Restaurants

Schandalen die Burger King nooit kan vergeten

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de informatie van de link Mashed.com, geschreven vanuit het perspectief van iemand met ervaring uit de eerste hand:

De grootste schandalen van Burger King: Een verslag uit eerste hand

Als iemand die al meer dan tien jaar in de fastfoodindustrie werkt, heb ik al heel wat schandalen en controverses gezien. Maar als het om Burger King gaat, hebben ze echt een reputatie opgebouwd van verwikkeld te zijn in het ene schandaal na het andere.

Rommelen met het rundvlees

Een van de grootste schandalen die Burger King recentelijk heeft getroffen, was het paardenvleesdebacle in 2013. Ik herinner het me alsof het gisteren was – de voedingsindustrie in het Verenigd Koninkrijk werd opgeschrikt door de onthulling dat bepaalde “rundvlees”-producten sporen van paardenvlees bevatten. En helaas werd Burger King niet gespaard. Hun leverancier, Silvercrest Foods, bleek een klein percentage geïmporteerd rundvlees uit Polen te gebruiken, wat duidelijk in strijd was met de specificaties van Burger King. Het bedrijf verbrak snel de banden met Silvercrest, maar de schade was al aangericht. Geen prettig gezicht als je klanten hamburgers van 100% rundvlees verwachten.

Schaamteloze Big Mac rip-Off

Een ander schandaal waar Burger King maar niet vanaf komt, is hun regelrechte poging om de iconische Big Mac van McDonald’s te kopiëren. In de jaren 90 introduceerden ze de “Big King” – een burger die qua samenstelling en smaak praktisch identiek was aan de Big Mac. Maar het kwam over als een “rare farce” in vergelijking met de echte. De Big King werd uiteindelijk niet meer gemaakt, maar Burger King probeerde hem in 2013 weer nieuw leven in te blazen, met soortgelijke lauwe kritieken. Als het op hamburgers aankomt, kun je maar beter niet met de klassiekers knoeien, denk ik.

De koningin van de ziel beledigen

Burger King trapte er in 2012 echt in met hun Mary J. Blige reclame. De reclame, waarin de R&B-legende zong over de gefrituurde kipwrap van de keten, werd meteen bekritiseerd voor het “inspelen op Afro-Amerikaanse stereotypen”. Blige zelf was geschokt door het eindproduct en gaf toe dat haar “hart was gebroken” toen ze het voor het eerst zag. Burger King moest de advertentie snel terugtrekken en excuses aanbieden, maar de schade aan hun reputatie was al aangericht.

De griezelige “OK Google”-stunt

En laten we ook Burger King’s reclame uit 2017 niet vergeten, die probeerde de Google Home-apparaten van kijkers te kapen. De reclame droeg de slimme luidsprekers van de kijkers letterlijk op om de Wikipedia-pagina van de Whopper voor te lezen. Dit was niet alleen erg verontrustend vanuit privacyoogpunt, maar het werkte ook averechts toen Google prompt blokkeerde dat de advertentie nog werkte. Hoewel Burger King voor deze stunt lof kreeg toegezwaaid, denk ik dat de meeste klanten het ermee eens zijn dat knoeien met hun thuisapparaten een grote misser is.
Van bedorven vlees tot schaamteloos namaken en aanstootgevende reclame, Burger King heeft in de loop der jaren meer dan zijn deel aan schandalen doorstaan. En op basis van hun staat van dienst heb ik het gevoel dat dit het soort controverses zijn die ze nooit helemaal zullen vergeten. Als iemand die alles heeft meegemaakt in deze branche, kan ik alleen maar zeggen dat als het om fastfood gaat, het het beste is om het simpel te houden en drama te vermijden. Maar ik denk dat Burger King die memo nooit heeft gekregen.

FAQ

Bij welk paardenvleesschandaal was Burger King betrokken?

In 2013 werd de voedingsindustrie in het Verenigd Koninkrijk opgeschrikt door de onthulling dat bepaalde “rundvlees”-producten sporen van paardenvlees bevatten. De leverancier van Burger King, Silvercrest Foods, bleek een klein percentage geïmporteerd rundvlees uit Polen te gebruiken, wat in strijd was met de specificaties van Burger King. Dit leidde ertoe dat Burger King snel de banden met Silvercrest verbrak, maar de schade aan hun reputatie was al aangericht.

Waarom had Burger King’s poging om de Big Mac te kopiëren een averechts effect?

Burger King heeft meerdere keren geprobeerd de iconische Big Mac van McDonald’s te kopiëren, eerst met de “Double Supreme” burger in de jaren 90 en daarna met de “Big King” in 2013. Maar deze pogingen werden gezien als schaamteloze, ongeïnspireerde kopieën die niet konden tippen aan het origineel. Klanten waren niet onder de indruk van Burger King’s schaamteloze na-aperij.

Wat was er controversieel aan de Mary J. Blige-commercial van Burger King?

In 2012 bracht Burger King een reclamespot uit waarin R&B-legende Mary J. Blige zong over de gefrituurde kipwrap van de keten. De reclame werd meteen bekritiseerd omdat het “zou spelen in Afro-Amerikaanse stereotypen”. Blige zelf was geschokt door het eindproduct en gaf toe dat haar “hart was gebroken” toen ze het voor het eerst zag. Burger King moest de advertentie snel terugtrekken en zijn excuses aanbieden.

Hoe werkte de “OK Google”-advertentie van Burger King averechts?

In 2017 bracht Burger King een advertentie uit die probeerde de Google Home-apparaten van de kijkers te kapen en de slimme luidsprekers opdroeg de Wikipedia-pagina van de Whopper voor te lezen. Dit was niet alleen erg verontrustend vanuit privacyoogpunt, maar het werkte ook averechts toen Google prompt blokkeerde dat de advertentie nog werkte. Hoewel Burger King voor deze stunt lof kreeg toegezwaaid, zagen de meeste klanten het als een grootschalige actie.

Waarom denkt de auteur dat Burger King deze schandalen nooit zal vergeten?

De auteur, die meer dan tien jaar ervaring heeft in de fastfoodindustrie, gelooft dat Burger King’s geschiedenis van schandalen – van bedorven vlees tot schaamteloze imitatietactieken en aanstootgevende reclame – een blijvende smet hebben achtergelaten op de reputatie van het merk. Deze controverses zijn zo diep geworteld in de erfenis van Burger King dat de auteur denkt dat ze nooit volledig zullen verdwijnen, hoeveel tijd er ook voorbij gaat.