Facts

Arkansas heeft een officiële staatsdruif

Ontdek de verborgen juweel: De officiële staatsdruif van Arkansas

Als wijnliefhebber met een voorliefde voor het verkennen van unieke en minder bekende regio’s, leidde mijn reis me naar de pittoreske Ozark Mountains in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Midden in de schoonheid van Arkansas stuitte ik op een opmerkelijke openbaring die me versteld deed staan – Arkansas heeft een officiële staatsdruif! Sta me toe mijn ervaring uit eerste hand en inzichten in deze verborgen parel van de wijnbouw te delen.

De Ozarks: Een verrassend terroir

Als je aan beroemde wijngebieden denkt, denk je vaak aan de Bordeaux in Frankrijk of de noordkust van Californië. Misschien staan Zuid-Australië en Chili ook wel op de lijst. Maar de Ozark Mountains in Arkansas, Missouri, Kansas en Illinois worden meestal niet geassocieerd met wijnproductie. Toch ligt er in deze betoverende regio een unieke wijnschat.

Altus: De wijnhoofdstad van Arkansas

Altus, een charmant stadje in het hart van de Ozarks, claimt trots de titel “de wijnhoofdstad van Arkansas”. Hier ontdekte ik de inheemse Cynthiana-druif, die in 2009 officieel werd uitgeroepen tot de staatsdruif van Arkansas. Cynthiana staat bekend om zijn opmerkelijke gelijkenissen met cabernetwijnen en heeft de bijnaam “cabernet van de Ozarks” verdiend.

Een voorproefje van het terroir van Arkansas

De Cynthiana druif, genetisch identiek aan de Norton druif uit Missouri, heeft zijn eigen unieke karakter. Tijdens mijn gesprekken met lokale telers leerde ik dat Cynthiana wijnen uit Arkansas een kenmerkende fruitige bramenbes smaak hebben. Hoewel dit smaakprofiel misschien niet iedereen aanspreekt, vond ik het een verrukkelijke ervaring. Sommigen vergelijken het met de elegantie van Bourgondische wijnen, terwijl anderen de Norton-wijnen uit Missouri beschrijven als wijnen met diepe chocolade- en koffieboventonen.

Het smaakprofiel verkennen

Om een beter inzicht te krijgen in de Norton druif, zocht ik de expertise van Master Sommelier Doug Frost. In een boeiende YouTube-video beschreef hij Nortons als gedurfd, intens en niet voor doetjes. De wijnen van deze druivensoort hebben vaak tonen van rode kers, rode bes en een vleugje pruim en pruim. De afdronk lijkt op de knapperigheid van een rode appel. Het is echter belangrijk om op te merken dat Nortons uit verschillende regio’s binnen dezelfde staat opmerkelijk uiteenlopende smaakervaringen kunnen opleveren.

Een trotse en bescheiden wijntraditie

De wijnindustrie in Arkansas mag dan bescheiden van omvang zijn, ze is doordrenkt van trots en passie. Van 2007 tot 2009 werden er in de regio ongeveer 600 tot 750 hectare druiven gebruikt voor de wijnproductie. De toewijding en het vakmanschap van de lokale wijnmakers schijnen door in elke fles, waardoor wijnliefhebbers een voorproefje krijgen van het unieke terroir van de Ozarks.

Omarm het onverwachte

Als ik terugdenk aan mijn reis door het wijngebied van Arkansas, word ik eraan herinnerd hoe mooi het is om het onverwachte te ontdekken. De Ozarks, met zijn opmerkelijke landschappen en de Cynthiana-druif als officiële staatsdruif, hebben mijn hart veroverd. Ik roep collega-wijnliefhebbers en avonturiers op om de allure van verborgen schatten te omarmen en hun eigen ontdekkingsreis te beginnen.
Kortom, de Ozark Mountains van Arkansas hebben een heerlijk geheim onthuld – de Cynthiana druif, liefkozend de Cabernet van de Ozarks genoemd. Met zijn kenmerkende smaken en charmante terroir is de officiële staatsdruif van Arkansas een bewijs van de diversiteit en rijkdom van de wijnwereld. Hef het glas op de verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden en laat de betovering van de Ozarks je meevoeren op een wijnavontuur als geen ander.

FAQ

Wat is de officiële staatsdruif van Arkansas?

De officiële staatsdruif van Arkansas is de Cynthiana-druif, ook wel bekend als de “Cabernet van de Ozarks”. Deze druif werd in 2009 aangewezen als staatsdruif.

Waar wordt de Cynthiana druif verbouwd?

De Cynthiana druif staat voornamelijk aangeplant in de Ozark Mountains regio van Arkansas, vooral in Altus, dat vaak de “wijnhoofdstad van Arkansas” wordt genoemd.

Wat zijn de smaaktonen van Cynthiana-wijnen?

Cynthiana-wijnen uit Arkansas staan bekend om hun kenmerkende fruitige smaak van braambessen. Sommigen hebben ze vergeleken met de elegantie van Bourgondische wijnen, terwijl anderen diepe chocolade- en koffieboventonen noemen die je terugvindt in Norton-wijnen uit Missouri.

Is de Cynthiana druif dezelfde als de Norton druif?

Ja, de Cynthiana druif is genetisch identiek aan de Norton druif, de officiële staatsdruif van Missouri. Onderzoekers hebben verduidelijkt dat de termen “Norton” en “Cynthiana” als hetzelfde moeten worden beschouwd en door elkaar moeten worden gebruikt.

Waarin verschilt de smaak van de Norton-druif van de Cynthiana die in Arkansas groeit?

Hoewel de Norton- en Cynthiana-druiven genetisch identiek zijn, kunnen er variaties in smaak zijn op basis van het terroir en de groeicondities. Cynthiana-wijnen uit Arkansas worden vaak beschreven als wijnen met een uitgesproken braambessensmaak, terwijl Nortons uit Missouri diepe chocolade- en koffietonen kunnen hebben.

Wat is het belang van de Ozark Mountains in Arkansas voor de wijnproductie?

De Ozark Mountains in Arkansas bieden een uniek terroir voor wijnproductie. Hoewel deze regio traditioneel niet wordt geassocieerd met wijnproductie, heeft het de Cynthiana druif omarmd en een trotse traditie van wijnmaken ontwikkeld. De natuurlijke schoonheid en kenmerkende smaken van de Ozarks dragen bij aan de allure van de officiële staatsdruif van Arkansas.