Facts

Geloof deze mythe over rauwe eieren niet

De mythe van rauwe ei-eiwitten ontkrachten

Als iemand die zich al jaren bezighoudt met fitness en bodybuilding, geloofde ik altijd heilig in het idee dat rauwe eieren qua eiwitgehalte superieur waren aan gekookte eieren. Het is een mythe die in de fitnessgemeenschap in stand wordt gehouden, maar de waarheid is heel anders.

De waarheid over eiwitabsorptie

Volgens het artikel neemt ons lichaam in feite maar 50 tot 60 procent van het eiwit uit rauwe eieren op, vergeleken met een veel hoger absorptiepercentage van 90 procent voor gekookte eieren. Dit betekent dat als een groot ei 6 gram eiwit bevat, je lichaam slechts 3 gram van dat eiwit kan gebruiken als je het ei rauw eet. Aan de andere kant, als je het ei kookt, zou je lichaam dichter bij 5,5 gram van het eiwit komen.

De risico’s van het consumeren van rauwe eieren

Hoewel rauwe eieren misschien niet meer eiwitten leveren, wijst het artikel ook op de potentiële gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het consumeren ervan. Rauwe eieren kunnen besmet zijn met salmonella, een schadelijke bacterie die door voedsel overgedragen ziekten kan veroorzaken. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat dat ongeveer 1 op de 20.000 eieren deze gevaarlijke kiem kan bevatten.

De onderste regel

Concluderend: de mythe dat rauwe eieren meer eiwit bevatten dan gekookte eieren is gewoon niet waar. Het artikel geeft duidelijk wetenschappelijk bewijs dat gekookte eieren beter verteerbaar zijn en een hoger percentage eiwitten bevatten. Bovendien levert het eten van rauwe eieren een aanzienlijk risico op salmonella op. Om deze redenen raad ik je sterk aan om je eieren goed te koken, zodat je alle voedingsvoordelen binnenkrijgt en de mogelijke gezondheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt.

FAQ

Nee, rauwe eieren zijn niet veiliger om te eten dan gekookte eieren. In het artikel staat dat rauwe of onvoldoende gekookte eieren het risico op salmonella kunnen verhogen, een schadelijke bacterie die wordt overgedragen door pluimvee en die de binnenkant van eierschalen kan besmetten. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat dat ongeveer 1 op de 20.000 eieren deze gevaarlijke kiem kan bevatten.

Hebben rauwe eieren meer eiwit dan gekookte eieren?

Nee, rauwe eieren bevatten niet meer eiwit dan gekookte eieren. Het artikel legt uit dat ons lichaam slechts 50 tot 60 procent van de eiwitten uit rauwe eieren opneemt, vergeleken met 90 procent van de eiwitten uit gekookte eieren. Dit betekent dat gekookte eieren 80 procent beter verteerbaar zijn dan rauwe.

Wat zijn de voedingsvoordelen van rauwe eieren?

Hoewel rauwe eieren misschien niet meer eiwitten leveren dan gekookte eieren, vermeldt het artikel dat ze nog steeds een aantal heilzame voedingsstoffen bieden, waaronder choline, vet en foliumzuur. Het artikel raadt echter aan dat als je ervoor kiest om rauwe eieren te consumeren, je ervoor moet zorgen dat ze gepasteuriseerd zijn om het risico op salmonella te verminderen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de meeste eiwitten uit eieren haal?

Het artikel suggereert dat de beste manier om de eiwitopname uit eieren te maximaliseren is om ze gekookt te eten. Volgens de verstrekte informatie, als een groot ei 6 gram eiwit bevat, zou je lichaam waarschijnlijk slechts ongeveer 5,5 gram van dat eiwit opnemen als het ei gekookt is, vergeleken met slechts 3 gram als het ei rauw wordt geconsumeerd.

Zijn er nog andere voordelen aan het koken van eieren?

Ja, het artikel geeft aan dat het koken van eieren extra voordelen kan bieden naast het verbeteren van de eiwitopname. Het artikel stelt specifiek dat gekookte eieren 80 procent beter verteerbaar zijn dan rauwe eieren, wat betekent dat je lichaam de voedingsstoffen die ze bevatten beter kan benutten.