemt afscheid

Als iemand die getuige is geweest van de transformatie van McDonald’s door de jaren heen, kan ik u vertellen dat de iconische hamburgerketen aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan, vooral in de afgelopen tijd. Van het verwijderen van speeltuinen tot het investeren van miljarden in het moderniseren van hun restaurants, McDonald’s is op een missie geweest om tegemoet te komen aan de voorkeuren van fast-casual-liefhebbende millennials. Maar een verandering die bij velen in het verkeerde keelgat schoot, was het vertrek van hun geliefde clownsmascotte Ronald McDonald.
De afwezigheid van Ronald McDonald heeft gemengde reacties opgeroepen. Sommigen rouwen om het verlies van een geliefde kinderfiguur, terwijl anderen het zien als een noodzakelijke stap. Maar wat heeft McDonald’s ertoe bewogen om na jaren van promotie van Happy Meals eindelijk de stekker uit Ronald McDonald te trekken?

Griezelige clowns en public relations problemen

Het jaar 2016 markeerde een keerpunt voor Ronald McDonald en clowns in het algemeen. In die periode werden de Verenigde Staten geteisterd door een golf van griezelige waarnemingen van clowns die mensen de rillingen over de rug deden lopen. Deze clowns vertoonden dreigend gedrag zoals het achtervolgen van automobilisten met messen en het op de loer liggen bij scholen. De verontrustende trend veroorzaakte niet alleen een razernij op internetforums en sociale media, maar trok ook de aandacht van grote mediakanalen zoals Time en The New York Times.
Als reactie op dit verontrustende fenomeen besloten McDonald’s en haar franchisenemers voorzichtigheid te betrachten. Woordvoerster Terri Hickey erkende het huidige klimaat rond clownwaarnemingen en kondigde aan dat Ronald McDonald tijdelijk niet zou deelnemen aan evenementen in de gemeenschap. Het werd duidelijk dat de negatieve associatie met enge clowns iets was waarmee McDonald’s niet geassocieerd wilde worden, wat leidde tot Ronald McDonald’s verlengde afwezigheid.

Marketingkritiek en ongezond eten

Zelfs voor de beruchte clownswaarnemingen kreeg Ronald McDonald al kritiek van verschillende waakhondgroepen. Deze groepen beschuldigden hem van de marketing van ongezond fastfood aan beïnvloedbare kinderen. Met name Corporate Accountability International vergeleek Ronald met Joe Camel, de controversiële mascotte van de tabaksindustrie.
Voormalig CEO Don Thompson probeerde Ronald te verdedigen door te zeggen dat hij het voedsel dat hij promoot niet echt consumeert. Naarmate de jaren verstreken, werd het echter duidelijk dat Ronalds imago zijn aantrekkingskracht verloor. Een poging om Ronald McDonald in 2014 een andere naam te geven, in lijn met het volwassen imago van McDonald, sloeg niet aan bij het doelpubliek.

Weg met de oude, in met de nieuwe

McDonald’s is op zoek naar een nieuw imago om zijn reputatie als fastfoodtent voor kinderen af te schudden. Sinds 2012 is het bedrijf bezig met een voortdurende makeover om de restaurants aantrekkelijker te maken voor volwassenen. Deze transformatie omvat de introductie van zelfbestelkiosken, een opgefriste buitenkant en gemoderniseerde eetzalen die doen denken aan trendy cafés.
Nu McDonald’s ernaar streeft om deel uit te maken van de “coole menigte”, paste Ronald McDonald’s verouderde uiterlijk gewoon niet bij de nieuwe esthetiek van het merk. De verschuiving van het restaurant naar aardetinten en eigentijdse designelementen zorgde ervoor dat Ronalds levendige rode haar en gele jumpsuit niet meer bij elkaar pasten. McDonald’s wilde volwassen worden en Ronald werd een symbool van het verleden dat niet langer paste bij de toekomstvisie van het bedrijf.

De erfenis leeft voort

Ronald McDonald mag dan verdwenen zijn van de sociale media-accounts van McDonald’s, hij is niet volledig uit de identiteit van het merk gewist. Eén dag van het jaar eert nog steeds Ronalds aanwezigheid – de iconische Macy’s Thanksgiving Day Parade. Al jaren zweeft er een reusachtige Ronald McDonald ballon door de parade, die de Gouden Bogen voorstelt. Maar zelfs deze jaarlijkse verschijning is niet zonder ongelukken geweest, want de arme Ronald heeft ooit een beenblessure opgelopen tijdens de parade.
Hoewel Ronalds toekomst onzeker blijft, heeft McDonald’s de macht om hem terug te halen wanneer ze maar willen. Maar voor nu lijkt het bedrijf vastbesloten om verder te gaan zonder zijn clownsmascotte en zich te richten op de veranderende smaken en voorkeuren van zijn gevarieerde klantenbestand.
Uiteindelijk komt de echte reden achter het besluit van McDonald’s om afscheid te nemen van Ronald McDonald voort uit een combinatie van zorgen over de public relations, marketingkritiek en de wens van het bedrijf om zijn imago te veranderen. McDonald’s nam afscheid van de nostalgische clown en omarmde een nieuw tijdperk dat hun toewijding aan moderniteit en catering aan een breder publiek weerspiegelt.

FAQ

Waarom heeft McDonald’s Ronald McDonald laten verdwijnen?

McDonald’s heeft om verschillende redenen besloten afscheid te nemen van Ronald McDonald. Eén factor was de negatieve publiciteit rond griezelige clownwaarnemingen in 2016, waardoor de associatie met clowns minder wenselijk werd voor het bedrijf. Daarnaast kreeg Ronald te maken met kritiek van waakhondgroepen omdat hij ongezond eten aan kinderen promootte, en zijn imago paste niet langer bij de inspanningen van McDonald’s om te moderniseren en een bredere doelgroep aan te spreken.

Zal Ronald McDonald ooit terugkeren?

Hoewel Ronald McDonald op dit moment niet aanwezig is in de advertenties en social media-accounts van McDonald’s, heeft het bedrijf de mogelijkheid om hem desgewenst terug te brengen. McDonald’s lijkt zich echter te richten op het verdergaan zonder de clownsmascotte, omdat ze hun merkimago blijven ontwikkelen.

Welke invloed hadden griezelige clownwaarnemingen op de aanwezigheid van Ronald McDonald?

De golf van griezelige clownswaarnemingen in 2016 zorgde voor een public relations-uitdaging voor McDonald’s. Bezorgd over het negatieve klimaat rondom clowns, besloot McDonald’s om Ronald McDonald tijdelijk te verwijderen van deelname aan gemeenschapsevenementen. De associatie met enge clowns was niet iets waarmee het bedrijf geassocieerd wilde worden, wat leidde tot Ronalds verlengde verlof.

Werd Ronald McDonald bekritiseerd voor het op de markt brengen van ongezond voedsel aan kinderen?

Ja, Ronald McDonald kreeg kritiek van verschillende waakhondengroepen voor het promoten van ongezond fastfood aan beïnvloedbare kinderen. Sommige groepen vergeleken hem met Joe Camel, de controversiële mascotte van de tabaksindustrie. Deze kritiek, in combinatie met veranderende maatschappelijke opvattingen over voeding, droeg bij aan McDonald’s besluit om hun gebruik van Ronald als marketinginstrument te heroverwegen.

Hoe past het vertrek van Ronald McDonald in de rebranding inspanningen van McDonald’s?

McDonald’s ondergaat een rebrandingproces om een breder publiek aan te spreken en het imago van kindergeoriënteerde fastfoodketen van zich af te schudden. Het bedrijf heeft zijn restaurants gemoderniseerd met moderne ontwerpen, zelfbestelkiosken en een opgefriste buitenkant. Het uiterlijk van Ronald McDonald, dat teruggaf aan een vervlogen tijdperk, paste niet meer bij de nieuwe esthetiek van McDonald en de wens om gezien te worden als een meer volwassen en eigentijds merk.

Is Ronald McDonald volledig verwijderd uit de branding van McDonald’s?

Hoewel Ronald McDonald niet meer te zien is in McDonald’s advertenties en social media accounts, is hij niet volledig uit de identiteit van het merk gewist. Zijn aanwezigheid wordt nog steeds erkend tijdens de Macy’s Thanksgiving Day Parade, waar een reusachtige ballon van Ronald nog steeds een jaarlijkse verschijning maakt. De toekomst van Ronalds betrokkenheid bij McDonald’s na dit evenement blijft echter onzeker.