Facts

Onderzoek onthult hoe shoppers echt denken over winkelmerken

Winkelmerken: Een verrassende openbaring

Als doorgewinterde shopper heb ik altijd gemengde gevoelens gehad over huismerken. Er was een tijd dat ik ze als minderwaardig beschouwde ten opzichte van de nationale merken. Door de goedkope verpakking en het ontbreken van een aantrekkelijk merkimago ging ik ervan uit dat het product niet zo goed was. Recente bevindingen hebben deze vooroordelen echter volledig aan diggelen geslagen.

Het veranderende landschap

In een wereld waar de inflatie hoog oploopt en de consumentenbudgetten krimpen, zijn huismerken een verrassende concurrent. Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of Marketing en bevestigd is door de Food Industry Association (FMI), kijken shoppers nu in een nieuw licht naar huismerkartikelen. Doug Baker, VP Industry Relations van de FMI, verklaarde dat het winkelend publiek huismerken nu als een goede optie ziet, die qua smaak en kwaliteit op gelijke voet staat met nationale merken.

Redenen buiten de prijs

Het is niet alleen de lagere prijs die shoppers aantrekt naar huismerken. Het FMI-rapport “Power of Private Brands” onthulde enkele fascinerende inzichten. Hoewel 55% van de shoppers huismerken kiest vanwege de betaalbaarheid, geeft een aanzienlijk deel, 42%, aan dat ze een voorkeur hebben voor de smaak van deze artikelen. Het lijkt erop dat huismerken niet langer alleen een budgetbewuste keuze zijn; ze worden gewaardeerd om hun smaak, mogelijkheden om maaltijden op te lossen en aantrekkelijke ingrediënten.
Het rapport benadrukte ook andere redenen voor de populariteit van huismerken, waaronder hun kwaliteit, duurzaamheid en uniciteit. Het winkelpubliek erkent dat huismerkartikelen een onderscheidende ervaring kunnen bieden die verder gaat dan louter kostenbesparende maatregelen.

Een verschuiving in consumentengedrag

Deze verschuiving in consumentengedrag geldt niet voor alle demografische groepen. Winkelende consumenten met hogere inkomens zijn minder geneigd om producten “in te ruilen” of producten te vervangen zoals hun tegenhangers met lagere en middeninkomens. Toch is de trend naar huismerken duidelijk zichtbaar, niet alleen in de kruidenierssector maar ook in het bredere winkellandschap.
Discountwinkels zoals Aldi en Dollar General hebben een belangrijke rol gespeeld in deze transformatie. Door te investeren in de ontwikkeling van hun eigen merken hebben deze winkels met succes de aandacht getrokken van shoppers die andere aankoopbeslissingen willen nemen. Als gevolg hiervan voorspellen experts dat deze budgetvriendelijke retailers de beste zullen zijn in het veranderende winkellandschap.

Conclusie

Als iemand die deze verschuiving aan den lijve heeft ondervonden, kan ik met een gerust hart zeggen dat winkelmerken een lange weg hebben afgelegd. Ze staan niet langer in de schaduw van nationale merken, maar bieden nu een aantrekkelijk alternatief. Van betaalbaarheid tot smaak, van kwaliteit tot duurzaamheid, winkelmerken bewijzen hun waarde in de ogen van het kritische winkelpubliek. Dus de volgende keer dat je in de winkel bent, moet je de huismerken niet over het hoofd zien. Misschien ontdek je wel een verborgen juweeltje dat je verwachtingen overtreft.

FAQ

Zijn winkelmerken van mindere kwaliteit dan nationale merken?

Nee, recente studies hebben aangetoond dat huismerken niet per definitie van mindere kwaliteit zijn dan nationale merken. Het is zelfs zo dat klanten nu winkelmerken zien als een goede optie die qua smaak en kwaliteit niet onderdoet voor nationale merken. Het idee dat huismerken inferieur zijn, is vaak gebaseerd op achterhaalde percepties en stereotypen.

Waarom kiezen shoppers voor huismerken?

Shoppers kiezen voor huismerken om verschillende redenen. Hoewel betaalbaarheid een belangrijke factor blijft, waarderen veel shoppers ook de smaak, kwaliteit en unieke kenmerken van huismerkproducten. Bovendien worden winkelmerken vaak gezien als een oplossing voor maaltijden en bieden ze aantrekkelijke ingrediënten.

Bieden winkelmerken een duurzame optie?

Ja, winkelmerken worden steeds meer erkend voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Veel retailers leggen sterk de nadruk op het ontwikkelen van duurzame huismerkproducten. Dit omvat het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, het op verantwoorde wijze inkopen van ingrediënten en het ondersteunen van ethische praktijken in de hele toeleveringsketen.

Hebben shoppers met een hoger inkomen een voorkeur voor huismerken?

Hoewel de verschuiving naar huismerken prominenter is bij shoppers met lagere en middeninkomens, worden shoppers met hogere inkomens niet helemaal uitgesloten. Het is echter mogelijk dat zij minder geneigd zijn om nationale merken te vervangen of “in te ruilen” vanwege hun hogere besteedbare inkomen. Desalniettemin is de groeiende aantrekkingskracht van huismerken verspreid over verschillende inkomensniveaus.

Zijn huismerken alleen verkrijgbaar in supermarkten?

Nee, huismerken zijn niet beperkt tot kruidenierswinkels alleen. De stijgende populariteit van huismerkproducten is merkbaar in de hele detailhandel. Discountwinkels, zoals Aldi en Dollar General, hebben met name geïnvesteerd in de ontwikkeling van een robuust assortiment huismerken, waardoor winkelmerken toegankelijker en gangbaarder zijn geworden in verschillende winkelomgevingen.