Facts

Regels die chef-koks voor de koninklijke familie moeten volgen

In de koninklijke keuken: Regels die chef-koks voor de koninklijke familie moeten volgen

Werken als privékok voor een rijke en beroemde clientèle is geen gewone baan. En wanneer die klantenkring toevallig de Britse koninklijke familie is, bereikt het niveau van uniekheid en uitdaging een geheel nieuw niveau. Als voormalig chef-kok die het voorrecht had om de Windsors te dienen, kan ik getuigen van het feit dat koken voor de royals gepaard gaat met zijn eigen regels en verwachtingen. In dit artikel neem ik je mee achter de schermen en onthul ik enkele van de fascinerende regels die koks voor de koninklijke familie moeten volgen.

De chicste onder de keukens: De Franse keuken viert hoogtij

Als het op dineren aankomt, heeft de koninklijke familie een voorliefde voor de fijnste en meest exquise keukens. Het is dan ook geen verrassing dat de chef-koks zich voornamelijk richten op de Franse keuken. Toen ik in de koninklijke keuken werkte, weken we zelden af van deze culinaire traditie. De menu’s in Buckingham Palace waren sterk beïnvloed door traditionele Franse gerechten en pizza was een absolute no-no. In plaats daarvan bereidden we klassieke Franse lekkernijen zoals boeuf bourguignon en quiche Lorraine. Een gerecht dat bijzonder geliefd was bij de koningin was heilbot op een bedje van spinazie met een Morneysaus.

Een koninklijke draai aan fastfood

Hoewel fastfood bij velen favoriet is, had koningin Elizabeth II haar eigen unieke aanpak. In plaats van te genieten van drive-thru burgers, vroeg de koningin haar privékoks om fastfood na te maken in hun eigen keuken. Ik herinner me dat ik hertenburgers maakte op Balmoral, met herten die op het landgoed geschoten waren. Deze gastronomische creaties werden gevuld met cranberry en geserveerd zonder broodje, omdat de koningin ze liever met mes en vork at. Er was echter één verwennerij waar Hare Majesteit altijd blij mee was: chocolade. Alles op het menu met chocolade was zeker een hit.

Een speciaal dieet voor prinses Diana

Als privékok is het cruciaal om rekening te houden met de unieke dieetwensen en voorkeuren van klanten. Prinses Diana had specifieke behoeften vanwege haar strijd met boulimia. Ze vertrouwde me de taak toe om vetvrije versies van gerechten voor haar te maken. Terwijl andere gasten van volvette gerechten genoten, koos Prinses Diana voor alternatieven. Ik herinner me dat ik vetvrije mousses en andere gerechten maakte om aan haar behoeften te voldoen. Het was een voorrecht om haar te mogen ondersteunen op haar weg naar gezonde voeding.

De goedkeuring van de koningin vragen

Zelfs de meest bekwame chef-koks moeten goedkeuring vragen voor hun menu’s en de koninklijke chef-koks vormen daarop geen uitzondering. Bij Buckingham Palace stelden we een menuboek op en legden dit voor aan de koningin voor haar keuze. Haar menu’s werden ruim van tevoren gepland en ze hield zich er strikt aan. Wild zoals Gaelic steak en filet steak met champignon whisky saus behoorden tot haar favorieten. Nu koningin Elizabeth is overleden, vragen de chef-koks de goedkeuring van andere leden van de koninklijke familie, zoals Kate Middleton, die haar eigen favoriete havermoutontbijt heeft en geniet van gerechten als watermeloensalade en plantaardige linzencurry.

Knoflook: Een verboden ingrediënt

Eén regel die constant bleef in de koninklijke keuken was de afwezigheid van knoflook. De koningin had een sterke afkeer van het scherpe kruid en het gebruik ervan was strikt verboden. Dit had niet alleen te maken met persoonlijke voorkeur, maar ook met het vermijden van een aanhoudende geur die koninklijke verlovingen zou kunnen beïnvloeden. De benadering van de koningin van eten was meer functioneel dan toegeeflijk, want ze at om te leven in plaats van te leven om te eten. Ze gaf de voorkeur aan consistentie en hield het week na week bij dezelfde gerechten. Ze waagde zich zelden aan nieuwe recepten.

Overheersende geuren vermijden

Net als alle andere koninklijke personeelsleden moesten koninklijke koks zich houden aan bepaalde regels met betrekking tot hun persoonlijke verzorging. Sterke parfums of geuren waren niet toegestaan, omdat ze te overweldigend konden zijn voor de koninklijke familie en hun gasten. Het was essentieel om een aangename en ingetogen geur te behouden. De persoonlijkheid en houding van een chef-kok werden zelfs net zo belangrijk geacht als hun culinaire vaardigheden. Een rustige en beheerste houding was noodzakelijk, vooral als er gekookt werd in het bijzijn van jonge royals zoals de kinderen van prins William en Kate Middleton.

Catering voor honden

Een onverwacht aspect van koninklijke chef-kok zijn was het bereiden van maaltijden voor de geliefde corgi’s van de koningin. Deze koninklijke pups genoten van dezelfde luxe als hun baasje, met hun eigen speciale kamer in Buckingham Palace. De koks zorgden ervoor dat de viervoeters van de koningin goed gevoed werden met speciaal voor hen bereide maaltijden. Het was nog maar een voorbeeld van de nauwgezette aandacht voor details en zorg die in elk aspect van koninklijk dineren ging zitten.
Werken als chef-kok voor de Britse koninklijke familie was een ervaring als geen ander. De regels en verwachtingen die ons werden opgelegd waren uniek en veeleisend, maar ze stelden ons ook in staat om onze culinaire vaardigheden en creativiteit te tonen. Van het naleven van de voorkeur voor de Franse keuken tot het tegemoetkomen aan specifieke dieetwensen, we streefden ernaar om uitzonderlijke maaltijden af te leveren die geschikt waren voor royalty. De herinneringen aan het bedienen van de koninklijke familie zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart innemen en ik ben dankbaar dat ik deel heb mogen uitmaken van hun culinaire reis.

FAQ

Wat voor gerechten bereiden de chef-koks van de koninklijke familie?

De chef-koks van de koninklijke familie bereiden voornamelijk Franse gerechten. Traditionele Franse gerechten staan centraal in hun menu’s en weerspiegelen de voorkeur van de koninklijke familie voor exquise en luxe maaltijden.

Serveren de koks van de koninklijke familie fastfood?

Nee, de chef-koks van de koninklijke familie serveren geen traditioneel fastfood. Ze kunnen echter wel hun eigen versies van fastfoodproducten maken met ingrediënten van hoge kwaliteit. Hertenburgers waren bijvoorbeeld een populaire keuze, gemaakt van herten die op het koninklijke landgoed werden geschoten.

Zijn er dieetbeperkingen of specifieke verzoeken van de koninklijke familie?

Ja, de chef-koks van de koninklijke familie moeten rekening houden met verschillende dieetbeperkingen en voorkeuren. Prinses Diana eiste bijvoorbeeld vetvrije versies van bepaalde gerechten vanwege haar strijd met boulimia. Elk lid van de koninklijke familie kan zijn eigen specifieke wensen hebben en de chef-koks doen hun best om daaraan tegemoet te komen.

Wordt er knoflook gebruikt in de maaltijden van de koninklijke familie?

Nee, knoflook wordt strikt vermeden in de maaltijden van de koninklijke familie. De koningin heeft een sterke afkeer van knoflook en het gebruik ervan is verboden om te voorkomen dat de geur blijft hangen en koninklijke verlovingen kan beïnvloeden.

Vragen de koninklijke chef-koks de goedkeuring van de koningin voor hun menu?

Vroeger vroegen de koninklijke chef-koks goedkeuring voor het menu aan koningin Elizabeth II. Na haar overlijden vragen de chef-koks nu echter om goedkeuring van andere leden van de koninklijke familie, zoals Kate Middleton, die haar eigen favoriete ontbijtkeuzes heeft en van specifieke gerechten houdt.

Aan welke andere regels moeten koninklijke chef-koks zich houden behalve culinaire?

Naast culinaire regels moeten koninklijke chef-koks zich houden aan richtlijnen met betrekking tot persoonlijke verzorging. Er wordt van hen verwacht dat ze sterke parfums of geuren die overheersen vermijden. De houding en aanwezigheid van de chef-koks zijn ook belangrijk, omdat ze een kalme en beheerste houding moeten aannemen, vooral wanneer ze koken in het bijzijn van jonge royals.