Facts

Het echte verschil tussen reuzel en crisco

De oorsprong en samenstelling van reuzel en crisco

Als iemand die veel tijd in de keuken heeft doorgebracht, kan ik getuigen van de duidelijke verschillen tussen reuzel en Crisco. Reuzel, dat traditioneel wordt gemaakt van varkensvet, kan worden gesmolten uit elk vet deel van het dier, inclusief de buik en kont van het varken. Het is een relatief eenvoudig proces – gewoon zeven en het vet bewaren dat achterblijft na het bakken van een paar reepjes spek of het langzaam garen van een varkensschouder.
Crisco daarentegen wordt gemaakt van gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie, meestal sojabonen. Het hydrogenatieproces verandert het vloeibare vet in een vaste stof, waardoor het een textuur krijgt die lijkt op reuzel. Maar in tegenstelling tot reuzel is Crisco volledig dierproefvrij.

Bakken en koken met reuzel vs. crisco

Reuzel en Crisco kunnen allebei door elkaar worden gebruikt in veel bak- en baktoepassingen. Ze zijn allebei geweldig voor het maken van knapperige geroosterde groenten en reuzel kan zelfs worden gebruikt om bladerige, malse taartkorsten te maken. Als je echter met reuzel wilt bakken, kies dan voor gesmolten reuzel, dat een neutralere smaak heeft dan de sterkere varkenssmaak van spek of schoudervet.

Gezondheidsoverwegingen

Op het gebied van gezondheid hebben de twee vetten voor- en nadelen. Crisco werd oorspronkelijk aangeprezen als beter verteerbaar dan reuzel, waardoor de populariteit van reuzel afnam. Maar de rollen draaiden om in de jaren 90 toen studies aantoonden dat Crisco en andere plantaardige oliën ongezonde transvetten bevatten. Zelfgemaakte reuzel die niet gehydrogeneerd is, bevat geen transvetten, maar wel meer verzadigd vet dan plantaardige oliën.
Uiteindelijk moet je zowel reuzel als Crisco met mate gebruiken, omdat geen van beide veel gezonder is dan de ander. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het specifieke recept waarmee je werkt. Wat je ook kiest, het kan niet misgaan als het gaat om het creëren van heerlijke, knapperige en schilferige resultaten in de keuken.

FAQ

Het belangrijkste verschil is dat reuzel traditioneel wordt gemaakt van varkensvet, terwijl Crisco wordt gemaakt van gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie, meestal sojabonen.

Kunnen reuzel en Crisco door elkaar worden gebruikt bij het koken en bakken?

Ja, reuzel en Crisco zijn meestal uitwisselbaar als het gaat om koken en bakken. Als je echter reuzel gebruikt om te bakken, is het aan te raden om gesmolten reuzel te gebruiken in plaats van het vet dat overblijft na het bakken van spek of varkensschouder, omdat het laatste een sterkere varkenssmaak heeft.

Is het ene vet gezonder dan het andere?

Reuzel noch Crisco is significant gezonder dan de ander. Reuzel bevat meer verzadigd vet, terwijl Crisco ongezonde transvetten bleek te bevatten. Beide moeten met mate worden gebruikt.

Hoe kun je thuis je eigen reuzel maken?

Zelf thuis reuzel maken is relatief eenvoudig. Je kunt dit doen door het uitgesmolten vet dat achterblijft bij het bakken van een paar reepjes spek of het langzaam garen van een varkensschouder te zeven en te bewaren.

Wat zijn enkele goede toepassingen voor reuzel en Crisco in de keuken?

Zowel reuzel als Crisco zijn geweldig voor het braden van knapperige groenten. Reuzel kan ook worden gebruikt om schilferige, zachte taartkorsten te maken, terwijl Crisco en reuzel beide uitwisselbaar zijn in veel andere kook- en baktoepassingen.