Facts

Mythes over koken die je nooit moet geloven

Mythes over koken die je nooit moet geloven

Als ervaren thuiskok en kookliefhebber ben ik talloze kookmythes tegengekomen die zelfs de meest doorgewinterde chef-koks op het verkeerde been hebben gezet. Het is tijd om de zaken recht te zetten en deze misvattingen te ontkrachten die vaak onze keukens teisteren. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende mythes over koken en waarom je ze nooit moet geloven.

Alcohol brandt altijd aan

Een veel voorkomende mythe is dat alcohol volledig verdampt als het samen met voedsel wordt gekookt. Uit onderzoek van het USDA is echter gebleken dat alcohol meer dan 40% kan vasthouden in gekookte recepten. De hoogste retentie van alcohol treedt op wanneer alcohol kort boven een vlam wordt gekookt. Dus als je wilt dat de meeste alcohol verdwijnt, kun je het gerecht het beste minstens twee uur in een oven bakken. Houd er echter rekening mee dat bij de meeste recepten genoeg alcohol zal zijn afgebrand om vergiftiging te voorkomen.

Pasta moet worden afgespoeld

Het spoelen van gekookte pasta onder koud water is een veelgebruikte praktijk die volgens velen helpt om het kookproces te stoppen en de gewenste al-dente textuur te behouden. Deze mythe is echter niet minder waar. Pasta spoelen verwijdert de zetmeelrijke waterresten, waardoor saus en kruiden zich beter aan de noedels hechten, wat zowel de smaak als de textuur ten goede komt. De enige keer dat spoelen aan te raden is, is bij het maken van een pastasalade om een kleverige consistentie te voorkomen.

Doorbakken biefstuk is veiliger om te eten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het bestellen van een doorbakken steak om veiligheidsredenen een mythe. Schadelijke bacteriën bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van het vlees, dus het doorbakken van een steak tot een gemiddelde temperatuur van 140 graden Fahrenheit is over het algemeen voldoende om alle risico’s uit te sluiten. Gemalen rundvlees is echter een uitzondering, omdat bacteriën zich tijdens het malen van buiten naar binnen kunnen verspreiden. Voor hamburgers is het aan te raden om ze te koken tot ongeveer medium-well of well-done (ongeveer 160 graden interne temperatuur).

Je moet de huid verwijderen voordat je kip kookt

Veel mensen zijn wijsgemaakt dat de huid van kip vet en ongezond is, waardoor ze de huid moeten verwijderen voor het koken. Deze mythe is echter ongegrond. Kippenhuid bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet, het soort vet dat goed is voor je lichaam. Volgens de Harvard School of Public Health kan het onverzadigde vet in kippenhuid helpen bij het verlagen van cholesterol en bloeddruk. Wees dus niet bang om te genieten van de knapperige en smaakvolle goedheid van kippenhuid.

De rode vloeistof die uit je biefstuk sijpelt is bloed

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is die roodachtige vloeistof die je ziet als je in een rauwe biefstuk snijdt geen bloed. Het is eigenlijk myoglobine, een roodgekleurd eiwit dat voorkomt in spierweefsel. Myoglobine helpt bij het opslaan van zuurstof in de spieren en als het vlees kookt, wordt het donkerder en reageert het met zuurstof, waardoor het die karakteristieke rode kleur krijgt. Wees dus gerust, het is geen bloed maar eerder een natuurlijk bestanddeel van het vlees.

Melk maakt roereieren luchtiger

Het toevoegen van een scheutje melk aan roerei is een veelgebruikte tip waarvan men denkt dat het roerei er luchtiger van wordt. Dit is echter niets meer dan een mythe. In werkelijkheid maakt het toevoegen van melk aan eieren het mengsel alleen maar vloeibaarder, wat leidt tot te gare en rubberachtige roereieren. De sleutel tot een luchtig roerei is om het op laag vuur te koken en het eerder van het vuur te halen dan je zou denken. De restwarmte zal de eieren blijven koken, wat resulteert in een luchtige textuur.

Vlees dichtschroeien houdt sappen vast

Een andere wijdverbreide mythe is dat het dichtschroeien van vlees de sappen insluit, waardoor het sappiger en smaakvoller wordt. Dit is echter niet het geval. Het dichtschroeien van vlees zorgt voor een heerlijk gekarameliseerd korstje, maar creëert geen ondoordringbare barrière om sappen vast te houden. Het is zelfs zo dat het bereiden van een steak op een lagere temperatuur en het afmaken met dichtschroeien kan resulteren in een sappigere binnenkant. Het geheim van een sappige steak zit hem in het regelen van de braadtemperatuur en ervoor zorgen dat deze niet hoger wordt dan 140 graden Fahrenheit.

Gekookte groenten zijn niet zo gezond als rauwe groenten

Liefhebbers van rauwe groenten beweren vaak dat het koken van groenten hun voedingswaarde vermindert. Dit is echter een veel voorkomende misvatting. Hoewel koken enig verlies van wateroplosbare vitamines zoals vitamine B of C kan veroorzaken, kan het de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen juist verbeteren. Bepaalde antioxidanten zoals carotenoïden in wortelen worden bijvoorbeeld aanzienlijk verhoogd wanneer ze gekookt worden. Bovendien kunnen diepvriesgroenten hoge niveaus vitamine C behouden in vergelijking met verse producten, die tijdens het transport wat voedingsstoffen kunnen verliezen.

Door zout toe te voegen kookt water sneller

Het idee dat water sneller kookt door zout toe te voegen, is een mythe die vaak wordt geloofd. Hoewel het waar is dat zout water een lager kookpunt heeft dan zoet water, is het verschil minimaal en niet merkbaar in de dagelijkse keuken. Je zou een extreem hoge concentratie zout nodig hebben voor een significant effect, wat voor de meeste recepten niet praktisch of wenselijk is. Breng je gerechten dus gerust op smaak met zout, maar verwacht niet dat het het kookproces versnelt.
Tot slot is het essentieel om feiten van fictie te scheiden als het gaat om mythes over koken. Door deze veelvoorkomende misvattingen te ontkrachten, kunnen we onze culinaire inspanningen met een beter begrip benaderen en smakelijkere en succesvollere resultaten behalen in de keuken. Onthoud dat vertrouwen op betrouwbare bronnen en wetenschappelijk bewijs de sleutel is om een goed geïnformeerde en zelfverzekerde kok te worden. Veel kookplezier!

FAQ

Brandt alcohol altijd af als het samen met voedsel wordt gekookt?

Nee, alcohol verbrandt niet altijd volledig als het samen met voedsel wordt gekookt. Onderzoek toont aan dat alcohol meer dan 40% kan vasthouden in gekookte recepten, vooral wanneer het kort boven een vlam wordt gekookt. Minstens twee uur bakken in een oven kan helpen om het alcoholgehalte te verlagen.

Moet ik gekookte pasta afspoelen?

Het is niet nodig om gekookte pasta af te spoelen. Spoelen verwijdert de zetmeelrijke waterresten die ervoor zorgen dat saus en kruiden zich aan de noedels hechten, wat de smaak en textuur verbetert. Afspoelen wordt alleen aanbevolen bij het maken van een pastasalade om een kleverige consistentie te voorkomen.

Is doorbakken biefstuk veiliger om te eten?

Doorbakken biefstuk is niet per definitie veiliger om te eten. Schadelijke bacteriën bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van het vlees, dus over het algemeen is het voldoende om een biefstuk te doorbakken tot een gemiddelde temperatuur (140°F). Gemalen rundvlees is een uitzondering en het is aan te raden om hamburgers tot ongeveer medium-well of doorbakken (160°F) te koken om de veiligheid te garanderen.

Moet ik de huid verwijderen voordat ik kip kook?

Nee, het is niet nodig om het vel te verwijderen voordat je kip gaat koken. Kippenschil bestaat voornamelijk uit onverzadigd vet, wat goed kan zijn voor je lichaam. Het voegt smaak en vocht toe aan het vlees. Als je echter om dieetredenen de voorkeur geeft aan kip zonder vel, kun je het vel verwijderen voor het koken.

Wat is de rode vloeistof in rauwe biefstuk?

De rode vloeistof die je ziet in rauwe biefstuk is geen bloed. Het is myoglobine, een rood gepigmenteerd eiwit dat in spierweefsel voorkomt. Myoglobine helpt bij het opslaan van zuurstof in de spieren en als het vlees kookt, wordt het donkerder en reageert het met zuurstof, waardoor het de karakteristieke rode kleur krijgt.

Verliezen gekookte groenten hun voedingswaarde?

Hoewel koken enig verlies van wateroplosbare vitamines kan veroorzaken, kan het ook de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen verbeteren. Bepaalde antioxidanten in groenten kunnen door koken toenemen. Bovendien kunnen diepvriesgroenten hoge niveaus vitamine C behouden in vergelijking met verse producten. Gekookte groenten kunnen dus nog steeds voedzaam en goed voor je gezondheid zijn.