Facts

Wat zijn Madeleines en hoe maak je ze?

Heerlijke Madeleines: Een culinair genot

Terwijl ik hier zit te mijmeren over de heerlijke geur en smaak van vers gebakken madeleines, kan ik het niet helpen om mijn liefde voor deze exquise lekkernijen te delen. Madeleines hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ze roepen een gevoel van nostalgie op en brengen me naar een gezellig café in het hart van Frankrijk. Als je je afvraagt wat madeleines zijn en hoe je ze maakt, laat me je dan meenemen op een reis in de wereld van deze verrukkelijke minitaartjes.

Het verhaal achter madeleines

Volgens de legende ontstonden de madeleines in de 18e eeuw toen een jong meisje genaamd Madeleine de banketbakker werd van de hertog van Lotharingen in de Franse stad Commercy. Gewapend met het recept van haar grootmoeder creëerde ze deze delicate cakejes die al snel een sensatie werden. Tot op de dag van vandaag staat Commercy in Lotharingen bekend om zijn beroemde madeleinefabrikanten.
Madeleines kregen literaire bekendheid in de jaren 1920 toen de Franse schrijver Marcel Proust ze vereeuwigde in zijn autobiografische roman “Op zoek naar de verloren tijd”. Alleen al het woord madeleines roept beelden op van nostalgie en momenten van zalige verwennerij.

De heerlijke eigenschappen van madeleines

Madeleines zijn minitaartjes met een unieke schelpvorm en een licht gezwollen kern, vaak een “bochel” genoemd. De buitenkant is knapperig, terwijl de binnenkant zacht en sponsachtig is, wat zorgt voor een perfecte texturale balans. Deze kleine traktaties zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen worden doordrenkt met smaken als chocolade, roos, sinaasappel, vanille en citroen. De klassieke gewone madeleine blijft echter een tijdloze favoriet.

De kunst van het madeleine bakken onder de knie krijgen

Om je eigen madeleine-avontuur te beginnen, heb je een speciale schelpvormige bakvorm nodig, die speciaal ontworpen is voor deze verrukkelijke traktaties. Je kunt ook kleine taart- of muffinvormpjes gebruiken, maar dan gaat de karakteristieke, op de zee geïnspireerde afwerking verloren.
Hier is een klassiek madeleine recept om je op weg te helpen:
Ingrediënten:

  • Boter
  • Meel
  • Bakpoeder
  • Zout
  • Eieren
  • Witte kristalsuiker
  • Stevig verpakte lichtbruine suiker
  • Vanille-extract
  • Vers geraspte citroenschil (optioneel)

Een essentiële stap in het bakken van madeleines is het smelten en warm houden van de boter. Terwijl je het beslag mengt, zet je het minstens een uur of twee in de koelkast, of het liefst een hele nacht. Tik na het bakken zachtjes op de pannen op het aanrecht om de cakejes uit de vorm te halen.
Volgens de experts van Joy of Baking kunnen madeleines in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur een paar dagen worden bewaard of tot een maand worden ingevroren. Ze zijn echter ontegenzeggelijk het lekkerst als je ze meteen opeet.

Geniet van de Franse traditie

In Frankrijk worden madeleines vaak gegeten bij een kopje koffie of cacao ’s ochtends. Ze zijn ook een heerlijke aanvulling op de traditionele Franse afternoon tea, bekend als goûter. Omarm dus de Franse manier van leven en geniet van het moment met deze heerlijke lekkernijen.
Als je aan je eigen reis begint om madeleines te maken, hoop ik dat je het plezier en de voldoening ervaart die het maken van deze delicate taarten je geeft. Laat je bij elke hap meevoeren naar een plek van warmte en comfort. Eet smakelijk!

FAQ

Wat zijn madeleines?

Madeleines zijn minicakejes gemaakt van bloem, suiker, eieren en boter. Ze hebben een unieke schelpvorm en een licht gezwollen kern, met een knapperige buitenkant en een zachte, sponsachtige binnenkant.

Waar zijn madeleines ontstaan?

Madeleines zouden in de 18e eeuw zijn ontstaan in het Franse stadje Commercy in Lotharingen. Volgens de legende maakte een jong meisje genaamd Madeleine, die inviel als banketbakker, deze cakejes op basis van het recept van haar grootmoeder.

Kan ik smaken toevoegen aan madeleines?

Absoluut! Hoewel gewone madeleines populair zijn, kun je er verschillende smaken aan toevoegen, zoals chocolade, roos, sinaasappel, vanille of citroen. Wees creatief en experimenteer met verschillende combinaties om je favoriet te vinden.

Heb ik speciale apparatuur nodig om madeleines te maken?

Om de iconische schelpvorm te krijgen, is het aan te raden om een speciaal voor madeleines ontworpen schelpvormig bakblik te gebruiken. Als je die niet hebt, kun je echter ook kleine taart- of muffinvormpjes gebruiken.

Hoe moet ik madeleines bewaren?

Madeleines kun je een paar dagen bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze tot een maand invriezen. Je kunt ze echter het beste direct na het bakken eten.

Wat is de beste manier om van madeleines te genieten?

Volgens de Franse traditie worden madeleines vaak gegeten bij een kopje koffie of cacao in de ochtend. Ze zijn ook een heerlijke aanvulling op de afternoon tea of goûter, de Franse versie van afternoon tea. Geniet van het moment en proef de delicate smaken van deze heerlijke lekkernijen.