Facts

Waarom je wentelteefjes op de authentieke Franse manier moet maken

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie van de opgegeven URL, geschreven vanuit het perspectief van iemand met ervaring uit de eerste hand:
Ontdek de geheimen van authentieke wentelteefjes: Waarom je de Amerikaanse manier moet dumpen

De ondergang van wentelteefjes op Amerikaanse wijze

Als je wentelteefjes maakt zoals de meeste Amerikanen doen, mis je de ware magie van dit klassieke gerecht. Het gebruik van gewoon wit brood, het bakken in olie en het verdrinken in siroop staat ver af van de authentieke Franse versie, bekend als “Pain Perdu”. En laat ik maar niet beginnen over de aanfluiting die het toevoegen van cornflakes is, zoals Kylie Jenner wel vaker doet. Het is tijd om je Franse toast te verbeteren.

De geheimen van authentieke Pain Perdu

De echte Pain Perdu is een openbaring. Het wordt gemaakt met dikke plakken stevig Frans brood, zoals brioche of stokbrood, die een rijke custard opzuigen zonder uit elkaar te vallen. De buitenkant is gekarameliseerd en knapperig, terwijl de binnenkant kussenzacht en custardachtig is. De smaken zijn eenvoudig maar goddelijk: een vleugje vanille, een vleugje zoet en verder niets dat afleidt van de pure decadentie.

Hoe maak je authentieke wentelteefjes

Om dit wentelteefjes-nirvana te bereiken, moet je het standaard sandwichbrood vergeten. Kies in plaats daarvan voor een stevig stokbrood dat bestand is tegen de custard. Veel recepten vragen om een batard, wat een korter, dikker stokbrood is met een dikke korst.
De custard zelf is een eenvoudig mengsel van eieren, room (of half-om-half), suiker, vanille en een scheutje van iets sterks, zoals Armagnac. Week je sneetjes brood in deze custard en bak ze vervolgens langzaam in boter voor een gekarameliseerde korst. Of, voor een nog rijkere textuur, bak je de geweekte sneetjes een uur in de oven.

Je wentelteefjes op een hoger niveau

Hoewel de Fransen waarschijnlijk zouden spotten met het idee om toppings toe te voegen aan hun Pain Perdu, kan het geen kwaad om een beetje te experimenteren. Probeer de plakjes eens in gemalen amandelen te dopen voordat je ze bakt, voor een extra textuur. En wie weet, misschien was Kylie Jenner wel iets op het spoor met de frosted flakes (hoewel ik het niet zou aanraden).
Uiteindelijk is de sleutel tot authentieke wentelteefjes simpel: kwaliteitsingrediënten, respect voor traditie en de bereidheid om het brood en de vla te laten schitteren. Als je eenmaal de echte hebt geproefd, ga je nooit meer terug naar de Amerikaanse versie.

FAQ

Wat maakt authentieke wentelteefjes anders dan de Amerikaanse versie?

Authentieke wentelteefjes, of “Pain Perdu”, worden gemaakt met dikke plakken stevig Frans brood zoals brioche of stokbrood, die een rijke custard absorberen zonder uit elkaar te vallen. De buitenkant is gekarameliseerd en knapperig, terwijl de binnenkant zacht en custardachtig is, slechts op smaak gebracht met een vleugje vanille en suiker. Dit is heel wat anders dan de witte sandwichbroodjes, in olie gebakken, met stroop doordrenkte wentelteefjes die je vaak in de VS vindt.

Wat voor brood moet ik gebruiken voor authentieke wentelteefjes?

Voor het beste resultaat wil je een Frans brood met een volle smaak gebruiken, dat bestand is tegen de custard. Een brioche of baguette zijn prima opties, maar een batard (een kortere, dikkere baguette met een dikke korst) is bijzonder geschikt.

Hoe maak ik de custard voor authentieke wentelteefjes?

De custard voor Pain Perdu is een eenvoudig mengsel van eieren, room of half-om-half, suiker, vanille-extract en vaak een scheutje likeur zoals Armagnac. De sneetjes brood worden voor het bakken in deze vla geweekt.

Wat is de beste manier om authentieke wentelteefjes te bakken?

Er zijn een paar methoden die je kunt proberen. Voor een gekarameliseerde korst bak je de geweekte sneetjes brood op laag vuur in boter. Als je meer tijd hebt, kun je het brood weken en dan ongeveer een uur in de oven bakken. Sommige recepten vragen zelfs om het brood tot 24 uur in custard te weken voordat je het bakt en bakt.

Kan ik toppings toevoegen aan authentieke wentelteefjes?

De Fransen zouden waarschijnlijk spotten met het idee om hun Pain Perdu te garneren, omdat het gerecht bedoeld is om de eenvoudige smaken van het brood en de custard te vieren. Je kunt echter wel wat experimenteren, bijvoorbeeld door de sneetjes voor het bakken in gemalen amandelen te dopen.