Kitchen

Waarom je wel twee keer moet nadenken voordat je cranberrysaus uit blik eet

Waarom je wel twee keer moet nadenken voordat je cranberrysaus uit blik eet

Cranberrysaus is een traditioneel Thanksgiving-bijgerecht waar velen van ons van genieten tijdens de feestdagen. Maar als je moet kiezen tussen cranberrysaus uit blik of zelf maken, zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom je misschien twee keer moet nadenken voordat je dat blik cranberrysaus pakt en in plaats daarvan kiest voor een zelfgemaakte versie. We bespreken de voedingsaspecten van cranberrysaus uit blik, het hoge suikergehalte en geven een gezonder alternatief recept dat nog steeds voldoet aan je verlangen naar cranberrys.

De voedingskundige keerzijde van cranberrysaus uit blik

Als het gaat om cranberrysaus uit blik, is een van de grootste zorgen de voedingswaarde. Diëtist Emily Wunder en chef-kok Seamus Mullen zijn het er allebei over eens dat kiezen voor zelfgemaakte cranberrysaus een betere keuze is. Cranberrysaus uit blik bevat vaak fructose-maïssiroop als zoetstof, wat het suikergehalte aanzienlijk kan verhogen. Een portie van 1/4 kopje cranberrysaus uit blik kan wel 25 gram suiker bevatten, waarvan het grootste deel toegevoegde suiker is. Dit hoge suikergehalte kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid, vooral als je probeert je bloedsuikerspiegel onder controle te houden of een evenwichtig dieet volgt.

Een gezonder alternatief: zelfgemaakte cranberrysaus

Gelukkig is je eigen cranberrysaus maken een eenvoudig en gezonder alternatief voor versies uit blik. Door je eigen saus te maken, heb je controle over de ingrediënten en kun je onnodige toevoegingen zoals high fructose corn syrup vermijden. Diëtiste Emily Wunder raadt aan om de suiker in het recept te vervangen door honing. Honing heeft een lagere glycemische index dan suiker, wat betekent dat het een langzamere invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Deze vervanging verlaagt niet alleen het totale suikergehalte, maar biedt ook een gunstigere optie voor het beheren van je bloedsuikerspiegel. Door ervoor te kiezen om je eigen cranberrysaus te maken, kun je tijdens de feestdagen genieten van een heerlijk en gezonder alternatief.

Seamus Mullen’s Zelfgemaakte Cranberrysaus Recept

Om je op weg te helpen met het maken van je eigen cranberrysaus, hebben we een smakelijk recept van chef-kok Seamus Mullen. Deze zelfgemaakte cranberrysaus is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol gezondheidsvoordelen.
Ingrediënten:

 • 4 kopjes verse veenbessen, appels in grove blokjes of peren in grove blokjes (of een combinatie)
 • 1 kopje ahornsiroop
 • 1 laurierblad
 • 1 eetlepel peperkorrels
 • 4 stukjes steranijs
 • 1 eetlepel piment
 • 4 stokjes kaneel
 • 2 kruidnagels
 • Zest van een sinaasappel
 • Snufje zeezout

Instructies:

 1. Verwarm de ahornsiroop in een grote steelpan met 1/4 kopje water tot het begint te pruttelen.
 2. Meng ondertussen alle specerijen (behalve de kaneelstokjes) en bind ze samen in een stuk kaasdoek met slagerstouw.
 3. Laat het kruidenzakje in de kokende siroop vallen en laat het 2 tot 3 minuten trekken.
 4. Voeg de blokjes fruit, de sinaasappelschil en het zout toe aan de sudderende siroop. Laat nog 20 tot 30 minuten sudderen of tot het fruit zacht is.
 5. Pas de kruiden aan naar smaak.
 6. Serveer de cranberrysaus warm of gekoeld, afhankelijk van je voorkeur.

Conclusie

Als het om cranberrysaus gaat, is het verstandig om te kiezen voor zelfgemaakte saus in plaats van blik. Veenbessensaus uit blik bevat vaak veel toegevoegde suiker, vooral in de vorm van fructose-maïssiroop. Door je eigen cranberrysaus te maken, kun je deze onnodige toevoegingen vermijden en heb je controle over de ingrediënten die je gebruikt. Het recept van Seamus Mullen biedt een heerlijk en gezonder alternatief, zodat je kunt genieten van de smaken van cranberry’s zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Overweeg dus deze feestdagen om je eigen cranberrysaus te maken en geniet van de smaak van een zelfgemaakt, voedzaam bijgerecht dat indruk zal maken op je gasten en zal bijdragen aan een gezondere feestmaaltijd.

FAQ

Is cranberrysaus uit blik ongezond?

Cranberrysaus uit blik kan ongezond zijn vanwege het hoge suikergehalte, vaak gezoet met maïssiroop met een hoog fructosegehalte. Door te kiezen voor zelfgemaakte cranberrysaus kun je de ingrediënten controleren en een gezondere versie maken.

Waarom is hoge fructose maïssiroop een probleem in ingeblikte cranberrysaus?

Hoge fructose maïssiroop is een sterk bewerkte zoetstof die in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Het consumeren van overmatige hoeveelheden toegevoegde suiker, waaronder hoge fructose maïssiroop, kan bijdragen aan gewichtstoename, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Hoe kan ik het suikergehalte in cranberrysaus verminderen?

Om het suikergehalte in cranberrysaus te verminderen, kun je je eigen cranberrysaus maken met alternatieve zoetstoffen zoals honing. Honing heeft een lagere glycemische index dan suiker, waardoor het een gezondere optie is voor het beheren van de bloedsuikerspiegel.

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het maken van zelfgemaakte cranberrysaus?

Ja, als je zelf cranberrysaus maakt, kun je genieten van de gezondheidsvoordelen van cranberry’s zonder de toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen die je in ingeblikte versies vindt. Veenbessen zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen die een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen en andere gezondheidsvoordelen bieden.

Kan ik zelfgemaakte cranberrysaus van tevoren maken?

Absoluut! Zelfgemaakte cranberrysaus kan van tevoren worden gemaakt en enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Dit maakt het een handige optie voor het plannen van je vakantiemaaltijden en het verminderen van last-minute voorbereidingen.

Kan ik bevroren cranberry’s gebruiken om zelfgemaakte cranberrysaus te maken?

Ja, bevroren cranberry’s kunnen worden gebruikt om zelfgemaakte cranberrysaus te maken. Ontdooi de cranberry’s voor het koken en volg het recept zoals aangegeven. Als je bevroren cranberry’s gebruikt, kun je ook van cranberrysaus genieten als er geen verse cranberry’s in het seizoen zijn.