Facts

Wat is er gebeurd met Chiclets?

Wat is er gebeurd met Chiclets?

Als iemand die is opgegroeid met de iconische vierkante kauwgompjes Chiclets, was ik nieuwsgierig naar het mysterie rond hun verdwijning. Onlangs stuitte ik op een artikel op Mashed getiteld “Whatever Happened To Chiclets?” dat wat licht op het onderwerp werpt.

De opkomst van Chiclets

Chiclets, genoemd naar het hoofdingrediënt chicle, een gom die van nature voorkomt in sommige Zuid-Amerikaanse bomen, werd een geliefd snoepje voor velen. Chiclets werden gecreëerd door Thomas Adams, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de kauwgomindustrie. Chiclets werden in de loop der jaren immens populair.
De Saturday Evening Post zette in een artikel over Halloween snoepjes in de schijnwerpers die niet meer verkrijgbaar waren, en helaas stond Chiclets op de lijst. Volgens het artikel verdween de kauwgom in 2016 en liet het “slechts trieste imitaties van het merk” achter.

De stopzetting en de “trieste imitaties

De Old Time Candy Company, bekend om de inkoop van snoep uit de afgelopen decennia, bevestigde op zijn Chiclets-pagina dat de fabrikant inderdaad was gestopt met de kauwgom. In plaats daarvan werd een product met de naam Chiclet Chews geïntroduceerd. Hoewel ze er visueel op leken, werden ze beschouwd als “trieste imitaties” in vergelijking met de originele Chiclets.
De reden achter de stopzetting van Chiclets in 2016 blijft onduidelijk. Een artikel in de Wall Street Journal uit 2019 vermeldde kort het stopgezette merk, maar gaf geen verdere details. Nader onderzoek op platforms zoals eBay en andere hoeken van het internet onthulde echter nieuwe versies van in Mexico gemaakte Chiclets kauwgom onder de merknaam “Adams,” wat de directe afstammeling is van de chicle-ondernemingen van Thomas Adams.

Zijn Chiclets echt niet meer verkrijgbaar?

In tegenstelling tot de lofbetuigingen van The Saturday Morning Post en The Old Time Candy Company, lijkt het erop dat Chiclets kauwgom niet helemaal verdwenen is. Een zaak die werd gerapporteerd in de New Jersey Law Blog onthulde een poging in 2017 om te bewijzen dat Mondelēz International, de huidige eigenaar van Adams, het merk Chiclets lang genoeg had verlaten om het handelsmerk te laten slijten.
Interessant genoeg toonde Mondelēz Exports, een andere divisie van het bedrijf, Chiclets trots op zijn website, terwijl het destijds niet vermeld stond op de website van Mondelēz International. De redenen achter deze discrepantie blijven onduidelijk, maar het is mogelijk dat ze gewoon het handelsmerk aan het beschermen waren.
Bovendien heeft Abasto, een platform voor Latijns-Amerikaanse ondernemers op het gebied van eten en drinken, in 2019 Chiclets op zijn pagina gezet. Volgens hun informatie werden Chiclets 50 jaar lang in Californië gemaakt, maar worden ze nu in Mexico geproduceerd. Om de verwarring nog groter te maken, plaatste Stark Foods International, een voedselimporteur in Greenvale, New York, die adverteert als Abasto, Chiclets op pagina 97 van hun catalogus voor 2020. Walmart en Kmart vermeldden ook uitverkochte Adams Chiclets op hun websites, terwijl een beperkte voorraad beschikbaar was op Amazon.

Het onzekere lot van Chiclets

Wat is er eigenlijk met Chiclets gebeurd? Het verhaal blijft onzeker, maar één ding is duidelijk: ze bestaan nog steeds als je bereid bent ernaar te zoeken. Of het nu gaat om de originele Chiclets of de nieuwere versies onder het merk Adams, er zijn nog steeds mogelijkheden om te genieten van het nostalgische genot van deze vierkante kauwgompjes.
Als iemand die zich nog goed herinnert hoe heerlijk het was om als kind op Chiclets te kauwen, kan ik het niet helpen om een gevoel van nostalgie en nieuwsgierigheid te voelen over hun huidige status. Hoewel de precieze redenen voor hun stopzetting en daaropvolgende terugkeer in verschillende vormen een mysterie blijven, is het feit dat ze nog steeds worden geproduceerd en gewild zijn een bewijs van hun blijvende charme.
Dus als je een mede-fan bent van Chiclets of gewoon nieuwsgierig naar hun lot, verlies de hoop niet. Houd deze kleurrijke kauwgompjes in de gaten en wie weet ga je wel terug naar de zoete herinneringen van vroeger.

FAQ

Zijn Chiclets nog verkrijgbaar?

Ja, ondanks hun verdwijning in 2016 is Chiclets kauwgom nog steeds verkrijgbaar. Het originele merk Chiclets is misschien moeilijker te vinden, maar nieuwe versies van Chiclets kauwgom worden geproduceerd onder het merk Adams en zijn te vinden op verschillende platforms en in verschillende winkels.

Waarom werden de Chiclets uit het assortiment gehaald?

De exacte reden voor de stopzetting van Chiclets in 2016 is onduidelijk. Beperkte informatie suggereert dat de fabrikant besloot om te stoppen met het merk, wat leidde tot de introductie van Chiclet Chews als vervanging. De specifieke factoren achter deze beslissing blijven echter onbekend.

Waar kan ik Chiclets kauwgom kopen?

Je kunt naar Chiclets kauwgom zoeken op online platforms zoals eBay en Amazon. Daarnaast zijn er ook fysieke winkels of gespecialiseerde snoepwinkels die Chiclets of de nieuwere versies ervan verkopen, met name winkels die zich richten op nostalgische of geïmporteerde snoepjes.

Zijn de nieuwe Chiclets vergelijkbaar met de originele kauwgom?

De nieuwere versies van Chiclets kauwgom, zoals die van het merk Adams, lijken visueel op de originele Chiclets. Het is echter de moeite waard om op te merken dat ze niet dezelfde smaak of ervaring bieden als de originele Chiclets. Sommige liefhebbers beschouwen ze als “trieste imitaties” in vergelijking met de nostalgische charme van de originele Chiclets.

Wie is er nu eigenaar van het merk Chiclets?

Mondelēz International is de huidige eigenaar van het merk Adams, waar Chiclets kauwgom onder valt. Hoewel het merk in de loop der jaren in andere handen is overgegaan, blijft het merk Adams, met zijn historische band met de kauwgomondernemingen van Thomas Adams, Chiclets kauwgom produceren en distribueren.

Zijn er juridische problemen rond het handelsmerk Chiclets?

In een zaak waarover in 2017 werd bericht in de New Jersey Law Blog, werd een poging besproken om te bewijzen dat Mondelēz International het merk Chiclets lang genoeg had verlaten om het handelsmerk te laten slijten. De uitkomst en de huidige status van juridische kwesties met betrekking tot het handelsmerk Chiclets blijven echter onbekend. Het is vermeldenswaard dat Mondelēz Exports, een divisie van Mondelēz International, nog steeds Chiclets laat zien op zijn website, wat wijst op een voortdurende associatie met het merk.