Facts

Waarom diepvriesvoeding beter voor je is dan je denkt, volgens Bobby Flay

De diepvriesafdeling omarmen: Waarom diepvriesproducten beter zijn dan je denkt

Ik ben altijd een voorstander geweest van verse producten en daarom hield ik de diepvriesafdeling altijd links laten liggen. Maar nadat ik heb geleerd van culinair icoon Bobby Flay en voedingsdeskundigen, ben ik volledig van mening veranderd. Het blijkt dat diepvriesproducten net zo voedzaam, zo niet voedzamer, kunnen zijn dan hun verse tegenhangers.

De voedingswaarde van invriezen

Invriezen, zoals Flay en onderzoekers hebben opgemerkt, is in wezen de pauzeknop van de natuur. Het helpt de versheid te behouden, vertraagt enzymatische reacties en verlengt de tijd die nodig is om voedingsstoffen af te breken. Verse producten daarentegen, zijn levend materiaal en verliezen van nature vitaminen en mineralen na verloop van tijd, zelfs als ze in de koelkast worden bewaard. Studies hebben aangetoond dat bevroren fruit en groenten meer van hun vitale voedingsstoffen behouden in vergelijking met verse producten die een paar dagen in de schappen hebben gelegen.

De gemaksfactor

Een ander groot voordeel van diepvriesproducten is de gemaksfactor. Toen de COVID-19 pandemie toesloeg, greep Flay naar zijn vriezer om de eerste levensbehoeften in te slaan. Met diepvriesproducten hoef je je geen zorgen te maken over bederfelijkheid of plotselinge tekorten. Ze zijn er altijd, klaar om ontdooid te worden en in je maaltijden verwerkt te worden. Dit maakt ze een uitkomst voor drukke doordeweekse avonden of wanneer je snel een voedzaam gerecht in elkaar moet flansen.

Verstandig kiezen in het diepvriesschap

Natuurlijk zijn niet alle diepvriesproducten hetzelfde, zoals Flay terecht opmerkt. Sommige zitten vol met ongezonde toevoegingen zoals verzadigde vetten, suikers en zouten. Dit is waar het lezen van de voedingswaarde-etiketten cruciaal wordt. Door zorgvuldig diepvriesproducten te kiezen die minimaal bewerkt zijn en vol zitten met gezonde ingrediënten, kun je genieten van alle voordelen van diepvriesproducten zonder de nadelen.

Het stigma van diepvriesproducten ontkrachten

Dankzij Flay en de inzichten van voedingsdeskundigen ben ik gaan inzien dat het stigma rond diepvriesproducten grotendeels onterecht is. In veel gevallen kunnen diepvriesproducten net zo voedzaam zijn, zo niet voedzamer, dan hun verse tegenhangers. Door de diepvriesafdeling te omarmen en weloverwogen keuzes te maken, kunnen we genieten van het gemak en de voedingsvoordelen van diepvriesproducten zonder in te leveren op smaak of gezondheid.

FAQ

Invriezen helpt de versheid te behouden, vertraagt enzymatische reacties en verlengt de tijd die nodig is om voedingsstoffen in voedingsmiddelen af te breken. Dit betekent dat ingevroren fruit en groenten meer van hun vitale vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen behouden in vergelijking met verse producten die al dagen in de schappen liggen.

Hoe verhoudt diepvriesvoedsel zich qua voedingsstoffen tot vers voedsel?

Onderzoeken hebben aangetoond dat verse producten al na vijf dagen koeling aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en C en foliumzuur kunnen verliezen. Diepvriesproducten daarentegen behouden hun voedingsprofiel veel beter, waardoor ze in veel gevallen een voedzamere optie zijn.

Waarom begon Bobby Flay tijdens de pandemie meer diepvriesproducten te gebruiken?

Toen de COVID-19 pandemie voor het eerst toesloeg, greep Flay naar zijn vriezer om essentiële dingen in te slaan, omdat hij niet wist wat de toekomst zou brengen. Diepvriesproducten boden hem het gemak en de gemoedsrust om altijd voedzame producten bij de hand te hebben, zonder zich zorgen te hoeven maken over bederfelijkheid of plotselinge tekorten.

Waar moeten consumenten op letten bij het kiezen van diepvriesproducten?

Niet alle diepvriesproducten zijn hetzelfde. Sommige zitten vol met ongezonde toevoegingen zoals verzadigde vetten, suikers en zouten. Flay benadrukt dat het belangrijk is om de voedingswaarde-etiketten zorgvuldig te lezen om ervoor te zorgen dat je diepvriesproducten kiest die minimaal bewerkt zijn en vol zitten met gezonde ingrediënten.

Hoe kan het gebruik van diepvriesproducten helpen bij het gemak en de maaltijdbereiding?

Diepvriesproducten bieden een belangrijke gemaksfactor, omdat ze altijd beschikbaar zijn en niet zo bederfelijk hoeven te zijn als verse producten. Dit maakt ze tot een waardevolle bron voor het snel bereiden van voedzame maaltijden, vooral op drukke doordeweekse avonden wanneer de tijd beperkt is.