Facts

De onwaarschijnlijke gelijkenis tussen Smarties en M&M’s

De onwaarschijnlijke gelijkenis tussen Smarties en M&M’s

Smarties, niet te verwarren met het licht krijtachtige en fruitige Amerikaanse snoepje, is een hard chocoladesnoepje dat wordt verkocht in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Net als M&M’s hebben Smarties een harde coating die iets dikker is dan een typische M&M. Het snoepje is ook iets groter en knapperiger dan zijn Amerikaanse dubbelganger, maar verder lijken beide snoepjes erg op elkaar. De gelijkenissen met M&M’s zijn zo treffend dat velen aan beide kanten van de vijver zich afvragen wie wie heeft opgelicht.

Een gedeelde geschiedenis

Hoewel M&M’s en Smarties rond dezelfde tijd ontstonden, kwam Smarties vier jaar eerder op de markt dan de creatie van Mars Inc. Smarties werd gemaakt in 1937, terwijl Mars M&M’s pas in 1941 begon te produceren. Beide snoepjes werden echter voorafgegaan door het Franse snoep dragée, wat chocolade was met een geharde suikerlaag aan de buitenkant. Klinkt dat bekend? Dragée werd gecreëerd als een methode voor de hogere klasse, vooral vrouwen, om van chocolade te genieten zonder hun handschoenen te bevlekken. Deze methode is enkele jaren ouder dan beide bedrijven en werd populair aan het einde van de 19e eeuw.

De oorsprong van M&M’s

Hebben M&M’s en Smarties dit proces overgenomen en zijn ze ermee aan de haal gegaan? Nou, hun geschiedenissen zijn misschien wel meer met elkaar verweven dan dat met tegenstrijdige oorsprongen over hoe Forrest Mars Sr. zijn idee kreeg voor Amerika’s favoriete snoepje met harde schaal.
In 1932 had Forrest Mars Sr., de zoon van Mars Inc. oprichter Frank Mars, een meningsverschil met zijn vader over de koers van het bedrijf. Hij besloot zijn deel van Mars Wrigley Confectionary naar Europa te brengen en uit te breiden door chocoladerepen te produceren voor de soldaten die in de Spaanse Burgeroorlog vochten. Volgens The Guardian kwam Forrest daar George Harris tegen, die later Smarties zou creëren. Beide zakenmannen zagen dat soldaten snoep in dragée-stijl aten en beseften het potentieel ervan. Naar verluidt kwamen ze overeen om niet op elkaars markt te concurreren, vandaar dat M&M’s in Amerika begonnen te produceren en Smarties in Europa.
Verschillende historici hebben betwist dat Mars en Harris ooit zo’n overeenkomst hebben gesloten, maar wat we wel weten is dat er nog een oorlog nodig was voordat M&M’s echt van de grond kwamen. Aanvankelijk bracht Forrest zijn snoep alleen op de markt voor militairen. Met de Tweede Wereldoorlog in aantocht ging hij samenwerken met Bruce Murrie, de zoon van Hershey-directeur William Murrie. En zo werden M&M’s (de initialen van de achternamen van beide zakenmannen) geboren. Het snoep bleek populair te zijn bij soldaten, waardoor de vraag naar het artikel thuis toenam nadat de oorlog was afgelopen.

Een blijvende erfenis

Hoewel Smarties en M&M’s een gecompliceerde geschiedenis delen, blijven beide de tand des tijds doorstaan. Volgens Statista waren M&M’s in 2017 het beste chocolademerk in de Verenigde Staten. Nestle nam Rowntree, het moederbedrijf van Smarties, over in 1988 en produceert het snoepgoed nog steeds in verschillende Europese landen.
De onwaarschijnlijke gelijkenis tussen Smarties en M&M’s toont de evolutie van technieken voor het maken van snoep en de invloed van culturele uitwisseling. Ondanks hun verschillen in grootte en textuur, hebben beide snoepjes de harten van chocoladeliefhebbers wereldwijd veroverd. Of je nu de voorkeur geeft aan de levendige kleuren van Smarties of het iconische omhulsel van M&M’s, de blijvende aantrekkingskracht van deze heerlijke traktaties valt niet te ontkennen.
Dus de volgende keer dat je je overgeeft aan een handje Smarties of M&M’s, neem dan even de tijd om de gedeelde geschiedenis en de verrassende overeenkomsten tussen deze twee geliefde snoepjes te waarderen.

FAQ

Zijn Smarties en M&M’s hetzelfde snoepgoed met verschillende namen?

Hoewel Smarties en M&M’s er hetzelfde uitzien en dezelfde textuur hebben, zijn het niet dezelfde snoepjes met verschillende namen. Smarties zijn harde chocoladesnoepjes die worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk en Europa, terwijl M&M’s een populair chocoladesnoepje is dat wordt geproduceerd door Mars Inc. in de Verenigde Staten. Beide snoepjes zijn echter geïnspireerd op het Franse snoep dragée en hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Smarties en M&M’s?

De belangrijkste verschillen tussen Smarties en M&M’s zitten in hun oorsprong, grootte en textuur. Smarties hebben een iets dikkere harde coating in vergelijking met M&M’s en zijn iets groter en knapperiger. Bovendien worden Smarties voornamelijk verkocht in het Verenigd Koninkrijk en Europa, terwijl M&M’s overal verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Waren Smarties of M&M’s eerst?

Smarties werden gecreëerd in 1937, vier jaar eerder dan M&M’s op de markt. Smarties werden in eerste instantie geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Mars Inc. begon met de productie van M&M’s in 1941, aanvankelijk gericht op de Amerikaanse markt. Beide snoepjes werden echter beïnvloed door de eerdere creatie van dragée, een chocolade met een geharde suikerachtige buitenlaag, die dateert uit de late jaren 1800.

Werkten de makers van Smarties en M&M’s samen of concurreerden ze met elkaar?

Er zijn tegenstrijdige berichten over de vraag of de makers van Smarties en M&M’s samenwerkten of met elkaar concurreerden. Volgens sommige verslagen zouden Forrest Mars Sr., de oprichter van Mars Inc., en George Harris, de bedenker van Smarties, hebben afgesproken niet te concurreren op elkaars markten nadat ze soldaten dragée-achtig snoep hadden zien eten tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Deze overeenkomst wordt echter betwist door historici en de precieze aard van hun relatie blijft onzeker.

Welk snoep is populairder, Smarties of M&M’s?

M&M’s wordt over het algemeen als populairder en bekender beschouwd dan Smarties. In de Verenigde Staten zijn M&M’s al jarenlang een favoriet chocolademerk en staan ze steevast in de top van chocoladesnoepjes. Smarties hebben daarentegen een sterke aanhang in het Verenigd Koninkrijk en Europa, waar ze worden geproduceerd door Nestle, maar ze zijn wereldwijd minder populair dan M&M’s.

Kan ik Smarties en M&M’s in dezelfde landen vinden?

Ja, het is mogelijk om zowel Smarties als M&M’s te vinden in bepaalde landen. Smarties zijn vooral te vinden in het Verenigd Koninkrijk en Europa, maar ze zijn ook verkrijgbaar op sommige internationale markten. M&M’s daarentegen hebben een bredere wereldwijde distributie en zijn in veel landen te vinden, waaronder de Verenigde Staten, Europa en verschillende andere regio’s wereldwijd.