Facts

Wat is marshmallowcrème en is het vegetarisch?

Ontdek de heerlijke wereld van Marshmallow Crème

Stel je voor dat wolken in een potje worden verpakt en verkocht als een zoet, kleverig suikergoedproduct dat je onmiddellijk meeneemt naar een wereld van nostalgische gelukzaligheid. Dat is de magie van marshmallowcrème, een heerlijke traktatie die smaakpapillen al meer dan een eeuw betovert. Als iemand die de wonderen van marshmallowcrème aan den lijve heeft ondervonden, zal ik je meenemen op een reis om deze hemelse creatie te ontdekken.

Een korte introductie tot marshmallowroom

Marshmallow crème, ook bekend als “fluff” of “crème”, is een ooey-gooey zoete pasta die zachter is en makkelijker te smeren dan gewone marshmallows. Het wordt gemaakt van een combinatie van suiker, maïssiroop, vanille en eiwitpoeder. Het resultaat is een helder wit, luchtig genot dat wordt geleverd in potten, klaar om je culinaire creaties te verrijken.

Een zoete geschiedenis

De geschiedenis van marshmallowcrème is net zo rijk als de smaak. Het oudst bekende recept voor deze verrukkelijke traktatie stamt uit 1896 toen het nog “marshmallowpasta” heette. Sindsdien is het geëvolueerd en heeft het de harten van mensen over de hele wereld veroverd. In 1913 kwam de eerste houdbare marshmallowcrème op de markt, dankzij de creativiteit van broer en zus Amory en Emma Curtis. Vandaag de dag verkoopt een van de beroemdste merken, Marshmallow Fluff, maar liefst zeven miljoen kilo van deze zoete fluff per jaar.

De kunst van het maken van Marshmallow Crème

Het maken van marshmallowcrème is een kunst op zich. Hoewel je het gemakkelijk in de supermarkt kunt vinden, is het een lonende ervaring om het thuis te maken. Het proces bestaat uit het opkloppen van eiwitten met wijnsteencrème tot er zachte pieken ontstaan en dan langzaam een gekookt mengsel van suiker en maïssiroop toevoegen. Tot slot wordt vanille toegevoegd om een dik en glanzend brouwsel te maken dat je naar meer zal laten verlangen.

De vegetarische lekkernij

Voor vegetariërs die van de smaak van marshmallows houden maar gelatine vermijden, is marshmallowcrème een perfect alternatief. In tegenstelling tot gewone marshmallows, die gelatine gebruiken als verdikkingsmiddel afkomstig van dierlijke bronnen, wordt marshmallowcrème gestabiliseerd door eiwit. Zolang je het lekker vindt om eieren te eten, kun je genieten van deze vegetarische lekkernij. Veganisten daarentegen kunnen genieten van een plantaardig alternatief gemaakt van opgeklopte aquafaba, de vloeistof die overblijft uit een blik garbanzo bonen.

Eindeloze culinaire mogelijkheden

Marshmallow crème is een veelzijdig ingrediënt dat een breed scala aan desserts kan verbeteren. Het combineert heerlijk met smaken als chocolade, banaan en pompoen, waardoor er een wereld aan culinaire mogelijkheden opengaat. Een van de meest iconische creaties met marshmallow crème is de fluffernutter sandwich, een geliefde combinatie van pindakaas, marshmallow fluff en optioneel gesneden banaan. Daarnaast kan marshmallowcrème worden gebruikt in fudgerecepten, schuimgebak of gewoon in de fakkel om de nostalgische smaken van s’mores na te bootsen. De mogelijkheden zijn net zo eindeloos als je eigen fantasie.

Een traktatie om van te smullen

Hoewel marshmallowcrème misschien niet de eerste keuze is voor gezondheidsbewuste mensen vanwege het hoge suikergehalte, verdient het zeker een plaats als occasionele verwennerij. Omdat het geen cholesterol of verzadigd vet bevat, kun je er met mate zonder schuldgevoel van genieten. Dus als je de volgende keer behoefte hebt aan een zoetigheid om je zoete trek te bevredigen, grijp dan naar een pot marshmallowcrème en laat je meevoeren naar een wereld van luchtig geluk.
Kortom, marshmallowcrème is een heerlijke creatie die de tand des tijds heeft doorstaan. De zoete en luchtige textuur, in combinatie met de veelzijdigheid, maakt het een favoriet onder dessertliefhebbers. Of je nu vegetariër bent en op zoek naar een gelatinevrij alternatief of gewoon iemand die geniet van de grillige ervaring van het verspreiden van wolken zoetheid op je favoriete lekkernijen, marshmallow crème brengt zeker vreugde en nostalgie met elke lepel.

FAQ

Waar is marshmallowcrème van gemaakt?

Marshmallowcrème wordt gemaakt van een combinatie van suiker, maïssiroop, vanille en eiwitpoeder. Deze ingrediënten worden samengeklopt tot een luchtige en kleverige zoete pasta die perfect is om op je favoriete lekkernijen te smeren.

Is marshmallow crème vegetarisch?

Ja, marshmallowcrème kan als vegetarisch worden beschouwd. In tegenstelling tot gewone marshmallows, die gelatine bevatten die afkomstig is van dierlijke bronnen, wordt marshmallowcrème gestabiliseerd met behulp van eiwit. Zolang je het lekker vindt om eieren te eten, kun je genieten van deze vegetarische lekkernij.

Kunnen veganisten marshmallowcrème eten?

Hoewel marshmallow crème vegetarisch is, is het niet geschikt voor veganisten omdat het eiwit bevat. Er zijn echter plantaardige alternatieven voor marshmallowcrème op basis van opgeklopte aquafaba, de vloeistof die overblijft uit een blik garbanzo bonen. Deze veganistische alternatieven bieden een vergelijkbare luchtige textuur en zoete smaak.

Wat kan ik met marshmallowroom maken?

Marshmallow crème is een veelzijdig ingrediënt dat veel verschillende desserts kan verbeteren. Het gaat goed samen met smaken als chocolade, banaan en pompoen. Je kunt het gebruiken voor fluffernutterbroodjes, fudge, schuimgebak of zelfs voor de klassieke s’mores-smaak. Laat je leiden door je creativiteit en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Kan ik thuis marshmallowcrème maken?

Ja, je kunt thuis marshmallowcrème maken. Het proces bestaat uit het opkloppen van eiwitten met wijnsteencrème tot er zachte pieken ontstaan en vervolgens wordt er langzaam een gekookt mengsel van suiker en maïssiroop toegevoegd. Als laatste wordt vanille toegevoegd om een dikke en glanzende consistentie te creëren. Zelfgemaakte marshmallowcrème kan een leuk en lonend culinair project zijn.

Is marshmallow crème een gezonde optie?

Hoewel marshmallowcrème ongetwijfeld heerlijk is, wordt het niet beschouwd als een gezonde optie vanwege het hoge suikergehalte. Je kunt er het beste met mate van genieten als je je af en toe laat gaan. Het bevat echter geen cholesterol en verzadigd vet, wat een positief aspect kan zijn voor mensen die hun inname van deze voedingsstoffen in de gaten houden.