Facts

Waarom rode M&M’s ooit voor meer dan 10 jaar verdwenen

Waarom rode M&M’s ooit voor meer dan 10 jaar verdwenen

De kleurrijke wereld van M&M’s

Als iemand die de heerlijke smaak van M&M’s heeft ervaren, kan ik met een gerust hart zeggen dat ze tot de kleurrijkste snoepjes behoren die er bestaan. Vanaf hun bescheiden begin met alleen bruine, rode, oranje, gele, groene en violette kleuren, hebben M&M’s hun levendige palet in de loop der jaren uitgebreid met kleuren als blue lagoon, zachtroze en wolkenwit (via M&M’s).

De problematische reputatie van rode M&M’s

De reis van M&M’s kleuren is echter niet altijd vlekkeloos verlopen. Tussen de regenboog aan kleuren is er één kleur die heel wat problemen heeft gekend: de machtige rode M&M. Het is enigszins ironisch dat Rood, de perfectionistische M&M die “er niets aan kan doen dat hij perfect is”, het middelpunt is geweest van controverse (via M&M’s).

De verdwijning van rode M&M’s

De mysterieuze verdwijning van rode M&M’s kan worden teruggevoerd naar een tumultueuze periode in hun geschiedenis. Terwijl alle andere kleuren zich koesterden in de levendigheid van de late jaren 1970 en vroege jaren 1980, waren rode M&M’s plotseling nergens meer te bekennen. Mental Floss meldt dat zorgen over de gezondheid een tol eisten van hun legendarische status, zorgen die later ongegrond bleken te zijn.

De angst voor kanker en rode M&M’s

In de jaren 1970 werden rode M&M’s het slachtoffer van een voedselveiligheidscrisis. In 1976 besloot Mars, het bedrijf achter M&M’s (later bekend als Mars Wrigley), om de populaire snoepkleur uit de mix te halen vanwege gezondheidsrisico’s in verband met een rode kleurstof voor levensmiddelen genaamd Red Dye No.2. Volgens Mental Floss kwam de angst voort uit een Russische theorie die de kleurstof in verband bracht met kanker. Volgens Mental Floss kwam de angst voort uit een Russische theorie die de kleurstof in verband bracht met kanker. Uit een onderzoek van de FDA bleek dat de kleurstof kwaadaardige tumoren veroorzaakte bij ratten (via Live Science).

Een reputatie op het spel

Hoewel het verbod op rode kleurstof nr. 2 geen directe gevolgen had voor M&M’s, koos Mars ervoor om rode M&M’s uit de handel te halen om de reputatie van het product te beschermen. Het was een voorzorgsmaatregel om de bezorgdheid van de consumenten weg te nemen en hun vertrouwen in het merk te behouden.

Het tij keert

Na verloop van tijd veranderde de publieke opinie en kreeg de uitsluiting van rode M&M’s te maken met verzet. Mensen uit alle lagen van de bevolking, waaronder studenten, veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en snoepliefhebbers, bundelden hun krachten en pleitten voor de terugkeer van de geliefde rode M&M’s. Er werd zelfs een Society for the Restoration and Preservation of Red M&M’s opgericht, waaruit blijkt hoezeer mensen gehecht zijn aan deze iconische kleur (via Mental Floss).

Een kleurrijke comeback

De hartstochtelijke oproepen voor de revival van rode M&M’s bleven niet ongehoord. Mars ontving een overweldigend aantal brieven en petities waarin ze hun steun uitspraken voor de terugkeer van het karmozijnrode snoepje. Als antwoord op de uitstorting van liefde en nostalgie herintroduceerde Mars de rode M&M’s in 1987 en bracht daarmee vreugde bij snoepliefhebbers over de hele wereld.

Een les in veerkracht

Het verhaal van de verdwijning en de daaropvolgende comeback van rode M&M’s is een bewijs van de kracht van de publieke opinie en de veerkracht van een geliefd merk. Het herinnert ons eraan dat zelfs bij tegenslag, de stem van de consument de beslissingen van bedrijven kan beïnvloeden en de kleuren die ons vreugde brengen terug kan brengen.
Dus de volgende keer dat je je overgeeft aan een handjevol M&M’s, neem dan even de tijd om de triomfantelijke terugkeer van de rode M&M te waarderen, een snoepje dat uitdagingen overwon om zijn rechtmatige plaats in de kleurrijke wereld van M&M’s terug te winnen.

FAQ

Waarom zijn rode M&M’s meer dan 10 jaar verdwenen?

De verdwijning van rode M&M’s werd veroorzaakt door een voedselveiligheidscrisis in de jaren 1970. Mars, het bedrijf achter M&M’s, besloot de populaire rode kleur te verwijderen vanwege gezondheidsrisico’s in verband met een rode kleurstof genaamd Red Dye No.2. De kleurstof werd in verband gebracht met kanker. De kleurstof werd in verband gebracht met een kankerpaniek en hoewel later werd vastgesteld dat deze ongegrond was, nam Mars voorzorgsmaatregelen om de reputatie van het merk te beschermen.

Had de verwijdering van rode M&M’s te maken met gezondheidsrisico’s?

De verwijdering van rode M&M’s werd in eerste instantie ingegeven door gezondheidsrisico’s rondom de kleurstof Red Dye No.2. Deze kleurstof werd in verband gebracht met kanker. De kleurstof werd in een Russische theorie in verband gebracht met kanker en uit een onderzoek van de FDA bleek dat het kwaadaardige tumoren veroorzaakte bij ratten. Er moet echter worden opgemerkt dat de rode M&M’s zelf geen rode kleurstof nr. 2 bevatten en dat de beslissing om ze te verwijderen meer bedoeld was om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van de consument en om het vertrouwen in het merk te behouden.

Werden alle andere kleuren M&M’s beïnvloed door de gezondheidswaarschuwing?

Nee, de gezondheidsproblemen rond rode kleurstof nr. 2 hadden geen directe invloed op de andere kleuren M&M’s. De beslissing om rode M&M’s te verwijderen was specifiek bedoeld om de bezorgdheid over de rode kleurstof weg te nemen. De andere kleuren bleven onaangetast en bleven verkrijgbaar in de periode dat er geen rode M&M’s op de markt waren.

Hoe reageerde het publiek op de afwezigheid van rode M&M’s?

De afwezigheid van rode M&M’s leidde tot een sterke reactie van het publiek. Mensen met verschillende achtergronden, waaronder studenten, veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en snoepliefhebbers, uitten hun teleurstelling en lanceerden campagnes om de rode M&M’s terug te brengen. Petities werden ondertekend, brieven werden naar Mars gestuurd en er werd zelfs een Vereniging voor het Herstel en Behoud van Rode M&M’s opgericht.

Wanneer werden rode M&M’s opnieuw geïntroduceerd?

Rode M&M’s maakten hun triomfantelijke terugkeer in 1987, na meer dan tien jaar afwezigheid. Mars, ontroerd door de overweldigende steun en nostalgie van consumenten, besloot de iconische rode M&M’s opnieuw te introduceren tot grote vreugde van snoepliefhebbers wereldwijd.

Zijn rode M&M’s nu veilig om te consumeren?

Ja, rode M&M’s zijn veilig om te consumeren. De zorgen over Red Dye No.2 en de mogelijke gezondheidsrisico’s werden ongegrond bevonden. Mars houdt zich, net als andere voedselfabrikanten, aan strenge veiligheidsvoorschriften en zorgt ervoor dat hun producten, waaronder rode M&M’s, aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Geniet zonder enige aarzeling van je rode M&M’s!