14 duurzame Belgische webshops // #kooplokaal

*Update op 2/3/2021

Deze blogpost stond al laaaaang (serieus, meer dan 2 jaar) op mijn to-write-lijstje, maar omdat ik zelf niet zo’n online shopper ben, kwam het er niet meteen van. Ik ga graag zelf naar leuke winkels, kleding passen en een babbeltje doen met de fijne eigenaars (want ja, duurzame shopeigenaars zijn altijd leuk! :)) Corona-lockdown-tijden vragen echter voor aanpassingen, en dus deel ik in deze blogpost enkele fijne duurzame winkels of leuke initiatieven om je favoriete Belgische zaak te steunen in deze moeilijke tijd.

Het artikel is opgedeeld in 3 categorieƫn: Kleding & secondhand spullen, Eco / zero waste webshops en Eten.

In dit artikel vind je tips voor mijn favoriete & duurzame winkels, maar steun vooral ook jouw kleine lokale ondernemer!

KLEDING & spullen: #fairwear webshops & secondhand

HOST – House of Sweets en Things

De twee lieve zussen Eva en Laura hosten je met veel liefde in hun mooie winkel in Berchem, maar je kan ook terecht op hun webshop waarop je duurzame en fairtrade kleding, (vegan) schoenen en toffe dingen voor in het huis kan bestellen. Bij HOST vind je naast basics ook echt unieke stuks, die je vaak niet in andere duurzame winkels tegenkomt.

Meer dan Mooi

Via de webshop van Meer dan Mooi, een duurzaam winkeltje in de stille Kempen, bestel je fairtrade kleding en accessoires. Om het toegankelijker te maken om online te shoppen in Corona-tijden, werd de aankoopprijs voor gratis verzending verlaagd. Meer dan Mooi is mijn go-to voor basics als topjes, ondergoed, leggings en pyjamas.

Supergoods

Deze fairtrade en duurzame kledingzaak heeft winkels in Antwerpen, Gent en Mechelen en ook een uitgebreide mooie webshop, met vrouwen- en mannenkleding. Supergoods verkoopt ook schoenen van Veja.

F.A.A.M

Ook de duurzame Antwerpse kledingwinkel F.A.A.M. heeft een webshop. Ook hier vind je een uitgebreid aanbod kleding en schoenen, zowel voor mannen als vrouwen.

De Kringwinkel

Via uwkringding.be/ kan je bieden op je favoriete tweedehandsspullen (niet enkel kleding). Omdat De Kringwinkel normaal op 14 maart 2020 de retrodag organiseerde, maar die niet kon doorgaan wegens de corona-lockdown, komen er elke dag nieuwe retrospullen bij.

Tropilex / Hangmatgigant

samenwerking

Nu we niet op reis mogen is het des te leuker om ontspanning op te zoeken in eigen tuin of park. En wat is er niet beter om te relaxen dan een hangmat? Uiteraard willen we een eerlijke en eco hangmat! Bij Hangmatgigant vind je de mooiste tropische fairtrade & eco hangmatten en hangstoelen. Cocktailtje erbij, iemand?

Yumeko

Vaak ben ik in mijn pogingen tot duurzaam winkelen beperkt tot kleding, eten en zero-waste spullen voor in het huis. Huistextiel was een langere zoektocht, maar sinds ik Yumeko ontdekte bestel ik daar steevast mijn beddengoed: fairtrade en ecologisch <3. Het is wat duurder, maar de kwaliteit is wel echt top (en de makers kregen uiteraard een eerlijk loon).

ECO SPULLEN/COSMETICA: eco / zero waste webshops

Er zijn verschillende Belgische ecologische webshops, zoals die van De Groene Stadshut, Mixua, Kudzu en Sustainable Family. Via deze webshops kan je o.a. zero waste spullen kopen, zoals herbruikbare rietjes, shampoo bars, bamboe tandenborstels en tandpastatabletjes. Kortom: dingen waar je heel wat afval mee uitspaart.

DE GROENE STADSHUT heeft een fysieke winkel in hartje Antwerpen, waar ze ook eco workshops geven. Op hun webshop vind je naast zero waste alternatieven ook enkele boeken over ecologischer leven.

Bij MIXUA vind je ook nog natuurlijke en duurzame cosmeticaproducten, zoals die van het Belgische merk CƮme.
Leuk om te weten: Mixua organiseert ook Eco Lifestyle Tours in verschillende steden als Antwerpen, Gent en Brussel.

KUDZU heeft een heel uitgebreide webshop waar je ook wasbaar maandverband, wasnoten en andere huis-tuin-en-keukenspullen kan kopen.

SUSTAINABLE FAMILY heeft een kleiner aanbod voornamelijk gefocust op keuken en badkamer.

bestelling bij Mixua Eco E-shop

FOOD

Oxfam Wereldwinkel heeft een webshop waar je allerlei fairtrade voedingsmiddelen, o.a. koffie, chocolade, currypasta’s etc. kan kopen. Ze leveren nu ook aan huis. Heel handig, want onze koffie was bijna op. Heel kwaliteitsvolle producten ook.

Biostation werkt ook aan een webshop waarop je hun bio food-producten (ook veel vegan) en ecologische cosmetica en huishoudproducten kan kopen.

Dinnergift is een online platform waar je cadeaubons kan kopen voor je favoriete restaurant. Omdat de horecazaken intussen al lang gesloten zijn is een cadeaubon kopen echt een hart onder de riem.

TIP: Hou het extra duurzaam en kies voor een veggie of vegan restaurantje. Mijn tips lees je hier. Op Dinnergift kan je ook filteren op soort van keuken. Ik kocht alvast een cadeaubon voor Wild Project en Camion en ik kijk er al naar uit om deze te gaan gebruiken! šŸ™‚

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:
6 x duurzaam shoppen in Antwerpen

Fairtrade & eco kleding: waarop moet je letten? // 3 easy tips

16 x verpakkingsvrije winkels in Belgiƫ // in jouw buurt

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s