Facts

De onvertelde waarheid van First Watch

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie van de gegeven URL:
De onvertelde waarheid van First Watch

De originele First Watch werd geopend in 1983

Als je geobsedeerd bent door First Watch en zijn talloze menuopties, dan kun je twee ondernemers in Californië bedanken voor alle heerlijke ontbijtmaaltijden waarvan je vandaag de dag kunt genieten in de vestigingen van de restaurantketen.
Oprichters John Sullivan en Ken Pendery openden de allereerste First Watch in 1983 in Pacific Grove, Californië, een schilderachtig stadje aan de kust van Centraal-Californië niet ver van Monterrey. In 1984 openden ze het tweede First Watch restaurant in San Mateo, Californië. Hoewel de oorspronkelijke locaties inmiddels gesloten zijn, is First Watch uitgegroeid tot meer dan 380 restaurants in minstens 20 staten (interessant genoeg is er vandaag de dag geen enkel First Watch restaurant meer in Californië!)
Terwijl Sullivan met pensioen is, werkt Pendery bijna 40 jaar later nog steeds bij de restaurantketen (via Tampa Bay Times). Hij heeft echter onlangs zijn functie als CEO van het bedrijf neergelegd en is nu uitvoerend voorzitter van First Watch, een baan die hem naar First Watch restaurants in het hele land brengt.

First Watch is ook eigenaar van The Good Egg en The Egg & I

Het team achter First Watch leeft en ademt ontbijt. Ze houden zoveel van ontbijt dat het bedrijf in 2014 The Good Egg kocht, een keten van ontbijtrestaurants in Arizona met 20 restaurants verspreid over de staat. Twee jaar later bouwde het bedrijf de restaurants van The Good Egg om tot First Watch-vestigingen (via Phoenix Business Journal).
First Watch kocht in 2015 ook 114 locaties van The Egg & I en begon vervolgens veel van deze locaties om te bouwen tot First Watches.
First Watch is verbonden met een andere ontbijtnaam die je misschien herkent: Le Peep. Begin jaren 80 woonde medeoprichter John Sullivan van First Watch in Denver en runde hij een steakhouse. Hij was het beu om ’s avonds laat nog lange uren te moeten werken, dus bedacht hij een restaurantconcept dat alleen open zou zijn voor ontbijt en lunch (via Chicago Tribune). Hij hielp bij de opening van de eerste Le Peep in Denver in 1981; het wordt beschouwd als een van de eerste restaurants die uitsluitend ontbijt, brunch en lunch serveerden. Sullivan verkocht Le Peep vervolgens aan een zakelijke koper en gebruikte het geld om een paar jaar later de allereerste First Watch te openen.

First Watch is geschikt voor veel allergieën en dieetbeperkingen

First Watch is echt een bedrijf uit de 21e eeuw. Hun menu is ontworpen om zoveel mogelijk mensen te bedienen, inclusief mensen met voedselallergieën, dieetbeperkingen of speciale diëten. Het bedrijf neemt deze toewijding zelfs zo serieus dat het werd uitgeroepen tot de 2019 Beste Voedselallergiekampioen voor restaurants door AllerTrain van MenuTrinfo, een bedrijf dat voedselallergieën traint.
Het bedrijf neemt dieetkeuzes ook serieus en biedt een scala aan veganistische en vegetarische opties voor mensen die de voorkeur geven aan plantaardige ontbijtgerechten of gewoon geen vlees eten. First Watch heeft ook de extra stap genomen om elk ingrediënt van elk menu-item online te vermelden, zodat gasten hun opties van tevoren kunnen bekijken. Dit neemt de stress weg van het verwoed uitzoeken wat er in elk gerecht zit als ze in het restaurant aankomen.
Het culinaire team van First Watch heeft ook al hun menu-items geanalyseerd op de acht meest voorkomende voedselallergenen (melk, eieren, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda’s, tarwe en sojabonen), en het moedigt gasten met een allergie aan om dit aan hun serveerder te laten weten zodra ze aan tafel gaan. Je hoeft je niet raar of ongemakkelijk te voelen als je over je dieetwensen praat, want First Watch wil dat alle gasten zich op hun gemak voelen in zijn restaurants, ongeacht eventuele speciale verzoeken of vragen over ingrediënten.

First Watch restaurants zijn alleen open tot 14.30 uur.

Als je ooit hebt geprobeerd om naar een First Watch restaurant te gaan voor happy hour of diner, dan heb je waarschijnlijk ook het gevoel gehad dat je teleurgesteld en hongerig wegloopt (misschien zelfs hongerig, omdat je nu een nieuwe plek moet zoeken om te eten). De populaire restaurantketen is alleen open tot 14.30 uur precies. Geen uitzonderingen. Je kunt hier helaas niet laat op de avond eten, hoezeer je ook hunkert naar hun epische wentelteefjes.
Het hele bedrijfsmodel van de keten berust op de beperkte openingstijden, die meestal elke dag van de week om 7 uur beginnen (behalve op Thanksgiving en Kerstmis!). De oprichters van First Watch wilden zich specialiseren in echt goed zijn in ontbijt, in plaats van middelmatig te zijn in alle maaltijden van de dag. Hoewel dit vandaag de dag niet echt een uniek of verrassend concept is, was het in de jaren 1980, toen First Watch voor het eerst openging, wel een baanbrekend idee. Het is een “dagcafé” dat ontbijt en lunch heel erg goed aanbiedt, “zonder te proberen ook een dinerrestaurant te worden”, aldus de website van het bedrijf.
Het is ook een extraatje voor de werknemers van het restaurant, die ’s middags tijd hebben om hun kinderen van school te halen of te gaan golfen.
“We proberen niet alles voor alle mensen te zijn. Wat we proberen te doen is de beste zijn in de dagdelen waarin we opereren door ons te richten op ontbijt en lunch van hoge kwaliteit,” vertelde Chris Tomasso, CEO van First Watch, aan Forbes.

De naam First Watch is een nautische verwijzing

Het is niet ongewoon dat veel ontbijttenten een actuele en relevante connectie met ontbijteten in hun naam hebben – Waffle House, The Egg and I, The Delectable Egg, het International House of Pancakes (IHOP), om er maar een paar te noemen. Vanuit psychologisch oogpunt is dit logisch, want deze subtiele naamsuggesties vertellen de gasten precies waar het restaurant in gespecialiseerd is. Er komt geen giswerk aan te pas. Dus je vraagt je misschien af hoe het zit met de naam First Watch? Waar komt die vandaan? En heeft het überhaupt iets te maken met ontbijt of eten?
Volgens de website van First Watch is de schijnbaar verbijsterende naam van de populaire keten eigenlijk een knipoog naar de nautische geschiedenis. De “eerste wacht” aan boord van een schip of vaartuig begint namelijk een nieuwe werkdag voor de bemanningsleden. (Voor het geval je nieuwsgierig bent, de andere shifts zijn mid, ochtend, voormiddag, namiddag en honden, volgens de Royal Museums Greenwich). De medewerkers van de restaurants lijken een beetje op matrozen, want ze staan superduper vroeg op om te beginnen met het maken van wentelteefjes en het persen van verse vruchtensappen voordat de restaurants om 7 uur ’s ochtends opengaan. De naam is heel logisch als je bedenkt dat First Watch zich ’s ochtends vroeg op het ontbijt richt.

FAQ

Hoe lang bestaat First Watch al?

First Watch is opgericht in 1983, dus het bedrijf bestaat al meer dan 35 jaar. De eerste locatie opende in Pacific Grove, Californië, en de tweede volgde al snel in San Mateo, Californië. Hoewel de oorspronkelijke locaties inmiddels gesloten zijn, is First Watch inmiddels uitgegroeid tot meer dan 380 restaurants in minstens 20 staten.

Welke andere restaurantketens bezit First Watch?

Naast het merk First Watch is het bedrijf ook eigenaar van The Good Egg, een keten van ontbijtrestaurants in Arizona, en van veel locaties van The Egg & I. First Watch kocht The Good Egg in 2014 en zette de restaurants in 2016 om naar First Watch-vestigingen. Het bedrijf kocht in 2015 ook 114 The Egg & I-locaties en begon met de ombouw van veel ervan tot First Watches.

Hoe gaat First Watch om met dieetbeperkingen en allergieën?

First Watch neemt dieetwensen en voedselallergieën heel serieus. Het bedrijf werd door AllerTrain van MenuTrinfo uitgeroepen tot de Beste Voedselallergiekampioen van 2019 voor restaurants. First Watch vermeldt elk ingrediënt van elk menu-item online, zodat gasten hun opties van tevoren kunnen bekijken. Het culinaire team heeft ook alle menu-items geanalyseerd op de acht meest voorkomende voedselallergenen en moedigt gasten met allergieën aan om dit aan hun serveerder te laten weten.

Wat zijn de openingstijden van de First Watch-restaurants?

De restaurants van First Watch zijn elke dag maar tot 14.30 uur open, met typische openingstijden vanaf 7 uur ’s ochtends. De oprichters wilden zich specialiseren in echt goed zijn bij het ontbijt en de lunch, in plaats van te proberen middelmatig te zijn bij alle maaltijden van de dag. Dit beperkte schema zorgt ook voor meer gezinsvriendelijke uren voor de werknemers.

Wat is de betekenis achter de naam First Watch?

De naam First Watch is een knipoog naar de nautische geschiedenis en verwijst naar de eerste dienst of “wacht” aan boord van een schip waarmee een nieuwe werkdag voor de bemanning begint. Het personeel van First Watch is net als zeelieden en staat vroeg op om het ontbijt klaar te maken voordat de restaurants om 7 uur ’s ochtends opengaan.