Facts

De president van de VS die een feestje organiseerde voor een blok kaas van 1400 pond

Een kaasachtige affaire: Het verhaal van Andrew Jacksons enorme kaasblok

Als iemand met een diepe fascinatie voor de eigenzinnige geschiedenissen van Amerikaanse presidenten, was ik zeer verheugd toen ik het verhaal ontdekte van Andrew Jackson en zijn blok kaas van 1.400 pond. Het is een verhaal dat perfect de excentriciteiten en eigenaardigheden van het leiderschap van onze natie weergeeft.

Het zuivelgenot

De oorsprong van deze kaasachtige saga gaat terug tot een gulle melkboer genaamd kolonel Thomas S. Meacham. Geïnspireerd door het precedent van president Thomas Jefferson, die een soortgelijk geschenk had ontvangen, besloot Meacham president Jackson een monumentaal blok kaas te schenken. Deze kolossale creatie, met een gewicht van maar liefst 1.400 pond, werd zorgvuldig vervoerd naar het Witte Huis, waar het zijn intrek nam in de hoofdfoyer.

De kaascalamiteit

Jackson, die nooit terugschrok voor een spektakel, besloot de deuren van het Witte Huis te openen en het publiek uit te nodigen om deel te nemen aan deze kaasachtige overheerlijkheid. Wat volgde was niets minder dan een pandemonium. Bezoekers zwermden uit over het huis en vulden hun zakken, hoeden en zakdoeken met zoveel mogelijk kaas als ze maar konden dragen. De resulterende puinhoop moet een nachtmerrie zijn geweest voor het personeel van het Witte Huis, dat de nasleep van dit kaasfestijn moest opruimen.

Het aanhoudende aroma

Zelfs nadat de kaas was opgegeten of weggegooid, leefde de herinnering voort. Martin Van Buren, Jacksons opvolger, kreeg te maken met de aanhoudende geur van het zuivelgenot. Volgens verhalen klaagde Van Buren’s vrouw Eliza over de moeilijkheid om de geur uit de kamer waar de kaas was gesneden te verdrijven, waardoor het tapijt dagenlang moest worden gelucht.

Een kaasachtige erfenis

De fysieke aanwezigheid van de enorme kaas mag dan vervaagd zijn, zijn nalatenschap leefde voort. Tientallen jaren later probeerde de regering-Obama de geest van deze presidentiële eigenaardigheid nieuw leven in te blazen met de creatie van de “Big Block of Cheese Day”. Dit virtuele evenement stelde het publiek in staat om in contact te komen met het personeel van het Witte Huis en hun brandende vragen te stellen, net als de burgers die ooit naar het Witte Huis stroomden om deel te nemen aan Jacksons kaasextravaganza.
Het verhaal van Andrew Jacksons kaasblok is een bewijs van de blijvende excentriciteiten en grillige momenten die de gangen van het Witte Huis door de jaren heen hebben opgeluisterd. Het is een heerlijk eigenzinnig stukje geschiedenis dat ons eraan herinnert dat zelfs in het machtigste kantoor van het land soms de meest onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

FAQ

President Jackson kreeg het enorme kaasblok omdat mensen vonden dat hij er een moest krijgen, net als zijn voorganger, president Thomas Jefferson. Dit werd gezien als een gebaar van goede wil en een manier om het presidentschap te eren.

Wat gebeurde er toen Jackson het Witte Huis openstelde voor het publiek om de kaas te nuttigen?

Toen Jackson het publiek uitnodigde om de kaas te nuttigen, ontstond er chaos. Bezoekers overspoelden het Witte Huis en vulden hun zakken, hoeden en zakdoeken met zoveel kaas als ze maar konden dragen. Het personeel van het Witte Huis moest na de kaasgekte een enorme schoonmaak houden.

Hoe lang bleef de kaas in het Witte Huis?

Het enorme kaasblok bleef ongeveer een jaar in het Witte Huis, maar werd voornamelijk tentoongesteld en niet actief geconsumeerd door het publiek.

Welke invloed had de kaas op president Martin Van Buren?

Zelfs nadat de kaas was verdwenen, bleef de geur ervan hangen in het Witte Huis. Eliza, de vrouw van Van Buren, schreef dat het dagenlang luchten van het tapijt in de kamer waar de kaas was gesneden nodig was om eindelijk van de geur af te komen.

Hoe heeft de regering-Obama de “Big Block of Cheese”-traditie nieuw leven ingeblazen?

De regering-Obama creëerde de “Big Block of Cheese Day”, een virtueel evenement waarbij het publiek vragen kon stellen en kon praten met de medewerkers van het Witte Huis, net als de burgers die ooit naar het Witte Huis stroomden om deel te nemen aan Jacksons kaasextravaganza.