Facts

Recepten die favoriet zijn bij leden van de koninklijke familie

Eten als een vorst: Recepten geliefd door de koninklijke familie

Alles kunnen eten wat je maar wilt en de beste chef-koks tot je beschikking hebben is voor velen een droom, maar voor de Britse koninklijke familie is het dagelijkse realiteit. Als iemand die het voorrecht heeft gehad om uit de eerste hand de culinaire hoogstandjes van de koninklijke familie te ervaren, kan ik getuigen van het feit dat ze zich weliswaar te buiten gaan aan overdadige banketten en extravagante feesten, maar dat hun favoriete gerechten vaak bestaan uit traditioneel comfortvoedsel dat geliefd is bij mensen in het hele Verenigd Koninkrijk.

Traditionele Britse scones: Geschikt voor een koningin

Als je denkt aan een typische Britse afternoon tea, denk je waarschijnlijk aan scones. Deze verrukkelijke lekkernijen, die doen denken aan een rijke en zoete versie van een Amerikaans koekje, hebben een lange geschiedenis in de Britse traditie. Het was in de jaren 1840 dat scones deel gingen uitmaken van de theetijdstraditie, dankzij de goede vriendin van koningin Victoria, Anna, de hertogin van Bedford.
Tot op de dag van vandaag zijn scones favoriet in het koninklijk huis en wie het geluk heeft om een tuinfeest in Buckingham Palace bij te wonen, krijgt misschien wel de kans om te genieten van deze fruitscones, naar verluidt een favoriet van koningin Elizabeth II zelf. Het recept is heerlijk eenvoudig, waardoor het een zegen is voor de bakkers van het koninklijk huis, die elk jaar ongeveer 20.000 scones serveren in Buckingham Palace.

Hartige gebakken eieren: Een duurzaam genot

Koning Charles III, die bekend staat om zijn vooruitstrevende benadering van duurzaamheid en voedsel, heeft een bijzondere voorliefde voor kleinschalige, traditionele voedselproductie. Toen hij geconfronteerd werd met regelgeving die een bedreiging vormde voor de Britse boerenkaasmakers, ondernam hij actie door beschermheer te worden van een belangengroep voor ambachtelijke kaasmakers en door producenten en overheidsfunctionarissen bij elkaar te brengen om aanvaardbare veiligheidsvoorschriften te ontwikkelen.
Ter ere van de British Cheese Weekender, een evenement ter promotie van Britse kazen, werd een recept voor kaasachtige gebakken eieren gedeeld op het Instagram-account van Clarence House, de residentie van prins Charles. Dit verrukkelijke gerecht bevat meerdere soorten kaas en benadrukt het gebruik van biologische ingrediënten waar mogelijk.

Chocolade biscuit taart: Geschikt voor een prins

Chef-koks in het koninklijk huis weten dat desserts voor royalty’s niet overdreven ingewikkeld hoeven te zijn. Een voorbeeld hiervan is de chocolade biscuit taart, een favoriet van koningin Elizabeth II. Deze eenvoudige traktatie bestaat uit verkruimelde boterkoekjes die in een mengsel van gesmolten chocolade, boter en eieren worden gevouwen. De cake wordt dan in een vorm gegoten, gekoeld en geglazuurd met ganache.
Prins William ontwikkelde ook een voorliefde voor deze chocoladekoekjescake nadat hij er van had genoten tijdens de afternoon teas met zijn oma. Hij liet er zelfs een speciaal maken als bruidegomstaart voor zijn bruiloft. Het is een bewijs van de onweerstaanbare smaak van de taart dat koningin Elizabeth hem zelf zo lekker vindt dat hij haar vaak vergezelt op haar reizen van Buckingham Palace naar Windsor Castle.

Chutney van de familie Middleton: een persoonlijk tintje

Toen Kate Middleton, tegenwoordig bekend als prinses Kate, voor de uitdaging stond om het perfecte cadeau voor de koningin van Engeland te vinden, besloot ze voor een persoonlijke benadering te kiezen. In plaats van voor extravagantie te kiezen, koos ze ervoor om haar oma’s recept voor chutney te maken. Haar potje zelfgemaakte mergchutney, een heerlijke mix van pompoen, appels, rozijnen, dadels, uien, azijn en kruiden, bereikte de koninklijke eettafel en betekende haar warme welkom in de familieband.

De lievelingstaart van de koningin: Een goed bewaard geheim

Eenvoudige en bescheiden recepten hebben vaak een speciaal plekje in ons hart, en dat geldt ook voor de koninklijke familie. Tijdens de 80ste verjaardagslunch van koningin Elizabeth maakte ze kennis met een bescheiden custardtaart bestrooid met nootmuskaat. Het recept, een goed bewaard geheim van restauranthouder en chef-kok Marcus Wareing, werd al snel een van de favorieten van de koningin.
Wareings recept, met een zoete korst en een rijke custardvulling van eierdooiers, room en suiker, is een heerlijk dessert voor een koningin. Vers geraspte nootmuskaat voegt een vleugje warmte en aroma toe. De custard taart wordt gebakken tot de custard net gezet is, waardoor een troostende en bevredigende traktatie ontstaat.

Kinderfavorieten: Geroosterde kip en macaroni met kaas

Zelfs prinsen hebben hun favoriete troostvoedsel uit hun kindertijd. Toen de prinsen Harry en William opgroeiden, konden ze de aantrekkingskracht van macaroni met kaas niet weerstaan. Hun voormalige chef-kok, Darren McGrady, bereidde een zelfgemaakte versie van dit klassieke gerecht, met een mix van cheddar, parmezaanse kaas en mozzarella. De macaroni met kaas werd geserveerd naast knapperig geroosterde kip, een gerecht dat ook een geliefde favoriet van de jonge prinsen was.
Geroosterde kip, met zorg bereid en perfect gekruid, is een tijdloze klassieker die bij velen een speciaal plekje in het hart inneemt. De versie van de koninklijke familie is daarop geen uitzondering, met mals en sappig vlees omhuld met een gouden, knapperige huid. In combinatie met de romige en kaasachtige goedheid van zelfgemaakte mac and cheese is het een maaltijd voor zowel prinsen als gewone mensen.

Conclusie

Als iemand die het geluk heeft de culinaire wereld van de koninklijke familie te hebben meegemaakt, kan ik met zekerheid zeggen dat hun favoriete recepten getuigen van het rijke en diverse culinaire erfgoed van Groot-Brittannië. Van traditionele scones tot stevig gebakken eieren, van chocolade biscuit cake tot custard taartjes, deze gerechten laten het comfort, de elegantie en de eenvoud zien die zowel de koninklijke familie als het gewone volk aanspreekt.
Of je nu een koninklijk geïnspireerd theekransje geeft of gewoon een vleugje koninklijke flair wilt toevoegen aan je dagelijkse maaltijden, deze recepten nemen je mee naar de wereld van de koninklijke familie. Dus ga je gang, laat je verleiden door de smaken waar de Britse royals van houden en voel je als een echte royalty in je eigen huis.

FAQ

Wat zijn enkele van de favoriete recepten van de Britse koninklijke familie?

De Britse koninklijke familie geniet van een verscheidenheid aan gerechten, zowel overdadig als gezellig. Enkele van hun favorieten zijn traditionele fruitscones, hartige gebakken eieren met Britse kazen, chocolade biscuit taart, chutney van de familie Middleton, Queen’s favoriete custard taart en jeugdfavorieten zoals geroosterde kip en mac and cheese.

Zijn deze recepten moeilijk te maken?

Nee, veel van deze recepten zijn verrassend eenvoudig om te maken. De fruitscones zijn bijvoorbeeld supergemakkelijk te maken en de chocolade biscuit taart is een no-bake traktatie. De recepten zijn zo ontworpen dat ze toegankelijk zijn voor thuiskoks, zodat iedereen kan genieten van een koninklijke smaak.

Kan ik deze recepten maken met biologische ingrediënten?

Absoluut! Er wordt zelfs sterk de nadruk gelegd op het gebruik van biologische ingrediënten wanneer dat maar mogelijk is. Prins Charles staat bekend om zijn passie voor natuurlijke en duurzame voedselproductie en zijn recepten weerspiegelen vaak deze voorkeur.

Hoe kan ik deze recepten verwerken in een koninklijk geïnspireerd theekransje?

Als je een koninklijk geïnspireerd theekransje plant, is het serveren van traditionele fruitscones met clotted cream en jam een must. Je kunt ook de favoriete custardtaart van de koningin serveren en een selectie Britse kazen, zoals die in de gebakken eierschotel. Vergeet niet een vleugje vorstelijke elegantie toe te voegen aan je tafelschikking met mooi porselein en prachtig theeservies.

Kan ik deze recepten aanpassen aan dieetbeperkingen?

Ja, veel van deze recepten kunnen worden aangepast aan dieetbeperkingen. Je kunt bijvoorbeeld glutenvrij meel gebruiken voor de scones, of bepaalde ingrediënten in de custardtaart vervangen door zuivelvrij. Voel je vrij om te experimenteren en de recepten aan te passen aan je specifieke dieetwensen.

Zijn er nog andere interessante feiten over de culinaire voorkeuren van de koninklijke familie?

Hoewel de koninklijke familie bekend staat om hun liefde voor traditionele Britse gerechten, houden ze ook van internationale keukens. Tijdens hun reizen en staatsbanketten genieten ze van gerechten uit verschillende culturen. De koninklijke koks zijn bedreven in het creëren van gevarieerde menu’s die het multiculturalisme van het Verenigd Koninkrijk weerspiegelen.