Facts

De onvertelde waarheid over Pocky

De onvertelde waarheid over Pocky

Pocky was oorspronkelijk ontworpen voor vrouwen onderweg

Pocky werd gecreëerd als een zoet alternatief voor Glico’s hartige snacksticks bekend als Pretz. Glico was aanvankelijk van plan om ongezouten Pretz-sticks gewoon te bedekken met chocolade, wat in die tijd een revolutionair idee was omdat de enige vormen van chocolade die in Japan verkrijgbaar waren geïmporteerde chocoladerepen waren.
Glico wilde de snack op de markt brengen als een aantrekkelijke keuze voor vrouwen die onderweg iets wilden eten. Het hele product, van de lichte, makkelijk mee te nemen felgekleurde verpakking tot het formaat van de sticks, was gericht op gemak. Het relatief kleine formaat van de verpakking betekende dat het gemakkelijk in een handtas of aktetas gestopt kon worden.
Er was echter één probleem: hoewel het bedekken van het hele koekje met chocolade veel heerlijke zoetheid bood, leidde het ook tot een rommelige eetervaring omdat de hitte van de vingers de chocolade deed smelten. Om dit probleem op te lossen, veranderde Glico zijn methode en begon een deel van elk stokje onbedopt te laten zodat het als handvat kon worden gebruikt, waardoor Pocky het kenmerkende uiterlijk kreeg dat het tot op de dag van vandaag heeft. En hoewel dit product in eerste instantie gericht was op vrouwen, zou Pocky uiteindelijk ook smaken voor mannen gaan maken.

Pocky was niet de oorspronkelijke naam van dit product

Idealiter zou een naam voor een merkproduct memorabel moeten zijn, aansprekend en vooral niet al door een ander bedrijf geclaimd. Helaas hebben de makers van Pocky dit op de harde manier ontdekt. Toen Pocky voor het eerst werd geïntroduceerd, richtte Glico zich meer op de marketing van de draagbaarheid van het product dan op de smaak of de textuur. Deze geliefde traktatie zou aanvankelijk Chocotekku gaan heten, afgeleid van het Japanse woord “tekuteku,” een woord dat het geluid van iemand die in het Japans loopt nabootst.
De naam leek een geweldig idee, totdat Glico ontdekte dat de term al door een ander bedrijf was gebruikt en onder een handelsmerk viel. Glico werd gedwongen om een andere naam te bedenken en dit betekende dat er een ander onderscheidend kenmerk van de nieuwe snack moest worden benadrukt. Het bedrijf besloot zich te richten op de knapperigheid van de snack en de bevredigende knak die de sticks maakten wanneer ze doormidden werden gebroken, wat resulteerde in de naam Pocky voor deze heerlijke sticks. Deze nieuwe naam is gebaseerd op het woord “pokkin”, wat de Japanse klank is voor iets dat knapt.

11 november is Pocky-dag in Japan

Pocky is zo geliefd in Japan dat het zelfs zijn eigen feestdag heeft: Pocky Day wordt in Japan gevierd op 11 november. Deze datum is gekozen omdat de getallen van de datum, wanneer ze in numerieke vorm worden geschreven (11/11), doen denken aan een bos stokjes. Op deze dag genieten Pocky-fans van deze zoete traktatie en vieren ze tegelijkertijd alles wat met Pocky te maken heeft.
Maar ondanks alle feestvreugde is deze dag gebaseerd op een zakelijke rivaliteit. In 1983 lanceerde de Koreaanse voedselfabrikant Lotte zijn eigen lijn chocoladereepjes genaamd Pepero. Glico probeerde het product aan te vechten, maar de zaak was niet sterk genoeg omdat Pocky nog niet in Korea te koop was. Toen twee schoolgaande meisjes elkaar op 11 november Pepero-sticks gaven, begon er een landelijke trend.
De informele feestdag is zo populair geworden dat de verkoop rond die dag goed is voor ongeveer 50% van de jaarlijkse inkomsten van Lotte. Om niet achter te blijven, riep Glico 11 november uit tot Pocky-dag in Japan en creëerde een traditie om deze slanke snacksticks te vieren met social media-campagnes, lanceringen van Pocky-vormige modelraketten en zelfs publiciteitsstunts.

Een Pocky-fotomontage vestigde een Guinness World Record

Fans waarderen de aantrekkingskracht van Pocky als een smakelijke, draagbare snack. Maar de fabrikant van Pocky, Glico, wilde geen risico nemen, zeker niet met een Koreaanse concurrent die een zeer vergelijkbare en populaire lijn van met chocolade bedekte pretzelsticks verkoopt. Het marketingteam van Glico zette zich dus in voor de viering van de Pocky Day en bedacht nieuwe manieren om zoveel mogelijk Pocky-fans bij de actie te betrekken, zowel persoonlijk (via weggeefacties, spelletjes en andere activiteiten) als via online campagnes op sociale media.
Als onderdeel van de 2014 Pocky Day campagnes nodigde Glico Pocky fans van over de hele wereld uit om deel te nemen aan de werelduitdaging door foto’s van zichzelf met Pocky te delen. Het doel van deze uitdaging was om een plaats te verdienen in het Guinness Book of World Records voor de grootste online fotomontage van koekjes/koekjes. Een indrukwekkend aantal Pocky liefhebbers stuurde foto’s in als antwoord. De uiteindelijke montage omvatte 16.825 foto’s en leverde Pocky een officieel wereldrecord en een vermelding in het Guinness Book of World Records op.

Pocky kan worden gebruikt als creatief bakingrediënt

Hoewel Pocky op zichzelf al lekker en leuk is om te eten, maken de opvallende vorm en gevarieerde smaken het ook een geweldige toevoeging aan thuisbakprojecten, als decoratief element of basisingrediënt, of allebei. Het meest voor de hand liggende gebruik is in elk ontwerp waarvoor stokjes nodig zijn: Heb je aantrekkelijke decoraties nodig voor cakepops? Pocky is je antwoord. Zoek je eetbare stekels voor een taart in de vorm van een egel? Gebruik dan Pocky-stokjes die in korte stukken zijn gebroken.
En als je op zoek bent naar een makkelijke manier om een cake in lagen een dramatische en gepolijste look te geven, maar je niet zo zeker bent van je vaardigheden als taartbakster, dan is het omlijsten van je cake met hele Pocky-stokjes een visueel opvallend (en smakelijk) statement. De aantrekkingskracht van Pocky als bakingrediënt is echter gebaseerd op meer dan alleen de visuele impact. Pocky combineert op heerlijke wijze een lichte koekjesbasis met een coating met een diepe smaak, waardoor deze sticks een geweldige manier zijn om textuur en smaak toe te voegen aan gebakken producten.

FAQ

Wanneer werd Pocky voor het eerst geïntroduceerd?

Pocky werd voor het eerst geïntroduceerd door de Japanse levensmiddelenfabrikant Glico in 1966. De originele biscuitstaafjes met chocolade waren een hit en leidden ertoe dat het bedrijf de Pocky-lijn in de jaren 1970 uitbreidde met nieuwe smaken, zoals amandel en aardbei.

Hoe komt Pocky aan zijn naam?

Pocky was niet de oorspronkelijk geplande naam voor dit product. Het zou aanvankelijk “Chocotekku” gaan heten, afgeleid van het Japanse woord “tekuteku” dat het geluid van lopen nabootst. Glico ontdekte echter dat deze naam al een handelsmerk was, dus kozen ze voor “Pocky”, wat gebaseerd is op het Japanse woord “pokkin” dat verwijst naar het knappende geluid dat de stokjes maken.

Waarom wordt 11 november beschouwd als Pocky-dag in Japan?

11 november is gekozen als Pocky Day in Japan omdat de datum numeriek geschreven (11/11) lijkt op een bos Pocky-stokjes. Deze datum werd gekozen als reactie op de lancering door Lotte, een Koreaans snackbedrijf, van zijn eigen met chocolade omhulde stokjesproduct genaamd Pepero, dat populair werd in de jaren 1980. Glico wilde een eigen feestdag om Pocky te vieren.

Hoe vestigde Pocky een Guinness World Record?

In 2014 voerde Glico een social media campagne voor Pocky Day waarbij fans werden uitgenodigd om foto’s van zichzelf met Pocky in te sturen. Het doel was om het Guinness World Record te vestigen voor de grootste online fotomontage van koekjes/koekjes. De uiteindelijke montage omvatte 16.825 foto’s, waarmee Pocky een officieel wereldrecord vestigde.

Hoe kan Pocky gebruikt worden bij het bakken?

De opvallende vorm en gevarieerde smaken van Pocky maken het een veelzijdig bakingrediënt. Het kan gebruikt worden als decoratief element, zoals voor cakepops of als “stekels” op een egelcake. Pocky stokjes kunnen ook gebruikt worden om laagjes cake te omlijsten, wat zowel visueel aantrekkelijk is als textuur geeft. De combinatie van een koekjesbodem en een coating met een smaakje maakt van Pocky een geweldige manier om smaak en knapperigheid toe te voegen aan gebakken producten.