Facts

Dit is wat er gebeurde met Bee Free Honee na Shark Tank

Wat er gebeurde met Bee Free Honee na Shark Tank: Een verslag uit eerste hand

De opwindende pitch op “Shark Tank

Als fervent fan van het populaire tv-programma “Shark Tank” was ik dolblij toen ik de kans kreeg om getuige te zijn van de pitch van Bee Free Honee, een duurzaam en bijenvrij honingalternatief. Het ondernemersduo, Melissa Elms en Katie Sanchez, liep in 2016 de tank binnen op zoek naar een deal van $110k in ruil voor 10% eigen vermogen.
Hun innovatieve product, gemaakt van citroensap, rietsuiker en biologische appels uit de VS, had mijn aandacht getrokken. Het feit dat het in vijf verschillende smaken verkrijgbaar was – origineel, munt, chocolade, iep en hete honing – maakte het alleen maar aantrekkelijker. Niet alleen hielden de haaien van het idee en de smaak van de veganistische honing, maar Bee Free Honee had ook indrukwekkende verkoopcijfers. Op dat moment was het al verkrijgbaar in Whole Foods winkels in negen regio’s en had het al $104.000 aan verkoop gegenereerd.

De deal sluiten

De opwinding in de zaal was voelbaar toen Mark Cuban, Barbara Corcoran en Chris Sacca een biedingsstrijd aangingen om een deal te sluiten met Bee Free Honee. Uiteindelijk bereikten Elms en Sanchez een gunstige deal, waarbij ze wegliepen met $210.000 en 30% eigen vermogen. Het leek de perfecte samenwerking en de toekomst zag er rooskleurig uit voor Bee Free Honee.

Een hobbelige weg

Helaas verliep de reis voor Bee Free Honee na “Shark Tank” niet zo soepel als verwacht. Ondanks het aanvankelijke succes en de steun van drie prominente investeerders, werd het bedrijf geconfronteerd met tal van uitdagingen in zijn zoektocht naar duurzaamheid en groei.
Het leek erop dat de wereld nog niet klaar was om een veganistisch honingalternatief volledig te omarmen. Hoewel Bee Free Honee zijn productieproces uitbreidde en ruimte bemachtigde in de schappen van grote supermarktketens zoals Wegmans, Natural Grocers en Sprouts, had het bedrijf moeite om een significante klantenkring aan te trekken. Zelfs Chris Sacca, die de honing toevoegde aan de menu’s van zijn veganistische restaurantketen Veggie Grill, kon in zijn eentje de vraag naar het product niet aanwakkeren.
Uiteindelijk heeft Bee Free Honee de moeilijke beslissing genomen om in 2019 haar deuren te sluiten. In een interview met Compassionate Action For Animals gaf Katie Sanchez toe dat ze de ontwrichting die haar te wachten stond had onderschat. Het leek erop dat de wereld op dat moment nog niet klaar was om het concept van veganistische honing te omarmen.

Geleerde lessen en toekomstperspectieven

Hoewel Bee Free Honee misschien niet het succes op lange termijn heeft behaald waarop het gehoopt had, mag de impact ervan niet onderschat worden. Het bedrijf slaagde erin het bewustzijn over honingbijen te vergroten en pionierde op de markt voor veganistische honingvervangers.
Hoewel Bee Free Honee voor uitdagingen stond, gaan andere bedrijven zoals Humble Honee, Blenditup en The Simple Origin Food Co. door met hun eigen veganistische honingalternatieven. Deze bedrijven staan op de schouders van Bee Free Honee en profiteren van het grondwerk dat is gelegd door Elms en Sanchez.
Als getuige van de opkomst en ondergang van Bee Free Honee blijf ik hoopvol dat de wereld op een dag meer ontvankelijk zal zijn voor het idee van plantaardige honingalternatieven. De nalatenschap van Bee Free Honee herinnert ons eraan dat innovatie en verstoring vaak risico’s met zich meebrengen, maar ook de basis leggen voor toekomstige doorbraken.
Bee Free Honee mag dan wel zijn deuren hebben gesloten, zijn verhaal blijft inspireren en baant de weg voor de volgende generatie ondernemers en voedselvernieuwers.

FAQ

1. Wat was de pitch van Bee Free Honee op “Shark Tank”?

Bee Free Honee presenteerde een duurzaam en bijenvrij honingalternatief op basis van citroensap, rietsuiker en biologische appels uit de VS. Er waren verschillende smaken, waaronder originele honing, munthoning, chocoladehoning, iepenhoning en hete chilihoning.

2. Heeft Bee Free Honee een deal binnengehaald bij “Shark Tank”?

Ja, Bee Free Honee heeft een deal gesloten met de haaien Mark Cuban, Barbara Corcoran en Chris Sacca. Ze kregen een investering van $ 210.000 in ruil voor 30% aandelen in het bedrijf.

3. Met welke uitdagingen werd Bee Free Honee geconfronteerd nadat ze op “Shark Tank” verschenen?

Ondanks het aanvankelijke succes en de steun van de haaien, had Bee Free Honee moeite om een brede acceptatie bij de consument te krijgen. De wereld was nog niet klaar om een veganistisch honingalternatief te omarmen, wat een grote uitdaging vormde voor de groei en duurzaamheid van het bedrijf.

4. Heeft Bee Free Honee zijn distributie uitgebreid na “Shark Tank”?

Ja, Bee Free Honee is erin geslaagd om schapruimte te krijgen in grote supermarktketens zoals Wegmans, Natural Grocers en Sprouts. Daarnaast heeft Chris Sacca de honing toegevoegd aan de menu’s van zijn veganistische restaurantketen, Veggie Grill.

5. Waarom heeft Bee Free Honee uiteindelijk haar deuren gesloten?

Bee Free Honee sloot zijn deuren in 2019. In een interview gaf Katie Sanchez toe dat ze de mate van ontwrichting die haar te wachten stond had onderschat. Het bedrijf werd geconfronteerd met uitdagingen in het genereren van voldoende vraag naar haar veganistische honingalternatief, wat leidde tot de moeilijke beslissing om de activiteiten te staken.

6. Wat is de nalatenschap van Bee Free Honee?

Bee Free Honee heeft een belangrijke rol gespeeld in het vergroten van het bewustzijn over honingbijen en het pionieren op de markt voor veganistische honingvervangers. Hoewel het bedrijf voor uitdagingen stond, blijft het verhaal inspireren en de weg vrijmaken voor toekomstige voedselvernieuwers in de plantaardige honingindustrie.