Facts

Wat is crème anglaise en hoe eet je het?

Wat is crème anglaise en hoe eet je het?

Crème anglaise is een klassieke Franse custardsaus die bekend staat om zijn gladde en romige textuur en delicate vanillesmaak. Het is een veelzijdige saus die op zichzelf kan worden gegeten of kan worden gebruikt als topping of bijgerecht bij verschillende desserts. In dit artikel verkennen we de oorsprong van crème anglaise, hoe het wordt gemaakt, het smaakprofiel en verschillende manieren om ervan te genieten.

De oorsprong van crème anglaise

Crème anglaise, wat in het Frans “Engelse room” betekent, zou oorspronkelijk uit Engeland komen. Het is een soort geroerde vla die populair was in de Britse keuken. De Fransen namen het recept later over en verfijnden het, waarbij ze hun culinaire technieken gebruikten om de delicate en fluweelzachte saus te maken die we vandaag de dag kennen.

Wat is crème anglaise?

Crème anglaise is in wezen een custardsaus die wordt gemaakt door melk of room (soms beide) te mengen met eieren. Het mengsel wordt zachtjes verwarmd, waardoor de eieren stollen en de saus dikker wordt. De toevoeging van vanillebonen of -extract geeft crème anglaise zijn kenmerkende smaak. Het wordt vaak beschreven als een schenkvlaai vanwege de sausachtige consistentie.

Crème anglaise maken

Om crème anglaise te maken heb je volle melk, zware room, vanillebonen, eidooiers en suiker nodig. Het proces vereist zorgvuldige aandacht en techniek om te voorkomen dat de saus te gaar wordt en gaat stremmen.

  1. Verwarm eerst een mengsel van melk, room en geschraapte vanillebonen in een pan tot het kookt. Laat het 10 minuten rusten om de smaken te laten trekken.
  2. Klop in een apart steelpannetje de eierdooiers en suiker tot het goed gemengd is. Giet langzaam een kwart van het hete melkmengsel bij de eierdooiers terwijl je blijft kloppen.
  3. Voeg onder voortdurend kloppen geleidelijk het resterende melkmengsel toe aan de eidooiers. Verwijder het vanillestokje.
  4. Zet de steelpan op middelhoog vuur en blijf kloppen tot de saus dikker wordt en een temperatuur van 180 graden Fahrenheit bereikt.
  5. Zeef de saus in een kom en plaats deze in een ijsbad om volledig af te koelen. Koel de saus 24 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

De smaak en het gebruik van crème anglaise

Crème anglaise heeft een delicate en romige smaak met subtiele tonen van vanille. Het wordt vaak vergeleken met gesmolten vanille-ijs, maar met een iets minder zoet profiel. De saus past goed bij een verscheidenheid aan desserts, waaronder cakes, soufflés, broodpudding en op fruit gebaseerde lekkernijen zoals taarten en bessen.
Crème anglaise wordt niet alleen gebruikt als dessertsaus, maar kan ook worden gedronken als vla. Het is een populaire keuze tijdens de feestdagen en biedt een romig en heerlijk alternatief voor de traditionele advocaat.

Voedingswaarde en variaties

Een half kopje crème anglaise bevat ongeveer 267 calorieën, 15 gram vet (waarvan 9 gram verzadigd) en 28 gram koolhydraten. Hoewel het geen alledaags voedingsmiddel is vanwege de calorieën en het vetgehalte, kan het met mate worden gegeten als een speciale traktatie.
Crème anglaise kan gemakkelijk worden aangepast aan dieetvoorkeuren en beperkingen. Het is van nature glutenvrij en kan worden gemaakt met plantaardige melk voor een zuivelvrije versie. Notenmelk, zoals amandelmelk, werkt goed in crème anglaise recepten. Er zijn ook veganistische varianten waarbij de eieren worden vervangen door maïzena en notenmelk wordt gebruikt.

Crème anglaise vs. pudding vs. banketbakkersroom

Crème anglaise wordt vaak vergeleken met Amerikaanse pudding, maar er zijn subtiele verschillen tussen de twee. Hoewel beide gebaseerd zijn op custard, wordt crème anglaise gemaakt met een combinatie van melk en eieren, terwijl Amerikaanse pudding maizena gebruikt als verdikkingsmiddel in plaats van eieren.
Een ander verwant dessert is banketbakkersroom, ook wel bekend als crème pâtissière. Banketbakkersroom is een dikkere versie van custard gemaakt met melk en eieren, maar het bevat ook maïzena voor extra stabiliteit. Het wordt vaak gebruikt als vulling voor gebak en desserts zoals Boston slagroomtaart, roomsoesjes en éclairs.

Conclusie

Crème anglaise is een heerlijke custardsaus met een rijke geschiedenis en een zachte, fluweelachtige textuur. De veelzijdigheid maakt het een perfecte begeleider van een verscheidenheid aan desserts, en de delicate vanillesmaak zal zeker in de smaak vallen bij zoetekauwen. Of je er nu van geniet op een warm stuk taart of als decadent drankje, crème anglaise is een klassieke Franse traktatie die het proeven waard is.

FAQ

Wat is het verschil tussen crème anglaise en custard?

Crème anglaise is een soort custardsaus. Het belangrijkste verschil tussen crème anglaise en andere custards, zoals American pudding, is het gebruik van eieren. Crème anglaise wordt gemaakt met een combinatie van melk of room en eieren, terwijl andere custards vaak maïzena gebruiken als verdikkingsmiddel in plaats van eieren.

Kan ik crème anglaise als een op zichzelf staand dessert gebruiken?

Ja, crème anglaise kan op zichzelf worden gegeten als een op zichzelf staand dessert. De romige en zachte textuur, samen met de delicate vanillesmaak, maakt het een heerlijke traktatie. Je kunt het gekoeld serveren in kleine schaaltjes of glaasjes, gegarneerd met verse bessen of een beetje geraspte chocolade.

Wat zijn enkele variaties van crème anglaise?

Hoewel het klassieke recept voor crème anglaise melk of room, eieren, suiker en vanille gebruikt, zijn er variaties die je kunt uitproberen. Je kunt de melk infuseren met andere smaken zoals kaneel, lavendel of koffie om verschillende smaakprofielen te creëren. Bovendien kun je alternatieve zoetstoffen gebruiken zoals honing of ahornsiroop in plaats van suiker voor een unieke twist.

Kan ik crème anglaise maken zonder eieren?

Ja, je kunt een versie van crème anglaise maken zonder eieren. In plaats van eieren kun je maïzena gebruiken als verdikkingsmiddel. Meng de maïzena met een klein beetje melk of room om een slurry te maken, voeg het dan toe aan het verwarmde melkmengsel en kook verder tot het ingedikt is.

Hoe lang blijft crème anglaise goed in de koelkast?

Als je crème anglaise goed bewaart in een luchtdichte verpakking, is hij in de koelkast tot drie dagen houdbaar. Het is belangrijk om te weten dat de saus iets dikker kan worden als hij afkoelt, dus je kunt hem desgewenst voorzichtig opkloppen of op kamertemperatuur laten komen voordat je hem serveert.

Kan ik crème anglaise invriezen?

Hoewel het niet wordt aangeraden om crème anglaise in te vriezen, kun je de custardbasis wel invriezen voordat deze wordt gekookt. Giet het mengsel in een luchtdichte verpakking en vries het maximaal drie maanden in. Ontdooi de bevroren basis een nacht in de koelkast voordat je verder gaat met het kookproces.