Facts

Voedseltekorten die we in 2021 kunnen zien

Voedseltekorten in 2021: Perspectief uit de eerste hand

Een jaar als geen ander

2020 zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan als een jaar van ongekende uitdagingen en veranderingen. Van de impact van de wereldwijde pandemie tot de plotselinge verschuivingen in ons dagelijks leven, de gevolgen waren voelbaar in elk aspect, inclusief onze boodschappen. Als iemand die de omwenteling zelf heeft meegemaakt, kan ik getuigen van de apocalyptische taferelen die zich in de gangpaden van onze plaatselijke supermarkten afspeelden, waarbij bepaalde artikelen voor onze ogen uit de schappen verdwenen. Door de onverwachte aard van deze gebeurtenissen waren we onvoorbereid en probeerden we ons aan te passen.

Blijvende uitdagingen in voedselproductie

Terwijl de meeste voedselproducenten in staat waren om te herstellen en hun voorraadniveaus weer op het normale niveau te brengen, was de reis voor anderen moeilijker en velen worstelen nog steeds om weer voet aan de grond te krijgen. De aanhoudende effecten van de coronavirus pandemie blijven de voedselproductie hinderen, zelfs onder de beste omstandigheden. Nu de feestdagen naderen, een tijd waarin de vraag naar voedsel toeneemt, schetst het samenkomen van verschillende factoren een verontrustend beeld voor mogelijke voedseltekorten in 2021.

Het bier raadsel

Je zou kunnen denken dat de sterke stijging van de bierverkoop tijdens de pandemie zou leiden tot een tekort aan de geliefde drank. Het echte probleem is echter de schaarste aan aluminium blikjes. Nu bars en restaurants gesloten zijn of minder capaciteit hebben, zijn brouwerijen zich meer gaan richten op bier in blik voor de detailhandel. De toegenomen vraag naar aluminium blikjes is groter dan het aanbod, waardoor grotere bierfabrikanten gedwongen zijn om hun aanbod te stroomlijnen. Vooral ambachtelijke brouwerijen hebben het zwaar te verduren gehad, omdat ze het moeilijk hebben om te concurreren met de industriële giganten wat betreft de beschikbaarheid van blikjes.

Problemen met frisdrank

De uitdagingen waar de bierindustrie voor staat, gelden ook voor frisdrankfabrikanten. Het tekort aan aluminium blikjes, in combinatie met een gebrek aan koolzuurgas, heeft een dubbele klap toegebracht aan de drankenproducenten. Kooldioxide is essentieel voor het karakteristieke bruisen van frisdrank, maar de productie ervan is gekoppeld aan de productie van ethanol, die een klap kreeg door de verminderde vraag naar brandstof tijdens de lockdown. Als gevolg hiervan moeten frisdrankfabrikanten hun productassortiment misschien beperken en zich beperken tot hun beproefde aanbod.

Het soepdilemma

Houdbare producten, zoals soep in blik, werden de eerste keuze voor consumenten om voedsel in te slaan tijdens de eerste stadia van de pandemie. Soepfabrikanten hebben echter nog steeds moeite om aan de toegenomen vraag te voldoen. General Mills, de maker van Progresso Soup, en Campbell’s Soup Company werken onvermoeibaar om de productie op te voeren, maar ze worden geconfronteerd met extra uitdagingen door seizoensgebonden weersschommelingen. Naarmate de winter nadert, zal de vraag naar soep blijven stijgen, waardoor de beperkte voorraad nog groter zal worden en er mogelijk tot ver in 2021 tekorten zullen ontstaan.

Het maïsconflict

Maïs in blik, een populaire keuze voor het aanleggen van voorraden, werd tijdens de pandemie geconfronteerd met zijn eigen uitdagingen. De maïssoort die voor conserven wordt gebruikt, namelijk zoete maïs, wordt slechts één keer per jaar in de zomer geoogst. Door de paniekaankopen steeg de verkoop van ingeblikte maïs enorm, waardoor de bevoorradingsketen onder grote druk kwam te staan. Er werden pogingen ondernomen om boeren aan te moedigen meer maïs te verbouwen, maar de timing was verkeerd en logistieke problemen maakten het probleem nog groter. Met een beperkte productiestijging in het vooruitzicht en een verminderde vrachtwagencapaciteit kan het moeilijk worden om ingeblikte maïs in de schappen van de supermarkt te vinden als de pandemie aanhoudt.

Het gisttekort

De opkomst van het thuisbakken als populaire quarantainehobby leidde tot een ongekende stijging in de vraag naar bakkersgist. In tegenstelling tot andere ingrediënten die snel terugkwamen, duurde het langer om gist aan te vullen omdat het een levend ingrediënt is en de cellen tijd nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Hoewel het tekort aan gist de afgelopen maanden is afgenomen, kan de piekvraag tijdens de feestdagen de schaarste weer aanwakkeren. Als bakfanaten zich storten op het maken van kerstkoekjes, kan gist opnieuw een kostbaar goed met een tekort worden, waardoor het tekort tot in 2021 kan aanhouden.

Het probleem met meel

Meel, een essentieel ingrediënt bij het bakken, kende in 2020 wijdverspreide tekorten in het hele land. Een ongekende vraag, gekoppeld aan de angst voor toekomstige schaarste, leidde tot voorraadvorming bij consumenten. Bloem mag dan wel zijn rentree hebben gemaakt in de winkelschappen, maar door de toename van het aantal gevallen van het coronavirus en hernieuwde winkelpatronen zouden de voorraden snel weer uitgeput kunnen raken. Het rimpeleffect van de toegenomen vraag, in combinatie met aanhoudende tekorten in andere bakbenodigdheden zoals gist, creëert een uitdagend landschap dat zich tot in het nieuwe jaar kan uitstrekken.

Zaden: De zaden van tekorten zaaien

Tuinieren werd een populair tijdverdrijf in 2020, gedreven door het verlangen naar zelfvoorziening en voedselzekerheid in onzekere tijden. De grote vraag naar zaden resulteerde in een tekort dat naar verwachting in 2021 zal aanhouden. Als iemand die zich in deze periode heeft verdiept in tuinieren, kan ik getuigen van de moeilijkheid om bepaalde zaden te vinden. Om toekomstige tekorten te beperken, is het essentieel voor zaadleveranciers om de productie op te voeren en voor individuen om alternatieve zaadbronnen te verkennen, zoals zaaduitwisselingen en lokale tuiniersgemeenschappen.

Voorbereiden op het onbekende

Als we de uitdagingen van mogelijke voedseltekorten in 2021 het hoofd moeten bieden, is het cruciaal om proactief te zijn in onze aanpak. Hoewel we geen controle hebben over externe factoren, kunnen we wel stappen ondernemen om de gevolgen voor ons eigen leven te beperken. Denk aan het aanleggen van een goed gevulde voorraadkast met niet-bederfelijke artikelen, het verkennen van lokale voedselbronnen zoals boerenmarkten en community-supported agriculture (CSA) programma’s, en het omarmen van thuis tuinieren als een manier om zelfvoorzienend te zijn. Door onze voedselbronnen te diversifiëren en een veerkrachtige mentaliteit aan te nemen, kunnen we de onzekerheden die voor ons liggen het hoofd bieden.
Concluderend kunnen we stellen dat het spookbeeld van voedseltekorten opdoemt aan het begin van 2021, in navolging van de uitdagingen waarmee we werden geconfronteerd in het tumultueuze jaar dat eraan voorafging. Van de bier- en frisdrankindustrie die worstelen met onderbrekingen in de toeleveringsketen tot de problemen van soepmakers, maïsproducenten en gistleveranciers, de gevolgen van de pandemie blijven doorwerken in de hele voedingsindustrie. Door deze potentiële tekorten te begrijpen en proactieve maatregelen te nemen om ons aan te passen, kunnen we door het onzekere landschap navigeren en ervoor zorgen dat ons bord gevuld blijft, zelfs bij tegenslag. Laten we het nieuwe jaar benaderen met veerkracht, vindingrijkheid en een hernieuwde waardering voor het belang van een stabiele voedselvoorziening.

FAQ

Worden er in 2021 biertekorten verwacht?

Er is misschien geen tekort aan bier zelf, maar de beschikbaarheid van bepaalde merken en variëteiten zou beperkt kunnen zijn door een schaarste aan aluminium blikjes. Vooral ambachtelijke brouwerijen worden geconfronteerd met uitdagingen in de concurrentie met grotere fabrikanten als het gaat om de beschikbaarheid van blikjes.

Zal er in 2021 een tekort aan frisdrank zijn?

Ja, het tekort aan aluminium blikjes, in combinatie met een gebrek aan koolzuurgas, kan leiden tot beperkte opties en een verminderde variëteit op de frisdrankmarkt. De productie van kooldioxide, dat frisdrank zijn bruis geeft, is gekoppeld aan de ethanolproductie, die tijdens de pandemie onderbroken werd.

Welke andere voedingsmiddelen kunnen te maken krijgen met tekorten in 2021?

Naast bier en frisdrank zijn er nog andere producten waar je op moet letten, zoals soep in blik, maïs in blik, bakkersgist en meel. Deze producten kenden een verhoogde vraag tijdens de pandemie en uitdagingen in de toeleveringsketen en seizoensgebonden factoren kunnen bijdragen aan mogelijke tekorten in het komende jaar.

Hoe kan ik me voorbereiden op mogelijke voedseltekorten?

Om je voor te bereiden op mogelijke voedseltekorten, kun je overwegen om een goed gevulde voorraadkast met niet-bederfelijke artikelen aan te leggen, lokale voedselbronnen zoals boerenmarkten en gemeenschapslandbouwprogramma’s (CSA) te verkennen en thuis te gaan tuinieren. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan een meer veerkrachtige en diverse voedselvoorziening.

Zullen de zaadtekorten aanhouden in 2021?

Ja, de grote belangstelling voor tuinieren in 2020 heeft geleid tot een tekort aan zaden en dit tekort zal naar verwachting aanhouden in 2021. Om mogelijke zaadtekorten te beperken, kunnen mensen alternatieve zaadbronnen onderzoeken, zoals zaaduitwisselingen, lokale tuiniersgemeenschappen en het vroegtijdig plannen van zaadaankopen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van mogelijke voedseltekorten?

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen in de voedselindustrie, vooral met betrekking tot verstoringen in de toeleveringsketen en de gevolgen van de pandemie. Volg betrouwbare bronnen, zoals gerenommeerde nieuwszenders en publicaties uit de sector, om op de hoogte te blijven van mogelijke voedseltekorten en proactieve beslissingen te nemen met betrekking tot je eigen voedselvoorziening.