Facts

Het echte verschil tussen vla en ijs

Ontdek het echte verschil tussen roomijs en ijs

Met de zomer in aantocht gaat er niets boven een verrukkelijke diepvriesmaaltijd om de hitte te verslaan. Of je nu fan bent van klassiek ijs of een zwak hebt voor romige custard, deze diepvriesdesserts weten onze smaakpapillen al eeuwen te boeien. Maar heb je je ooit afgevraagd wat vla onderscheidt van ijs? Ga mee op reis en ontdek het echte verschil tussen deze twee heerlijke lekkernijen.

De oorsprong van ijs

IJs heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Volgens historische verhalen werd ijs voor het eerst gegeten in China tijdens de Tang-dynastie in de 7e eeuw. De Chinese koning Tang van Shang zou opdracht hebben gegeven om een bevroren dessert te maken van buffelmelk, meel en kamfer. Door de eeuwen heen is ijs geëvolueerd en heeft het zowel keizers, adel als de massa verrukt.
We gaan nu verder en ijs is een enorme industrie geworden. Amerikanen alleen al consumeren gemiddeld meer dan 23 pond ijs per jaar. De verscheidenheid aan beschikbare smaken, van klassieke vanille tot heerlijke koekjes en room, is een bewijs van de blijvende populariteit.

De opkomst van Frozen Custard

IJs heeft een lange geschiedenis, maar zijn neefje, frozen custard, maakte pas veel later zijn debuut. In 1919 kreeg een man uit Pennsylvania, Archie Kohr, een heerlijk ongelukje dat het landschap van bevroren desserts voorgoed veranderde. Door eieren aan zijn ijsrecept toe te voegen en zijn ijsmachine aan te passen, creëerde Kohr een rijke en fluweelzachte lekkernij die we nu kennen als custard.
Archie Kohr liet er geen gras over groeien om zijn nieuwe creatie met de wereld te delen. Hij richtte een kraampje in op de beroemde promenade in Coney Island en bood zijn innovatieve frozen custard aan gretige klanten aan. Vanaf dat moment werd frozen custard een hit en veroverde hij de harten en smaakpapillen van dessertliefhebbers overal ter wereld.

Onthul de verschillen

Wat onderscheidt vla nu echt van ijs? Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, omdat beide een paar basisingrediënten vereisen. Een klassiek recept voor vanille-ijs bestaat meestal uit room, melk, suiker en vanille. De toevoeging van eidooiers verandert ijs echter in vla.
Het belangrijkste verschil zit hem in het percentage eigeel en melkvet in het recept. Bevroren vla, zoals de beroemde Wisconsin-stijl vla die wordt geserveerd in The Dairy Godmother in Noord-Virginia, bevat ten minste 1,4 procent gepasteuriseerd eigeel en minimaal 10 procent melkvet. Roomijs daarentegen moet minstens 10 procent melkvet en minstens 16 procent vaste melkbestanddelen bevatten om aan de FDA-voorschriften te voldoen.
Een ander verschil zit in het proces om deze diepvrieslekkernijen te maken. Custard vereist een speciale machine voor de bereiding, terwijl roomijs kan worden gemaakt met behulp van een ijsmachine of een no-churn recept. Deze variaties in ingrediënten en bereidingsmethoden dragen bij aan de unieke texturen en smaken die custard van ijs onderscheiden.

Omarm de zomer met bevroren lekkernijen

Of je je nu aangetrokken voelt tot de zijdezachte zachtheid van bevroren vla of de romige allure van ijs, de zomer is de perfecte tijd om van deze bevroren lekkernijen te genieten. Verwen jezelf met een bolletje van je favoriete smaak, of waarom geniet je niet van beide en waardeer je de subtiele nuances die ze bieden?
Als de temperaturen stijgen en de zon feller schijnt, laat het plezier van deze bevroren lekkernijen je dan meevoeren naar een plek van pure gelukzaligheid. Of je nu langs de promenade wandelt of een bijeenkomst in de achtertuin organiseert, vla en ijs zorgen voor een glimlach en zoete herinneringen.
Dus omarm het zomerseizoen, pak een hoorntje of een schaaltje en trakteer jezelf op de heerlijke wereld van bevroren desserts. Of je nu kiest voor vla of ijs, of misschien een combinatie van beide, moge je zomer gevuld zijn met momenten van puur bevroren genot!

FAQ

Wat is het belangrijkste verschil tussen vla en ijs?

Het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten en bereidingsmethoden. Custard bevat ten minste 1,4 procent gepasteuriseerd eigeel en ten minste 10 procent melkvet, terwijl roomijs ten minste 10 procent melkvet moet bevatten en de vaste melkbestanddelen ten minste 16 procent van het gewicht moeten uitmaken.

Kan ijs eidooiers bevatten zoals vla?

Ja, ijsrecepten kunnen ook eigeel bevatten. Het belangrijkste verschil is echter het percentage eigeel dat gebruikt wordt. Terwijl vla een minimum van 1,4 procent gepasteuriseerd eigeel vereist, kan het percentage eigeel in ijsrecepten variëren.

Hoe wordt vla anders gemaakt dan ijs?

Custard wordt gemaakt met een speciale custardmachine, die zorgt voor een gladde en romige textuur. Aan de andere kant kan ijs worden gemaakt met behulp van een ijsmachine of een no-churn recept, wat zorgt voor een iets andere textuur en consistentie.

Is frozen custard gezonder dan ijs?

Zowel vla als ijs zijn heerlijke lekkernijen en moeten met mate worden gegeten. Hoewel bevroren vla meestal een hoger percentage melkvet en eigeel bevat dan ijs, kan de totale voedingswaarde variëren, afhankelijk van het specifieke recept en de portiegrootte.

Zijn er regionale variaties van vla en ijs?

Ja, er zijn regionale variaties van vla en ijs over de hele wereld. Bijvoorbeeld, Wisconsin-stijl vla, met zijn rijke en romige textuur, is bekend in bepaalde delen van de Verenigde Staten. Daarnaast hebben verschillende landen en culturen hun eigen unieke recepten en smaken van ijs en vla.

Kan ik zowel van custard als van ijs genieten?

Absoluut! Er zijn geen regels als het gaat om genieten van diepvriesdesserts. Voel je vrij om te genieten van een bolletje vla gevolgd door een bolletje ijs, of probeer zelfs je eigen heerlijke combinaties te maken. Het plezier van diepvriesproducten zit hem in het ontdekken van verschillende smaken en het ervaren van de heerlijke contrasten die ze bieden.