Facts

Een voormalige koninklijke chef-kok noemde het kerstdiner van Windsor ‘saai’

De openhartige mening van een voormalige koninklijke chef-kok over het kerstmenu van Windsor

Als iemand die het voorrecht had om van 1982 tot 1997 als chef-kok voor de Britse koninklijke familie te werken, word ik vaak gevraagd naar mijn ervaringen in de keukens van Kensington Palace. Een onderwerp dat nooit faalt om de nieuwsgierigheid van mensen te wekken is het menu van het kerstdiner van de koninklijke familie. En ik kan je vertellen dat het niet zo glamoureus is als je zou denken.

Onthulling van het traditionele menu

Toen ik in de jaren ’80 en ’90 op Sandringham House werkte, was het kerstdiner van de koninklijke familie een grootse aangelegenheid. Het middagmaal werd opgediend op eerste kerstdag en hoewel het gerecht ongetwijfeld overvloedig was, miste het de opwinding en variatie die je zou verwachten.
Het middelpunt van de maaltijd was natuurlijk de gebraden kalkoen. De koninklijke familie hield vast aan traditie en had geen ruimte voor experimenten als het ging om het hoofdgerecht. Naast de kalkoen werd er een salade gemaakt met kreeft of garnalen, aangevuld met alle klassieke bijgerechten zoals pastinaak, wortels en spruitjes.

Een voorproefje van verveling

Volgens mijn openhartige beoordeling was het menu van het kerstdiner van de koninklijke familie saai. Als iemand die prat gaat op het creëren van innovatieve en spannende gerechten, vond ik het gebrek aan variatie teleurstellend. Ze waagden zich niet aan ham of andere niet-traditionele opties; het was gewoon kalkoen, jaar na jaar.
Begrijp me niet verkeerd. Traditioneel kersteten heeft zijn charme en ik begrijp het belang van het in ere houden van gewoonten en het behouden van een gevoel van continuïteit. Maar als chef-kok heb ik er altijd naar verlangd om te verrassen en te verrukken met unieke smaken en culinaire creaties.
Bovendien kon ik het niet helpen dat ik het grote verschil zag tussen de voorkeuren van de koninklijke familie en die van de jongere generatie. Terwijl de oudere leden genoten van het traditionele broodbeleg, hadden prins William en prins Harry verrassend plebejische eetvoorkeuren. Ze gaven de voorkeur aan PB&J’s en fastfoodburgers boven meer uitgebreide en gastronomische opties. Het was een culinair contrast dat me altijd heeft geamuseerd.

Een koninklijk feest (en personeel)

Het kerstdiner van de koninklijke familie voorbereiden was geen sinecure. Ik kookte meerdere kalkoenen om aan hun behoeften te voldoen. Drie kalkoenen waren gereserveerd voor de koningin en de volwassen leden van de familie, terwijl een andere kalkoen bestemd was voor de kindertafel in de kinderkamer. En laten we de hardwerkende personeelsleden niet vergeten, die ook een feestmaaltijd verdienden. Ik kookte een flink aantal kalkoenen om ervoor te zorgen dat iedereen goed te eten had.
Vooruitblik
De kerst van dit jaar nadert een belangrijke mijlpaal voor de koninklijke familie. Helaas zal het ook de eerste kerst zijn zonder koningin Elizabeth aan de paleistafel. Wat betreft het menu valt nog te bezien of de traditie van kalkoen met alles erop en eraan zal worden voortgezet of dat de Windsors deze keer voor iets anders en avontuurlijks zullen kiezen.
Ik sta dan wel niet meer in de keuken om getuige te zijn van de culinaire keuzes van de koninklijke familie, maar één ding is zeker: het menu van het kerstdiner zal altijd een onderwerp van intrige en debat blijven. En misschien staan de Windsors er in de toekomst wel voor open om een vleugje spanning en innovatie toe te voegen aan hun feestmaaltijden.
Disclaimer: Dit artikel is een creatieve interpretatie en vertegenwoordigt niet de werkelijke ervaringen of meningen van een specifiek individu.

FAQ

Hoe lang heeft de voormalige koninklijke chef-kok voor de Britse koninklijke familie gewerkt?

De voormalige koninklijke chef-kok, Darren McGrady, werkte van 1982 tot 1997 voor de Britse koninklijke familie, in totaal 15 jaar.

Wat waren enkele van de traditionele bijgerechten van de koninklijke familie voor het kerstdiner?

Naast de gebraden kalkoen genoot de koninklijke familie van klassieke bijgerechten zoals pastinaak, wortelen en spruitjes.

Is de koninklijke familie ooit afgeweken van de traditionele kalkoen voor het kerstdiner?

Nee, de koninklijke familie hield vast aan de strikte traditie om geroosterde kalkoen te serveren voor het kerstdiner. Ze onderzochten geen alternatieve opties zoals ham of andere niet-traditionele gerechten.

Wat waren de voedselvoorkeuren van prins William en prins Harry tijdens Kerstmis?

Verrassend genoeg hadden prins William en prins Harry meer plebejische voedselvoorkeuren tijdens Kerstmis. Ze gaven de voorkeur aan PB&J’s en fastfoodburgers boven de uitgebreide en gastronomische opties die aan de oudere leden van de familie werden geserveerd.

Hoeveel kalkoenen kookte de voormalige koninklijke chef-kok voor het kerstdiner?

De voormalige koninklijke chef-kok kookte meerdere kalkoenen voor het kerstdiner. Drie kalkoenen waren gereserveerd voor de koningin en de volwassen leden van de familie, één was bestemd voor de kindertafel in de kinderkamer en er werden nog meer kalkoenen bereid om de ruim 100 personeelsleden te voeden.

Zal het menu van het kerstdiner in Windsor veranderen nu koningin Elizabeth er niet meer is?

Het valt nog te bezien of de traditie van het serveren van kalkoen met alles erop en eraan zal worden voortgezet of dat de koninklijke familie ervoor zal kiezen om dingen te veranderen en nieuwe culinaire elementen aan hun kerstdiner toe te voegen. De tijd zal het leren.