Waar kan je lekker vegan eten in Antwerpen?

Waar in Antwerpen kan je écht lekker vegan uit eten gaan?

Waar vind je écht lekkere homemade vegan kaasjes (die je bijna schuldig doen voelen omdat ze zo echt lijken)? In welk restaurantje moét je zijn voor vegan desserts? En in welke koffiebars vind je lekkere koffie en plantaardige melk? Je leest het allemaal in deze blogpost!

Wil je graag alles gaan proeven? Ga dan zeker eens met me mee op Vegan Food Tour in Antwerpen.

*** volg mijn Instagramaccount @veganinantwerp, daarop deel ik alle top vegan(-friendly) adresjes ***

Schermafbeelding 2018-06-12 om 22.23.42.png

Via onderstaande downloadbare kaart op Google Maps heb je al deze hotspots in een kaartje. Handig voor wanneer je in Antwerpen bent! 🙂 hieronder lees je mijn bevindingen per hotspot.

(Wat nog niet in deze lijst staat heb ik waarschijnlijk nog niet uitgetest. Ik vul aan).

Schermafbeelding 2017-11-04 om 14.13.58

VEGAN ONTBIJT EN LUNCH IN ANTWERPEN

1) Carotterie 2000 10/10 **permanent gesloten**

Mijn favoriete brunch/lunchplekje is by far Carotterie 2000. Gezellige ligging en écht dé beste broodjes en homemade vegan kaasjes ooit! Je kan er ook de lekkerste homemade veganaise kopen (die smaakt naar verse ‘echte’ mayonaise) en supergezonde saladmix eten.

Ga er zeker ook langs voor koffie en dessert (zie verder). Meer details vind je in mijn eerdere blogpost.

Schermafbeelding 2017-08-05 om 22.10.07
My Big Fat Greek Vegan @ Carotterie 2000 met homemade vegan feta

2) Organic foodbar 8/10

In het station Antwerpen Centraal vind je vegan lekkers voor on the go in Organic Foodbar: vegan smos kaas, vegan caesar salad, vegan chocolade-kokosmakroon en nog veel meer. Heel lekker!

3) Starfish & Coffee 8/10

Homemade vegan zalm, scrambled eggs en dikke belegde boterhammen met huisgemaakte spread. Maar ook: megalekkere taarten en koffiekes!

(Volg Starfish op social media voor de openingsuren, die wijken soms af).

 4) Murni 6,5/10

**2 locaties: Wilrijk en Antwerpen-Zuid. Ik vond de vroegere Murni lekkerder dan de huidige, vandaar dat mijn rating een beetje is gezakt: minder vegan opties en iets duurder geworden**

Tel Aviv inspired Street Food? Daarvoor moet je bij Murni zijn! Ik ging er eens brunchen en we aten heel lekkere vegan pannenkoeken en een vegan avocado-zoete aardappel burger, namnam!

5) Le Pain Quotidien 7/10

Bij Le Pain Quotidien moet je gewoon al gaan voor het superlekkere brood, maar de vegan opties zijn er ook echt wel lekker. Bij je brood kan je verschillende verse vegan spreads bestellen, of bestel gewoon een vegan salade, vegan brunch of mezze-bord. Ook bij de desserts zijn er lekkere vegan opties. Met een lekkere amandelcappucino erbij zeker de moeite waard.

Schermafbeelding 2018-06-12 om 22.30.30.png

6) Bar Vert 8,5/10

Heel fijn zitten in het gezellige Berchem, met een tof zonnig terras (als de zon schijnt uiteraard). Je kan hier heel lekker lunchen en er zijn verschillende vegan opties. Topadresje!

bar vert

7) HART 10/10

Mijn absolute favoriet voor ontbijt en lunch in Antwerpen is zonder twijfel HART. Alles wat ik er al heb gegeten is zo lekker en de inrichting is helemaal mijn ding. Béste scrambled tofu, cashew-ricotta toast, vegan wentelteefjes, salades, lasagne (ik kan blijven doorgaan ja…). Must try!

Leer er hier meer over.

8) JJ House 7,5/10

Vegan-friendly healthy brunch met veel groentenbereidingen, Meditteraans en Oosters getint.

9) SANBA 8,5/10

Hippe vegan-friendly lunchplek. Wisselende kaart, maar denk aan een vegan schnitzel op een burgerbun met avocado en vegan dragonmayo of een falafel-wrap met regenbooggroentjes en tahinidressing. Heel lekker!

Schermafbeelding 2019-04-04 om 16.20.03.png(Bron foto)

9) Récollets 7,5/10

Helaas geen brunch meer sinds kort, maar nog wel steeds lunch: allerlei lekkere broodjes en salades, vegan kaaskroketjes…

10) Camion 7,5/10

“Only the good stuff” is de leuze van Camion, een gezellige lunch-aperobar op het Antwerpse Zuid. Een wisselende kaart met healthy gerechtjes met veel groentjes, toasts en lekkere gezonde(re) dessesrtjes.

Camion.PNG

VEGAN KOFFIEBARS IN ANTWERPEN

1) Carotterie 2000 10/10 **permanent gesloten**

Ook voor het beste tussendoortje moet je langs Carotterie gaan. Vegan tiramisu (écht lekkere), vegan carrotcake (de lekkerste die ik ooit at, vegan of niet), vegan chocolate cake (ook top voor écht chocoladeliefhebbers. Ik ben meer fan van de carrot cake) én lekker frisse raw mojito cheesecake.

2) Cuperus 8/10

Geen vegan gebak, maar wel een super lekkere vegan Chococino die je zeker moet proberen. Vraag de Chocochino met amandel- of sojamelk. Echt lekker! Ook megagoeie thee hier, ‘blozend appeltje’ is mijn favoriet.

Schermafbeelding 2017-11-05 om 01.01.15

3) Georges 8/10

Georges is tijdens mijn werkweek echt de redder in nood. Als ik een lekkere koffie nodig heb (en niet de vieze van op het werk, die ik drink puur om wakker te blijven) ga ik een cappucino met havermelk halen. Toffe bediending krijg je er gratis bij. Geen vegan gebak verkrijgbaar.

 4) Frits 8/10

Ik woon in de Antwerpse wijk Zurenborg en hier miste echt nog een goede koffiebar. Sinds kort hebben we die! Lekkere koffies met havermelk/amandelmelk verkrijgbaar en tijdens de zomer ook iced! Dé beste vegan chocolate chip cookies!

frits

 5) Divers

“Your healthy fix”. Lekkere vegan lattes (ja ook een golden en een pink latte) en smoothiebowls (nog niet getest). Ze verkopen ook donuts van Hoeked!

Schermafbeelding 2018-06-12 om 22.30.06

6) WILD 9/10

Zie avondeten. Ook enorm lekkere desserts hier.

Schermafbeelding 2017-08-05 om 22.09.35
Vegan Rabarbertaart @ WILD

7) Mercado 8,5/10

*Momenteel gesloten voor renovatie*

In het oude postkantoor op de Groenplaats haal je overheerlijke raw cheesecakes van All Good Cuisine (Rawfoodchef Julie). Redelijk prijzig, maar wel énorm lekker. Probeer zeker de Snickers cheesecake! Score is voor de cheesecakes, voor de rest heb ik aan de kraampjes niets anders vegan gevonden/getest.

IMG_20170412_220248_275
Raw vegan Snickers Cheesecake by All Good Cuisine

7) Moochie Frozen Yogurt 7,5/10

Sinds kort kan je bij Moochie ook een vegan soy frozen yogurt krijgen. Kies vegan toppings als Oreo’s, Lotus speculoosjes, frambozen en ander fruit. Hmm!

Schermafbeelding 2017-08-05 om 22.09.00
Vegan Frozen Yoghurt @ Moochie

8) Maurice coffee and knits 7,5/10

Helaaaas geen vegan gebak én brunch, maar wel heerlijke speciale koffies, met keuze uit amandelmelk, sojamelk, havermelk en kokosmelk. Denk aan een Almond Rose Latte of een Matcha Latte. Alle andere koffies kan je ook met plantaardige melk vragen. Iets prijziger, maar wel fijn voor de specialere koffie. Superfijn ingericht (ik vind die aan Berchem station het leukste, maar er is er ook één in de Boerentoren op de Meir).

 9) Delhaize 8/10

Ja, ‘gewoon’ een supermarkt, maar sinds kort hebben ze heel lekkere raw vegan cheesecakes. Hieronder zie je die met mango-limoensmaak. Ze hebben ook vanille, chocolade-karamel en bosbes-framboos. Ze zijn écht heel lekker en bevatten enkel natuurlijke rauwe ingrediënten (geen bewaarmiddelen, geraffineerde suikers etc.)

DSC_0289

10) Host 7,5/10

Naast een supertoffe winkel met fairtrade en duurzame kleding kan je hier ook een lekkere kop koffie krijgen met havermelk. Helaas nog geen vegan gebak. Lekkere koffie, wel iets duurder met havermelk erbij. Terwijl kan je nog eens rondsnuisteren tussen de leuke collectie of gewoon genieten van het mooie interieur. (Score voor de koffie 7,5/10. Winkel krijgt zeker een 9/10 van mij).

(Zie ook bij fairtrade hotspots in Antwerpen)

11) Récollets 8,5/10

Heerlijke vegan koffiekoeken en ook écht lekkere koffie! Doen!

12) Murni 7/10

Bij Murni kan je lekkere koffies drinken, van een gewone capuccino met haver- of sojamelk, tot een Israëlische of Oreo capuccino.

13) Hoeked Doughnuts 9/10

Bij Hoeked maken ze superlekkere speciale donuts en ze maken ook vegan donuts. En ze zijn SUPER lekker! Let wel op, ze hebben de vegan-variant niet altijd in huis. In het weekend meestal wel. Hieronder zie je een met rode vruchten gevulde vegan donut. YUM!

Schermafbeelding 2018-06-12 om 22.34.24

13) Gelateria Savini 8,5/10

De gezellige Dageraadplaats op Zurenborg heeft sinds kort een echte Italiaanse gelateria. Wat is dat? Dat is puur luchtig ijs, met pure producten gemaakt. Helemaal artisanaal. Ze hebben ook enkele vegan smaken en het is zooooo lekker. Wel wat prijziger (2,5 euro voor een bolletje, 4 euro voor 2).

Schermafbeelding 2018-06-12 om 22.48.36.png

14) Borgo Gelato 8,5/10

Eigenlijk kan ik hier bijna hetzelfde typen als bij Gelateria Savini. Sooo, let’s be lazy! 😉 (nee, ik heb nog geen vergelijkende test gedaan. Met bijna een jaar tussen de twee is het moeilijk echt vergelijken).

20180715_164055.jpg

Aan het gezellige Krugerplein in Borgerhout vind je een echte Italiaanse gelateria. Wat is dat? Dat is puur luchtig ijs, met pure producten gemaakt. Helemaal artisanaal. Ze hebben ook enkele vegan smaken en het is zooooo lekker. Borgo heeft misschien iets exotischere smakencombinaties. Voor de durvers dus (maar ook als je een simpelere smaak wil).

15) Buchbar 8/10

Buchbar staat gelijk aan supergezellig en supervriendelijk. Ga er langs voor een koffietje en een lekkere vegan chocolate chip cook (jup, geen cookie, ’t zijn grote dingen).

16) Bar Vert

Naast lekkere lunch ook goeie koffie met plantaardige melkopties!

bar vert2

16) Sweet Vegan

Taarten verkrijgbaar van Madam Bakster, Tartelies en Julie’s lifestyle. Daarnaast ook hartige snacks en enkele warme gerechtjes!

VEGAN AVONDETEN IN ANTWERPEN

1) WILD 10/10

Vegan  meditteraanse tapas. Gerund door 4 Zwitserse Italianen die het vak kennen. Veranderende menukaart, altijd geslaagd! Op woensdag is het all about bread (denk foccacia’s, pizza, bruschetta) en pasta: écht doen! Lees mijn uitgebreide review hier.

2) Falafeltof 8/10

Dé lekkerste falafel van’t stad. Kies je eigen groenten uit de saladbar (lees: geen saaie blaadjes sla, maar echt lekkere groentenbereidingen). Je kan kiezen voor een pitabroodje met alles erop en eraan, potato wedges of een salad bowl met falafel. Super lekker! Wat je bestelt is standaard vegan, enkel opletten met de sausjes op tafel. Enkel de ketchup, tahini en oranje pikante saus zijn vegan. De mayonaise en looksaus niet. Even vragen kan ook altijd, ze zijn er vriendelijk!

Schermafbeelding 2017-08-05 om 22.08.30
Salad bowl met falafel en potato wedges @ Falafeltof

3) Beni Falafel 6,5/10

Ook lekkere falafel geserveerd in heerlijke pitabroodjes. De groenten erbij zijn iets klassieker, daarom verkies ik Falafeltof. Beni is zeker wel de moeite als je in de buurt bent.

4) Chips 7/10

Zin in goeie Belgische frietjes van de frituur, liefst mét een goei sausje (lees: geen ketchup). Chips is de place to be in Antwerpen. Lekkere frietjes, homemade vegan burger én homemade vegan sausjes (tartaar, veganaise). Daarnaast kan je ook kiezen voor vegan bitterballen (De Vegetarische Slager), vegan bamischijf en zelfs een ‘vegan friet special’ voor als je voor een echte klassieker wil gaan.

Schermafbeelding 2017-08-05 om 22.09.22
Homemade rodebietenburger en Belgische frietjes @ Chips

5) Otomat 7/10

Twee keuzes van vegan pizza: 1 enorm pikante en 1 gewone. Lekker, maar naar mijn smaak nog niet helemaal af. Er mist iets in het smaakpatroon. Wel enorm lekker deeg en goede ingrediënten, vandaar toch 7/10.

IMG_20170706_130257_191
Viva Las Vegan spicy pizza @ Otomat

6) Pho 61 8/10

Aan de Grote Markt in Antwerpen vind je Vietnamese Streetfood restaurant Pho 61. Ook echt een van mijn favorieten. De Bahn Xeo kan je vegan (veggie, maar is vegan) vragen (even, voor de zekerheid, erbij zeggen zonder vissaus en dan krijg je sojasaus met ui in de plaats). Bahn Xeo is een soort van Vietnamese hartige pannenkoek van rijstmeel, gevuld met groenten en tofu. Echt ZO lekker! Ze worden gebakken in olie (ik heb het nagevraagd).

20170917_190745
Bahn Xeo in Pho 61

Ook de Pho (Vietnamese soep) kan je vegan krijgen. Daarnaast zijn er nog wel enkele gerechten, maar die heb ik niet uitgetest. Als voorgerecht probeerde ik al eens de vegan springrolls, ook super goed!

Ook bij de desserts is er een vegan optie: een Vietnamese custard gemaakt van kokosmelk, linzen en het sap van een bananenblad. Klinkt misschien raar, maar het is echt superlekker! Wordt geserveerd met vers fruit. Hmmm!

Je kan er ook lekkere homemade drankjes krijgen.

Na al redelijk vaak Vietnamees te hebben gegeten kan ik zeggen dat het toch een van mijn favoriete keukens is (mijn lievelingsgerecht is dan ook Bahn Mi, recept uit Vegan Street Food van Jackie Kearney).

Echt een aanrader als je eens iets nieuws wil proberen.

7) Greenway 7/10

Fast maar toch relatief healthy & de beste vegan kebap wrap, period. En ooohoookkkk… de Beyond Meat Burger  <3!

20180901_184651

8) Overzee 9,5/10

Voor echt authentiek écht lekker Thaise keuken moet je op de gezellige Dageraadplaats in het Antwerpse Zurenborg zijn. Iets prijziger, maar vraag om een menuutje met kleinere porties. Dan heb je meer verschillende gerechten en zit je ook echt wel goed vol. Daarvoor betaalden iets minder dan 50 euro voor twee personen (terwijl je anders snel aan 18 euro zit voor een redelijk klein hoofdgerecht #groteeter). Zeg er wel uitdrukkelijk bij dat je geen vissaus/oestersaus wil.

Wat ik zoal at is moeilijk te zeggen. Het zijn heel pure groentenbereidingen, waarbij de groenten echt net juist gegaard en gekruid zijn. Ook curry’s kan je er krijgen. Heel lekker, wel pikant.

20171205_194330

9) Wagamama 8/10

Oké, een echte keten, je kan zeggen wat je wil, maar het eten vind ik er écht lekker. Alle veggie gerechten kunnen geveganized worden zonder in te boeten aan smaak.

Mijn favoriet: de vegan ramen met pittige bouillon (je kan de bouillon zelf kiezen). Het is getopt met heerlijke noodels, shiitakes en gepaneerde silken tofu. Hmm. Ook groene curry, gebakken noodles en pad thai kan je er vegan nemen.

(foto’s Wagamama)

10) Mission Masala 8,5/10

Wauw, wat een ontdekking! De voormalige foodtruck heeft nu ook zijn vaste stekje op het Zuid in Antwerpen. Ik ben normaal niet echt een fan van Indisch eten, maar deze (misschien wat verwesterde?) versie is echt een aanrader. We hebben er zo lekker gegeten. Op de kaart staan ook duidelijk de vegetarische opties en welke geveganized kunnen worden (of gewoon vegan zijn). Echt een topper! En de inrichting doet mij helemaal terugdromen naar Mumbai (waar ik op uitwisseling ben geweest) ❤️.

11)  Doi Doi 8/10

Hier kan je lekkere Asian Streetfood eten en er is bij zo goed als elk gerechtje wel een vegan optie: spring rolls (zie foto), bao’s (gestoomd Japans broodje met vulling), banh mi (Vietnamese baguette)… Yum!

12) Icbao 8/10

Ook bij Icbao serveren ze Asian streetfood met veel vegan opties en superlieve bediending. Denk bao’s (zie foto), korean rice cakes (heel pikant gerecht), ramen (Japanse noedelsoep)…

IMG_20180625_202233_411

13) Tota 7/10

Bij Tota draait het allemaal om empanada’s, een Latijns-Amerikaans gerechtje waarbij een dun deeg gevuld wordt en in de oven krokant gebakken. Bij Toto is er keuze tussen vlees, vis, veggie en vegan. Er is keuze tussen vijf vegan empanada’s, 3 hartige en 2 dessert-versies. Alles staat duidelijk aangegeven op de kaart.

Heel lekker, maar de vullingen mogen voor mij nog iets origineler. Mijn favoriet? De empanada gevuld met pompoen en gember. Jummieee! (Op het eerte zicht lijkt het duur voor wat het is, maar met 4 empanada’s had ik zeker voldoende).

14) Aahaar 6/10

Aahaar is een volledig vegetarisch Indisch restaurant met veel vegan opties. Niet helemaal mijn ding (wat ik wel vaker heb met Indisch), maar het restaurant is gelegen vlakbij het centraal station en je kan er buffet (all you can eat) eten voor maar 10 euro. Zeker goed voor een snelle, goedkope en toch voedzame hap.

20180624_190113

15) Récollets

Sinds kort focust Récollets zich meer op dinner, met veganized klassiekers zoals vidée of stoverij met frietjes/kroketjes, kaaskroketjes, lasagnes en casseroles. Als dessert kan je kiezen voor crème brûlée, tiramisu, chocomousse etc. Super voor een nostalgisch etentje.

16) Pizzeria Bellini 8,5/10

Niet per se vegan-friendly, maar ze hebben een authentieke Napolitaanse pizza marinara die vegan is. Klinkt misschien saai, maar hij is heel lekker simpel: goeie korst, heel pure tomatensaus, olijfolie en look. Best afhalen, want de bediening is zeker niet altijd vriendelijk. Deze pizza kost 9 euro, dus valt best goed mee voor de kwaliteit.

16) Café Bazaar 8,5/10

Sowieso een van de gezelligste plekjes om te zitten, zowel gezellig binnen aan de grote ramen, als buiten op het terras onder een boom… Heerlijk! De kaart is wisselend, met soms vegan suggesties. Is de suggestie niet vegan? Vraag dan om de heerlijke pad thai te veganizen (= zonder ei, garnalenpasta en vissaus), echt keilekker!

DRINKS

1) BelRoy’s Bijou 9,5/10

Zin in een suuuperlekkere (nee, ik overdrijf niet) cocktail? Ga dan zeker eens langs bij BelRoy’s Bijou op het Antwerpse Zuid. De coktails zijn echt overheerlijk en voor het schuimlaagje gebruiken ze hier aquafaba (kikkererwtenvocht dat wordt opgeklopt tot ‘eiwit’) in plaats van kippenei-eiwit. Van innovatief gesproken!


Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Liefs, Lisa!

Lees ook:

5 x delicious vegan sweets in Antwerp (BE) 🍰🍩🍦🍪

Carotterie 2000 – béste vegan lunch

11 x deliciously vegan in New York City + map w/ highlights

 

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. trudi_bruges schreef:

  Heel handig overzicht! bedankt
  Bij volgend bezoekje aan Antwerpen nog genoeg om te ontdekken 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. nom.eat.live schreef:

   Graag gedaaaan! Hopelijk vind je lekkere adresjes 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s