Facts

Dit gebeurt er als je te veel suiker eet

Dit gebeurt er als je te veel suiker eet

Suiker is overal – zelfs op plaatsen die je misschien niet zou verwachten. Een blik gebakken bonen, een pot rode pastasaus en een proteïnereep kunnen vol zitten met toegevoegde, overbewerkte suiker. Suiker met mate consumeren is niet erg – vooral niet als je heel fruit eet, dat naast een dosis fructose ook vezels en antioxidanten bevat. Maar het kan uit de hand lopen als je verwerkte vruchtensappen gebruikt.
Volgens de American Heart Association moet je dagelijkse suikerinname ergens tussen de 6 en 9 theelepels per dag liggen – 6 voor vrouwen en 9 voor mannen. Maar studies hebben aangetoond dat Amerikanen gemiddeld veel meer suiker binnenkrijgen dan de bedoeling is. En het zal je niet verbazen dat een van de boosdoeners van toegevoegde suiker in het dieet van mensen is? Frisdranken.

Je lichaam consumeert lege calorieën

Voordat we ingaan op de enge voedingsfeiten, moeten we eerst een grote misvatting uit de weg ruimen: Calorieën zijn niet slecht voor je. Sterker nog, je lichaam heeft calorieën nodig om door te gaan. Wat echt belangrijk is, is het soort calorieën dat je binnenkrijgt. Het eten van een kom havermout heeft misschien dezelfde caloriewaarde als een chocoladereep, maar je hoeft geen diëtist te zijn om erachter te komen wat gezonder is. Nu we dat uit de weg hebben geruimd, laten we het eens hebben over lege calorieën.
Lege calorieën zijn vaak lekker, maar ze voegen geen voedingsstoffen toe aan je lichaam. Ze leveren geen vitaminen of mineralen – ze geven je geen langdurige energie. Suikerrijke voedingsmiddelen zitten vol met lege calorieën. Het makkelijkste voorbeeld? Frisdrank. De calorieën zijn afkomstig van veel verwerkte suiker, dus terwijl je je niet per se vol of energiek voelt na het drinken ervan, heeft je lichaam een paar honderd lege calorieën opgenomen. Hetzelfde geldt voor gebak en snoep.
Hoewel deze voedingsmiddelen goed zijn met mate, zal het eten van te veel ervan je hersenen in de war brengen. Al die suikers, siropen en lege calorieën maken het moeilijker om te bepalen of je vol zit of niet. Dat leidt tot overeten.

Het brengt een gezond hart in gevaar

Deze zou geen verrassing moeten zijn, maar is wel ernstig. Onderzoekers van Harvard University hebben sterke correlaties gevonden tussen een hoge suikerconsumptie en hartaandoeningen. Zelfs als je niet aankomt, krijgt je hart het zwaar te verduren als je consequent te veel suiker eet. Hoewel er een solide consensus is dat suiker je hartgezondheid beïnvloedt, weten onderzoekers nog steeds niet zeker hoe.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge suikerconsumptie je bloeddruk verhoogt. Ander onderzoek suggereert dat suiker ervoor zorgt dat je lever anders gaat functioneren, waardoor je weer meer risico loopt op hartaandoeningen. Bovendien kan een teveel aan suiker ontstekingen in de slagaders veroorzaken, waardoor het hart fysiek onder druk komt te staan terwijl het bloed door het lichaam pompt. Een hoge bloeddruk en een ongezond hart kunnen verschillende dingen veroorzaken die je niet wilt, zoals hartaanvallen en beroertes. En niet alleen je hart wordt aangetast: te veel suiker kan ook je nieren, alvleesklier en hersenen aantasten.

Het kan je geestelijke gezondheid in de war sturen

Zelfs als je niet de lichamelijke symptomen van teveel suiker vertoont – zoals een ongezonde huid of gewichtstoename – kan je geestelijke gezondheid in gevaar zijn. Te veel suiker kan je risico op angst en depressie verhogen. Als je suikerhoudende snacks eet om jezelf te verlichten uit een stressvolle situatie en het wordt een gewoonte, dan kan je lichaam zich afhankelijker gaan voelen van suiker wanneer er zich een stressvolle situatie voordoet. Je kunt echt hunkeren naar een dopaminestoot van suikerhoudend voedsel, maar dat schijnbaar verslavende patroon is op de lange termijn niet goed voor je.
Hoewel het moeilijk kan zijn, kun je proberen stress op een andere manier te benaderen. Luister naar muziek, maak een wandeling of drink warme thee – deze uitlaatkleppen kunnen dienen als duurzame copingmechanismen voor angst. Als je echt honger hebt, probeer dan te koken. Zelfs het koken van een gezonde maaltijd kan een therapeutisch effect hebben op je geestelijke gezondheid. Er zijn talloze opties die geen lege calorieën of maïssiroop met een hoog fructosegehalte bevatten. En je lichaam zal je dankbaar zijn.
Tot slot kan het consumeren van te veel suiker nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan leiden tot gewichtstoename, verwarring in hongersignalen, hartaandoeningen en negatieve effecten op de geestelijke gezondheid. Het is belangrijk om bewust om te gaan met je suikerinname en keuzes te maken die prioriteit geven aan je algehele welzijn. Matiging is de sleutel en door te kiezen voor volwaardige voeding en natuurlijke bronnen van zoetigheid kun je een evenwichtige en gezonde levensstijl behouden.

FAQ

Is het goed om suiker met mate te consumeren?

Ja, suiker met mate consumeren is over het algemeen acceptabel. De American Heart Association adviseert een dagelijkse suikerinname van 6-9 theelepels voor respectievelijk vrouwen en mannen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de suikerbronnen in je dieet en te kiezen voor natuurlijke bronnen zoals hele vruchten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken.

Hoe beïnvloedt het eten van te veel suiker mijn lichaam?

Het eten van te veel suiker kan verschillende negatieve effecten hebben op je lichaam. Het kan leiden tot gewichtstoename, verwarring in hongersignalen, een verhoogd risico op hartaandoeningen, ontsteking in de slagaders en mogelijke aantasting van organen zoals de nieren, alvleesklier en hersenen.

Zijn alle calorieën hetzelfde, ongeacht hun bron?

Nee, niet alle calorieën zijn hetzelfde. Hoewel calorieën je lichaam van energie voorzien, is de bron van die calorieën belangrijk. Lege calorieën, zoals die in suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, bevatten geen essentiële voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan gewichtstoename zonder enige voedingsvoordelen te bieden. Het is belangrijk om je te richten op het consumeren van calorieën met veel voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen voor een optimale gezondheid.

Kan het eten van te veel suiker geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken?

Ja, overmatige suikerconsumptie is in verband gebracht met een verhoogd risico op angst en depressie. Het consumeren van suikerhoudende snacks als een copingmechanisme voor stress kan leiden tot een afhankelijkheid van suiker voor stemmingsregulatie. Het is raadzaam om te zoeken naar gezondere manieren om met stress om te gaan, zoals het ondernemen van ontspannende activiteiten of het zoeken van hulp van professionals.

Hoe kan ik mijn suikerinname verminderen?

Om je suikerinname te verminderen, begin je met het lezen van voedseletiketten en let je op verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Kies voor hele voedingsmiddelen en natuurlijke zoetstoffen zoals fruit en beperk je consumptie van suikerhoudende dranken en desserts. Verminder geleidelijk de hoeveelheid toegevoegde suiker in je recepten en experimenteer met alternatieve zoetstoffen zoals stevia of monniksvruchtenextract.

Zijn er alternatieven voor suikerhoudende snacks die mijn zoetekauw kunnen stillen?

Ja, er zijn veel alternatieven voor zoete snacks die je zoete trek kunnen stillen. Je kunt proberen vers fruit te eten, zoals bessen of appels in plakjes, of genieten van natuurlijk gezoete lekkernijen zoals zelfgemaakte smoothies, pure chocolade met een hoog cacaopercentage of Griekse yoghurt met een vleugje honing. Deze opties bieden een natuurlijke zoetheid met extra voedingsvoordelen.