Facts

Wat je niet weet over de beroemde sliders van White Castle

Hier is het artikel gebaseerd op de informatie van de opgegeven URL:
Het onvertelde verhaal van de beroemde schuivers van White Castle

Ze waren de eerste fastfood hamburger

Als je aan fastfoodgeschiedenis denkt, is McDonald’s vaak het eerste waar je aan denkt. Maar de waarheid is dat Amerika een paar ketens had voordat de Golden Arches uitgroeide tot het moloch dat het vandaag de dag is. En er valt veel voor te zeggen dat McDonald’s simpelweg nam wat White Castle deed en het groter maakte.
In 1921 besloten verzekeringsman Edgar Waldo “Billy” Ingram en restauranthouder Walter Anderson om zich in de hamburgerbusiness te wagen. Vanuit hun eerste winkel in Wichita, Kansas, breidden ze in de daaropvolgende jaren uit naar El Dorado, Kansas en Omaha, Nebraska, allemaal dankzij hun hamburgers. Zo werden ze de eerste hamburger fastfoodketen ter wereld.

Er is een reden dat het kasteel wit is

De beslissing van Ingram en Anderson om hamburgers te verkopen was in die tijd een gewaagde zet. Het boek “The Jungle” van Upton Sinclair zorgde er immers voor dat mensen zeer sceptisch waren over verwerkt vlees. Om die bezorgdheid weg te nemen, besloot het duo om hun zaak zo ongerept en transparant mogelijk te maken.
Ze schilderden het gebouw wit en gebruikten roestvrij staal aan de binnenkant, zodat er nergens vlekken konden ontstaan. De witte kleur symboliseerde reinheid, terwijl het kasteel voor kracht stond. Het was een slimme zet die White Castle hielp zich te onderscheiden van de massa.

Ze zijn niet voor niets klein

White Castle had een geheim om hun hamburgers snel op tafel te krijgen – de hamburgers waren ongelooflijk dun. Door hun pasteitjes superdun te maken en ze aan beide kanten te schroeien, konden ze de smaak insluiten en waren ze veel sneller gaar.
Deze methode van dunne, snel gare burgers werd later overgenomen door ketens als Steak ‘N Shake, Five Guys en zelfs McDonald’s. Het is ook de reden waarom je 18 White Castle sliders kunt maken van slechts een pond rundvlees – de pasteitjes zijn gewoon zo klein.

Ze zijn gestopt met het omdraaien van hun hamburgers

Vroeger draaide White Castle de hamburgers om om ze gaar te maken. Maar dit was een langzaam proces. Dus kwamen ze met een nieuwe oplossing: ze begonnen de hamburgers te “stomen”.
De sleutel was het plaatsen van de pasteitjes op een stapel uien, die dan de burgers “stoomde” door de hitte. Het onderste broodje werd direct op de rauwe, kokende hamburger geplaatst en nam al dat lekkers van de uien op. Het was een revolutionaire techniek die White Castle in staat stelde om hun sliders veel sneller op de markt te brengen.

Hun pasteitjes hebben een speciaal ontwerp

Zelfs na de overstap naar de stoommethode was White Castle nog steeds niet tevreden over hoe snel ze hun burgers konden bereiden. Toen kwam een kok genaamd Earl Howell in Cincinnati met een briljant idee – gaten in de pasteitjes maken.
Door vijf gaten in elke burger te maken, kon de hitte beter in het vlees doordringen, waardoor beide kanten tegelijk gaar werden zonder dat ze omgedraaid hoefden te worden. Dit slimme ontwerp was een revolutie en tegen het einde van 1954 gebruikte elke White Castle de hamburger met vijf gaten.

De uien

Over die uien gesproken, ze zijn een cruciaal onderdeel van de White Castle slider-ervaring. Oorspronkelijk werden de uien vers gesneden en over de hete grill verspreid. Maar na verloop van tijd heeft White Castle de zaken vereenvoudigd door in plaats daarvan gedroogde uien te gebruiken – vergelijkbaar met de uien die je in een potje in de supermarkt kunt kopen.
Zelfs met deze verandering bevat elke White Castle slider nog steeds net iets minder dan twee ons uien, zodat elke hap de kenmerkende uiensmaak heeft.

De inhoud van de burger

White Castle mag dan wel beweren dat hun rundvlees “100% puur” is, maar dat betekent niet echt veel. Gemalen rundvlees kan van elk deel van de koe gemaakt worden, zolang het maar niet meer dan 30% vet bevat. En de cijfers laten zien dat elke White Castle slider 6 gram vet bevat, waarvan 2,5 verzadigd. Met 140 calorieën per slider begint die Crave Case met 30 sliders snel op te lopen.

Ze voerden een onderzoek uit om te bewijzen dat ze gezond waren

In de jaren 1930 werden hamburgers nog steeds met diepe scepsis bekeken. Sommigen vergeleken ze zelfs met het eten van arsenicum. De medeoprichter van White Castle, Billy Ingram, besloot iets aan die perceptie te doen.
Hij liet een onderzoek uitvoeren aan de Universiteit van Minnesota, waar een student medicijnen genaamd Bernard Flesche 13 weken lang alleen maar White Castle-burgers en water at. Verbazingwekkend genoeg voltooide Flesche het onderzoek, dat Ingram vervolgens gebruikte om te beweren dat mensen “niets anders dan onze broodjes en water kunnen eten en alle fysieke en mentale vermogens volledig kunnen ontwikkelen”.
Natuurlijk werd Flesche later dokter en bleef hij de rest van zijn leven hamburgers mijden. Maar het onderzoek was een slim stukje marketing dat de verkoop van White Castle zeker geen windeieren legde: die verdrievoudigde meer dan in het volgende decennium.

Ze hebben een foodtruck

In de afgelopen jaren heeft White Castle zelfs meegedaan aan de rage van foodtrucks en hun iconische sliders rechtstreeks naar de mensen gebracht. Het is een passende evolutie voor een bedrijf dat de oorspronkelijke fastfood hamburgerketen was en voortdurend innoveerde om hun product zo snel en efficiënt mogelijk op de markt te brengen.
Van hun smetteloos witte gebouwen tot hun unieke stoomtechniek en pattyontwerp, White Castle heeft altijd nieuwe manieren gevonden om hun beroemde sliders te serveren. En meer dan 100 jaar later zijn ze nog steeds bezig en bieden ze generaties hamburgerliefhebbers die vertrouwde nostalgische smaak.

FAQ

Waarom was White Castle de eerste fastfood hamburgerketen?

White Castle was de eerste fastfoodketen voor hamburgers ter wereld en pionierde met het concept om snel dunne, gestandaardiseerde hamburgerpasteitjes te serveren. Hun aandacht voor netheid en transparantie hielp hen ook om zich te onderscheiden in de begindagen toen mensen sceptisch waren over verwerkt vlees.

Waarom zijn de sliders van White Castle zo klein?

White Castle heeft hun hamburgerpasteitjes zo ontworpen dat ze ongelooflijk dun zijn, waardoor ze veel sneller gaar worden. Dit dunne, snelkookontwerp is wat White Castle in staat stelde om hun sliders snel op de markt te brengen, en het is ook de reden waarom je er 18 kunt maken van slechts een pond rundvlees.

Hoe heeft White Castle een revolutie ontketend op het gebied van hamburgerkoken?

In plaats van de hamburgerpasteitjes om te draaien, begon White Castle ze te “stomen” door ze op een stapel uien te leggen. Hierdoor kon de hitte beide kanten tegelijk bakken zonder dat ze met de hand omgedraaid hoefden te worden. Later verbeterden ze dit door vijf gaten in elke pastei te maken zodat de hitte beter kon doordringen.

Heeft White Castle echt bewezen dat hun hamburgers gezond zijn?

In de jaren 1930 liet White Castle medeoprichter Billy Ingram een onderzoek uitvoeren aan de Universiteit van Minnesota waarbij een student medicijnen 13 weken lang niets anders at dan White Castle-burgers en water. Hoewel Ingram dit gebruikte om te beweren dat hun hamburgers gezond waren, vermeed de student – die later arts werd – hamburgers voor de rest van zijn leven.

Hoe heeft White Castle zich aangepast aan de moderne tijd?

In de afgelopen jaren heeft White Castle zelfs meegedaan aan de rage van foodtrucks en hun iconische sliders rechtstreeks naar de mensen gebracht. Dit is een passende evolutie voor een bedrijf dat altijd gericht was op het vinden van nieuwe manieren om hun product zo snel en efficiënt mogelijk te serveren.