Facts

De onvertelde waarheid over Burger King

De onvertelde waarheid over Burger King

Burger King is een iconische fastfoodketen die niet meer weg te denken is uit het leven van veel mensen. Met zijn heerlijke hamburgers en handige service is deze Amerikaanse favoriet niet meer weg te denken uit de wereld. Er zijn echter een aantal onvertelde waarheden over Burger King die je misschien niet weet. In dit artikel duiken we in de fascinerende geschiedenis en de unieke aspecten van Burger King waardoor het zich onderscheidt van zijn concurrenten.

De oorsprong van Burger King

Burger King heeft niet altijd zo geheten. In zijn begindagen stond de keten bekend als Insta-Burger King, genoemd naar een van zijn belangrijkste onderdelen, de Insta-Broiler. Toen de keten echter overstapte op de vlammenbrander, was de naam niet langer logisch en in 1961 werd de naam officieel veranderd in Burger King. Dit was het begin van wat later bekend zou worden als de “Burger Wars”.

De opoffering van de Whopper

In 2009 kwam het reclamebureau van Burger King, Crispin Porter & Bogusky, met een unieke reclamecampagne genaamd de Whopper Sacrifice. Deze campagne werd uitgevoerd op Facebook en bood een gratis Whopper aan iedereen die tien mensen uit hun vriendenlijst verwijderde. Hoewel het begon als een leuke en eigenzinnige promotie, kreeg het al snel kritiek omdat het de privacy van gebruikers zou schenden. Facebook sloot de app al na tien dagen, maar niet voordat hij al een aanzienlijke impact had gehad.

Burger King vs. Burger King

Een interessant verhaal in de geschiedenis van Burger King betreft een handelsmerkgeschil met een andere Burger King in Mattoon, Illinois. De eigenaars van de ijssalon Frigid Queen besloten in 1952 een hamburgertent te openen en noemden die Burger King. Ze merkten de naam in Illinois in 1959, voordat de grotere Burger King-keten de staat had bereikt. Toen de grotere keten een vestiging in de buurt van de oorspronkelijke Burger King wilde openen, werd hun toestemming door de rechtbank geweigerd. De rechtbank besliste in het voordeel van de kleinere vestiging en gaf hen exclusieve rechten binnen een straal van 20 mijl.

De opkomst en ondergang van Satisfries

In een poging om een gezonder alternatief te bieden voor hun gewone frietjes, introduceerde Burger King in 2013 Satisfries. Deze frietjes hadden 40% minder vet en 30% minder calorieën dan hun standaard frietjes. Maar ondanks de aanvankelijke opwinding bleek Satisfries niet goed te verkopen en werd het uiteindelijk in de meeste vestigingen uitgefaseerd. Deze beslissing viel samen met de herintroductie van een ander populair menu-item, kipfriet, wat de uitdagingen benadrukt waarmee fastfoodketens worden geconfronteerd bij het vinden van een balans tussen gezondere opties en de vraag van de klant.

Schimmen gooien naar McDonald’s

In 2015 vierde McDonald’s haar 60e verjaardag met een campagne genaamd “Een eerbetoon aan waar het allemaal begon” en introduceerde de “1955 Burger”. Burger King, altijd in voor wat vriendschappelijke concurrentie, nam het handelsmerk “Since 1954” en gebruikte het in hun marketingcampagnes. Deze ludieke grap benadrukte het feit dat Burger King eigenlijk vier maanden voor McDonald’s was opgericht en zorgde voor een buzz onder fastfoodliefhebbers.

De langste 15-seconden reclame in de geschiedenis

Burger King staat bekend om zijn innovatieve en soms onconventionele reclamestrategieën. In 2017 kwamen ze met een uniek idee voor een reclamespot waarin ze de Google Home-apparaten van kijkers kaapten. In de commercial vroeg een acteur: “Ok, Google. Wat is de Whopper sandwich?”, waardoor Google Home-apparaten het Wikipedia-artikel voor de Whopper gingen lezen. Hoewel de advertentie korte tijd effectief was, blokkeerde Google al snel de reactie van het apparaat op de commercial. Desondanks bracht de campagne gesprekken op gang en liet het zien dat Burger King in staat is om buzz te genereren.

De beruchte Burger King mascotte

Weinig fastfood mascottes hebben zoveel controverse en onrust veroorzaakt als de Burger King mascotte. Met zijn verontrustende uiterlijk is de Burger King mascotte voor veel mensen het onderwerp van nachtmerries geweest. In 2011 heeft Burger King de mascotte officieel met pensioen gestuurd als onderdeel van een herziening van de marketingstrategie. In 2015 maakte de mascotte echter een comeback, waarbij mensen verdeeld waren over de vraag of zijn terugkeer een goed idee was of niet.

Een Burger King Sauna

In 2016 haalde Burger King de krantenkoppen met de opening van ’s werelds eerste fastfoodsauna in Helsinki, Finland. Met de rijke saunacultuur in Finland was het niet geheel verrassend dat Burger King deze markt aanboorde. De sauna biedt klanten de mogelijkheid om te ontspannen, hun bestellingen te plaatsen en te genieten van een Whopper en frietjes terwijl ze zich in het zweet werken. De sauna kan worden gehuurd voor privéfeestjes en biedt zelfs badjassen met het logo van Burger King, waardoor een unieke en gedenkwaardige ervaring voor klanten wordt gecreëerd.

Burger King’s standpunt over netneutraliteit

Burger King nam een standpunt in over de belangrijke kwestie van netneutraliteit met een tot nadenken stemmende reclamecampagne in 2018. De campagne bevatte een sociaal experiment waarbij klanten extra moesten betalen voor een snellere service, ter illustratie van de mogelijke gevolgen van een wereld zonder netneutraliteit. De advertentie trok de aandacht en bracht gesprekken op gang over het belang van gelijke toegang tot internet.

Conclusie

Burger King heeft een rijke en fascinerende geschiedenis vol unieke marketingcampagnes, geschillen over handelsmerken en pogingen om tegemoet te komen aan veranderende consumentenvoorkeuren. Van zijn nederige begin als Insta-Burger King tot zijn positie als een van de populairste fastfoodketens ter wereld, Burger King blijft innoveren en zijn klanten verrassen. Of het nu gaat om controversiële reclame of de introductie van nieuwe menu-items, Burger King blijft een integraal onderdeel van het fastfoodlandschap. Dus de volgende keer dat je in een Whopper bijt, denk dan aan de onvertelde waarheden achter het iconische merk Burger King.

FAQ

Hoe komt Burger King aan zijn naam?

Burger King heette oorspronkelijk Insta-Burger King, vernoemd naar het Insta-Broiler fornuis. Toen ze echter overgingen op de vlambrander, werd de naam in 1961 veranderd in Burger King.

Wat was de Whopper Sacrifice-campagne?

De Whopper Sacrifice-campagne was een reclamecampagne van Burger King op Facebook in 2009. Er werd een gratis Whopper aangeboden aan gebruikers die tien mensen uit hun vriendenlijst verwijderden. De campagne kreeg kritiek omdat het de privacy van gebruikers zou schenden en werd na tien dagen door Facebook gesloten.

Wat was het handelsmerkgeschil waarbij Burger King betrokken was?

Burger King had een handelsmerkgeschil met een andere Burger King in Mattoon, Illinois. De eigenaars van de ijswinkel Frigid Queen noemden hun hamburgertent Burger King in 1952 en deponeerden een handelsmerk voor de naam in Illinois in 1959. De rechtbank besliste in het voordeel van de kleinere zaak en gaf hen exclusieve rechten binnen een straal van 20 mijl.

Wat is er gebeurd met de gezondere optie van Burger King, Satisfries?

Satisfries werden in 2013 door Burger King geïntroduceerd als een caloriearm, duurder alternatief voor hun gewone frietjes. In augustus 2014 werden ze echter op de meeste locaties uitgefaseerd vanwege de slechte verkoop. Ondanks het feit dat ze 40% minder vet en 30% minder calorieën bevatten, bleef de vraag van klanten naar de gewone frietjes hoger.

Wat was de betekenis van Burger King’s handelsmerk “Since 1954”?

Burger King deponeerde het handelsmerk “Since 1954” als een ludieke reactie op McDonald’s campagne ter ere van het 60-jarig bestaan met de “1955 Burger”. De zet benadrukte het feit dat Burger King eigenlijk vier maanden voor McDonald’s was opgericht en creëerde zo een buzz onder fastfoodliefhebbers.

Wat was de unieke reclamecampagne met Google Home-apparaten?

In 2017 bracht Burger King een reclamespot uit die Google Home-apparaten van kijkers activeerde om de Wikipedia-vermelding voor de Whopper te lezen. Google blokkeerde al snel de reactie van het apparaat op de commercial, maar de campagne genereerde conversatie en liet Burger King’s vermogen zien om buzz te creëren door middel van innovatieve reclamestrategieën.