Tips

Deze eenvoudige truc kookt aardappelen in de helft van de tijd

Deze eenvoudige truc kookt aardappelen in de helft van de tijd

Een aardappelkookmethode die het spel verandert

Onlangs ontdekte ik een aardappelkookmethode die mijn bereidingsroutine radicaal heeft veranderd. Als iemand die dol is op aardappelen, maar de traditionele kookmethode vaak tijdrovend vindt, is deze eenvoudige truc een echte spelbreker. Het halveert niet alleen de kooktijd, maar zorgt er ook voor dat aardappelen elke keer perfect gaar zijn. Ik zal de details van deze ongelofelijke techniek met je delen.

De behoefte aan snelheid

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat we snakken naar een heerlijk aardappelgerecht, maar niet het geduld hebben om te wachten op het langdurige kookproces. Traditionele methodes bestaan uit het schrobben, schillen en snijden van de aardappelen, gevolgd door een lange kooktijd. Dat kan behoorlijk omslachtig zijn, vooral als je met meerdere taken in de keuken bezig bent. Maar wees niet bang, want met deze truc zijn je aardappelen in slechts vijf minuten klaar!

De Anna Jones aanpak

Deze tijdbesparende techniek komt van het briljante brein van Anna Jones, een bekende Britse kookboekenschrijfster en chef-kok die haar opleiding genoot bij Jamie Oliver. Haar aanpak, die in haar kookboek “A Modern Way To Cook” staat, bestaat uit het gebruik van een elektrische theeketel om het proces te versnellen.
Zo werkt het: Terwijl het water in de waterkoker opwarmt, snijd je rauwe aardappelen in kleine blokjes en doe je ze in een steelpan op het fornuis. Zodra het water kookt, giet je het over de aardappelblokjes in de pan en zet je het vuur laag. Na slechts vijf minuten zijn je aardappelen mals en klaar om gebruikt te worden in verschillende gerechten.

De magie achter de methode

Wat deze techniek zo effectief maakt, is het gebruik van kokend water tijdens het klaarmaken van de aardappelen. Elektrische theeketels, die je vaker in Europese keukens aantreft, brengen water binnen een paar minuten aan de kook. Als je geen elektrische waterkoker hebt, kun je ook een gewone waterkoker of een steelpan gebruiken.
Daarnaast is het snijden van de aardappelen in kleine, gelijkmatige blokjes cruciaal voor een snelle en gelijkmatige garing. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar zijn. Deze methode is ook geschikt voor kleine, hele aardappelen zoals krieltjes of krieltjes, die met deze techniek sneller gaar zijn dan normaal.

Plakkerige en kleffe aardappelen uitbannen

Je zou je kunnen afvragen waarom het zo ongebruikelijk is om te beginnen met rauwe aardappelen in kokend water. De meeste recepten raden aan om te beginnen met aardappelen in koud water om een gelijkmatige garing te garanderen. Echter, als je gesneden of hele aardappelen in kokend water laat vallen, kan dit leiden tot ongelijkmatig koken en een kleverige of papperige textuur.
De techniek van Anna Jones lost dit probleem op door de aardappelblokjes slechts gedeeltelijk te koken. Het is belangrijk om te weten dat deze methode niet bedoeld is voor puree of gewone aardappelen. In plaats daarvan is het perfect voor recepten waarbij de aardappelen tot in de perfectie gebakken, gekookt of geroosterd worden.

Eindeloze mogelijkheden

De veelzijdigheid van deze aardappeltruc is echt opmerkelijk. Je kunt het met verschillende aardappelsoorten gebruiken en de gekookte aardappelen in een scala aan gerechten verwerken. Van hash browns en frietjes tot soepen, frittata’s en geroosterde groenten, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Bovendien is deze techniek niet beperkt tot aardappelen alleen. Taaie groenten zoals knolselderij, bieten of rapen kunnen ook profiteren van deze snelle en efficiënte kookmethode. Snijd ze gewoon in kleine dobbelsteentjes, giet er kokend water over en laat kort koken tot ze gaar zijn.

Conclusie

Als je een aardappelliefhebber bent die de kooktijd wil verkorten zonder aan smaak en textuur in te boeten, dan is de eenvoudige truc van Anna Jones een echte spelbreker. Met slechts een paar aanpassingen aan je kookroutine kun je perfect gekookte aardappelen krijgen in een fractie van de tijd. Zeg vaarwel tegen lange uren aardappelen koken en omarm deze innovatieve methode die een revolutie teweeg zal brengen in je meal prep. Geloof me, als je het eenmaal geprobeerd hebt, is er geen weg meer terug!

FAQ

Kan ik elke soort aardappel gebruiken met deze kookmethode?

Ja, je kunt elk type aardappel gebruiken met deze kookmethode. Of je nu de voorkeur geeft aan russet aardappelen, Yukon gold, rode aardappelen of zelfs krielaardappelen, ze kunnen allemaal met deze truc worden gekookt. Zorg er wel voor dat je de kooktijd aanpast aan de grootte en het type aardappel dat je gebruikt.

Heb ik een waterkoker nodig om deze techniek te laten werken?

Hoewel een waterkoker handig is om water snel op te warmen, kun je soortgelijke resultaten ook bereiken met een gewone waterkoker of een pan op het fornuis. Het belangrijkste is om het water aan de kook te brengen voordat je het over de aardappelblokjes giet.

Kan ik deze methode gebruiken voor aardappelpuree?

Nee, deze methode is niet geschikt voor aardappelpuree. Het doel van deze truc is om de aardappelen gedeeltelijk gaar te maken, zodat ze zacht genoeg zijn om te bakken, koken of roosteren. Voor aardappelpuree kun je het beste de traditionele methode volgen om te beginnen met aardappelen in koud water, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Zullen de aardappelen met deze techniek hun smaak en textuur behouden?

Absoluut! Door deze kookmethode behouden de aardappelen hun smaak en textuur. Door ze korter te koken, behoud je de natuurlijke smaak en krijg je geen papperige of te gare aardappelen. De aardappelen zullen mals zijn, maar toch stevig genoeg om in verschillende recepten te gebruiken.

Kan ik de gedeeltelijk gekookte aardappelen bewaren voor later gebruik?

Ja, je kunt de gedeeltelijk gekookte aardappelen bewaren voor later gebruik. Na het kookproces giet je de aardappelen gewoon af en laat je ze afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je ze in een luchtdichte verpakking maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je klaar bent om ze te gebruiken, verwerk ze dan in je gekozen recept en pas de kooktijd dienovereenkomstig aan.

Kan ik de gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen?

Ja, je kunt de gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen. Laat de aardappelen na het koken en afgieten volledig afkoelen. Doe ze in een vriezerbestendige bak of zip-lock zak en zorg ervoor dat je overtollige lucht verwijdert. Je kunt ze tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Als je ze wilt gebruiken, ontdooi ze dan een nacht in de koelkast voordat je ze in je recept verwerkt.