Kitchen

De geheime truc voor perfect gekookte zwartoogerwten

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de informatie van de URL:

Het geheim van perfect gekookte zwartoogerwten

Als levenslange zuiderling zijn zwarte-erwten altijd al een hoofdbestanddeel van mijn keuken geweest. Of ik ze nu eet op Nieuwjaarsdag voor geluk of gewoon hunker naar hun stevige, smaakvolle smaak, ik heb in de loop der jaren een paar trucjes geleerd om ervoor te zorgen dat ze elke keer weer perfect gekookt zijn.

Het belang van textuur

Een van de grootste fouten die mensen maken met zwarte erwten is ze te gaar koken, wat resulteert in een papperige, onsmakelijke textuur. De sleutel is om ze te koken tot ze zacht zijn, maar nog steeds een lichte beet of knak hebben als je erop kauwt. Om dit te bereiken raad ik aan om de erwten regelmatig te proeven terwijl ze koken, door er een paar tegen de zijkant van de pan te stampen om te kijken of ze gaar zijn. Je wilt dat ze “vork mals” zijn, zoals de Add a Pinch website beschrijft.

Gedroogde erwten weken

Als je gedroogde erwten gebruikt, is het belangrijk om ze goed te laten weken voor je ze kookt. De traditionele methode is om ze een nacht te laten weken, afgedekt in water met een paar centimeter ruimte. Als je echter weinig tijd hebt, kun je de erwten ook snel weken door ze 2 minuten aan de kook te brengen en ze dan een uur te laten staan voordat je ze afgiet en kookt.

Kookmethodes

Als je erwten eenmaal geweekt zijn, is het eigenlijke kookproces relatief eenvoudig. Koken op het fornuis is de klassieke aanpak, die 35 minuten tot een uur duurt. Zorg ervoor dat je ze na de 35 minuten goed in de gaten houdt en regelmatig test om ervoor te zorgen dat ze niet te gaar worden.
Voor een snellere methode kun je ook een Instant Pot, snelkookpan of slow cooker gebruiken, waarmee je de gedroogde erwten kunt koken zonder ze eerst te weken. Zorg er wel voor dat je de kooktijd aanpast.

Inpakken

Als je deze eenvoudige tips volgt – de gedroogde erwten weken, de smaak testen tijdens het kookproces en de juiste kookmethode kiezen – kun je elke keer weer perfect gekookte zwarte ogen erwten maken. Of je ze nu serveert op Nieuwjaarsdag of als hartig bijgerecht serveert, deze trucjes zorgen ervoor dat je erwten mals en smaakvol zijn en vol met die typische zuidelijke charme.

FAQ

Moet ik gedroogde erwten weken voor ik ze kook?

Ja, het is aan te raden om gedroogde zwarte ogen erwten te laten weken voor het koken, ofwel ’s nachts of met een snelle 2 minuten koken en 1 uur weken. Dit helpt de erwten sneller en gelijkmatiger te koken.

Hoe lang duurt het om erwten te koken?

Op de kookplaat gekookte erwten hebben meestal 35 minuten tot 1 uur nodig om zacht te worden. De kooktijd kan echter variëren afhankelijk van de gebruikte methode, zoals een Instant Pot of slow cooker.

Hoe weet ik wanneer de erwten perfect gaar zijn?

Het belangrijkste is om te voorkomen dat de erwten te gaar worden. Ze moeten “vork-gaar” zijn – met nog steeds een lichte beet of knak wanneer je erop kauwt. Regelmatig proeven en er een paar tegen de pot stampen zijn goede manieren om de textuur te controleren.

Kan ik erwten uit blik gebruiken in plaats van gedroogde?

Ja, je kunt erwten uit blik gebruiken, die sneller gaar zijn omdat ze niet geweekt hoeven te worden. Zorg er wel voor dat je ze niet te gaar kookt.

Wat is de traditionele manier om erwten te koken?

De traditionele methode is om gedroogde zwarte ogen erwten een nacht te laten weken en ze dan 35 minuten tot 1 uur op het fornuis te koken tot ze de gewenste zachtheid hebben.

Brengen zwarte erwten echt geluk op Nieuwjaarsdag?

In het zuiden van de Verenigde Staten bestaat al heel lang de traditie dat het eten van zwartogige erwten op Nieuwjaarsdag geluk brengt in het komende jaar. De erwten worden verondersteld muntstukken of rijkdom te symboliseren.