Vegan pandan-kokoskoekjes

Mijn blog, die ik eigenlijk misschien meer gemist heb dan ik besefte. 4/5e werken bij Amplo, food tours plannen, organiseren, gidsen, een kookboek maken, rushen, van hier naar daar en ohja “ik heb nood aan vakantie” en daar moet ik dat en dat en dat gezien en gedaan hebben, terug naar huis om meteen terug te werken en… STOP.
De lockdown die ons forceerde om thuis te blijven. Om veilig te blijven. Maar vooral ook om tot rust te komen. Dat ik vanaf volgende week gedeeltelijk werkloos zal zijn is zowel financieel als mentaal niet zo’n geweldig plan. Dus, ik had nood aan een plan. Ik maakte een lange lijst met allerlei dingen waarvoor ik nu wél tijd heb (dankbaarheid!) en eentje daarvan is terug meer bloggen. Hierbij dan al meteen een receptje.

Hou jullie goed en veel liefs! #CoronaCreation #BakeCorona

Pandan is een tropische plant die voornamelijk gebruikt wordt als smaakmaker in de Zuidoost-Aziatische keuken. Ik was meteen verkocht toen ik het proefde in een dessert bij Pho61. Pandan geeft een heel speciale delicate smaak die ik moeilijk kan omschrijven, maar ik ben er verzot op. Op vakantie in Bali merkte ik dat pandan heel veel gebruikt wordt in de Balinese keuken, I didn’t mind ^^. Ik nam dan ook een potje pandan-extract mee naar huis, om ook thuis met pandan te kunnen koken. De groene kleur van de koekjes is dus het resultaat van de pandan.

Je vindt pandan-extract normaal in de Aziatische winkel. Pandanblad is ook te verkrijgen in Aziatische winkels, dat kan je bij in je kookpot met rijst doen of in je curry voor een lekkere smaak. Je moet het er nadien terug uithalen (zoals een laurierblaadje). Omdat in deze koekjes geen vloeistof wordt gebruikt/er niets wordt gekookt kan ik het recept niet met verse pandan maken.

Ingrediënten (voor 9 grote koekjes of 20 kleine)

 • 160 g zelfrijzend wit bloem
 • 50 g witte suiker
 • ½ tl zout
 • 1 tl vanille-extract (of verse vanille)
 • 2 el kokosrasp
 • ½ tl bakpoeder
 • 110 g plantaardige boter (ik gebruikte Alpro Bakken en Braden)
 • 2/3 tl pandan-extract (Aziatische winkel) (optioneel)

Bereiding (20 min. + afkoelen)

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng de bloem, de suiker, het zout, de vanille, de kokosrasp en het bakpoeder in een mengkom.
 3. Klop in een andere mengkom de boter zacht met een garde. Meng dan de droge ingrediënten er door. Je kan de boter ook laten smelten zodat ze makkelijker mengt, maar koude boter geeft een beter resultaat.
 4. Voeg het pandan-extract toe aan het mengsel en kneed tot een stevig deeg. Maak negen bolletjes die je platdrukt en verdeel ze over een met bakpapier beklede ovenplaat. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes, want ze worden groter in de oven.
 5. Bak 10 tot 15 minuten op 180°C, tot de koekjes een beetje gebruind zijn.
 6. De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn, laat ze 30 minuten afkoelen en dan zijn ze perfect.

De koekjes zijn minstens een week houdbaar in een afgesloten koekentrommel.

Variatietip

Voor een andere variant verving ik de kokosrasp en pandan-extract door 1 el koffiepoeder en 2 el chocolate chips. Ook heel lekker!

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:
Snelle luchtige vegan cakejes

Superlekkere chocoladegranola

Review bakboek Dubbel Zo Lekker

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s