Facts

De vreemde geschiedenis achter de ijs Sundae

De vreemde geschiedenis achter het ijsje

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de oorsprong van geliefde desserts en een dessert dat me al jaren intrigeert is de ijscoupe. Als liefhebber van alles wat zoet en bevroren is, besloot ik me te verdiepen in de vreemde en betwiste geschiedenis van deze iconische traktatie. Wat ik ontdekte liet me versteld staan en ik snakte naar een heerlijke sundae voor mezelf.

Het debat over de geboorteplaats

Een van de meest intrigerende aspecten van de ijscoupe is het voortdurende debat over de geboorteplaats. Verschillende steden claimen de plek te zijn waar de eerste ijscoupe werd uitgevonden. Two Rivers, Wisconsin; Ithaca, New York; Evanston, Illinois; en Cleveland, Ohio hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen (via Farmers’ Almanac).
Volgens de inwoners van Two Rivers vond Edward C. Berners de eerste sundae uit in 1881. Het verhaal gaat dat een klant hem vroeg om chocoladesaus over ijs te sprenkelen, en Berners begon deze creatie op zondag te verkopen voor 5 cent. Dit zou de oorsprong zijn van de naam “sundae.
Aan de andere kant geloven de inwoners van Ithaca dat de plaatselijke Chester Platt in 1892 de eerste sundae uitvond. Platt serveerde een priester vanille-ijs bedekt met kersensiroop met een gekonfijte kers bovenop. De priester stelde voor om het brouwsel naar de dag, zondag, te noemen, voordat de spelling later werd veranderd.

De rol van blauwe wetten

Om de oorsprong van de ijscoupe echt te begrijpen, moeten we ons verdiepen in de geschiedenis van de blauwe wetten. Deze wetten, geworteld in religie, beperken of verbieden activiteiten die als zondig worden beschouwd. Eén zo’n wet in de jaren 1800 verbood de verkoop van frisdrank op zondag (via Farmers’ Almanac).
Dit vormde een probleem voor mensen die graag frisdrank of limonade dronken. Vindingrijke mensen vonden echter een manier om de wet te omzeilen. Drogisterijen begonnen chocoladesaus in plaats van frisdrank te gebruiken als topping voor ijs. Uit deze slimme vervanging ontstonden de eerste ijscoupes.

De controverse over de naamgeving

Zelfs de naam “sundae” heeft een fascinerende geschiedenis. Sommige inwoners van Evanston, Illinois claimen verantwoordelijk te zijn voor het veranderen van de naam van “Sunday” in “sundae” aan het eind van de 19e eeuw. Deze verandering werd waarschijnlijk beïnvloed door de Blue Law die de verkoop van frisdrank op zondag verbood, wat leidde tot de creatie van ijscoupes.
Andere theorieën suggereren dat de spelling werd veranderd om niemand te beledigen of om het dessert verkoopbaar te maken op elke dag van de week. Wat de redenen achter de naamsverandering ook waren, de term “sundae” bleef en werd synoniem voor dit verrukkelijke dessert.

Een dessert dat blijft bestaan

Hoewel de exacte oorsprong van de ijscoupe in nevelen is gehuld, is één ding zeker: de populariteit en de unieke variaties op het dessert zijn blijvend. Van klassieke combinaties zoals chocoladesiroop en slagroom tot innovatieve wendingen met exotische smaken en toppings, de ijscoupe blijft onze smaakpapillen boeien en dessertliefhebbers overal plezier brengen.
Als ik nadenk over de vreemde geschiedenis achter de ijscoupe, merk ik dat ik deze heerlijke traktatie nog meer waardeer. De verhalen van rivaliserende steden, religieuze beperkingen en creatieve aanpassingen hebben de sundae een fascinerend en verhalend verleden gegeven. Dus de volgende keer dat je je overgeeft aan een heerlijke ijscoupe, neem dan even de tijd om niet alleen van de smaken te genieten, maar ook van de rijke geschiedenis die dit dessert tot een geliefd onderdeel van ons culinaire erfgoed heeft gemaakt.

FAQ

Wat is de oorsprong van de ijscoupe?

De oorsprong van de ijscoupe is een onderwerp van discussie tussen verschillende steden. Two Rivers, Wisconsin; Ithaca, New York; Evanston, Illinois; en Cleveland, Ohio claimen allemaal de geboorteplaats van de sundae te zijn. De verhalen variëren, maar over het algemeen gaat het om de creatie van een heerlijke ijstraktatie met verschillende toppings.

Wie vond de eerste ijscoupe uit?

Twee populaire kanshebbers voor de titel van de eerste uitvinder van de ijscoupe zijn Edward C. Berners uit Two Rivers, Wisconsin en Chester Platt uit Ithaca, New York. Berners zou chocoladesaus over het ijs hebben gegoten en het op zondag hebben verkocht. Platt daarentegen serveerde vanille-ijs met kersensiroop en een gekonfijte kers bovenop.

Waarom wordt het een “ijscoupe” genoemd?

De exacte reden achter de naam “sundae” is niet helemaal duidelijk. Er wordt echter aangenomen dat de spelling is veranderd van “Sunday” in “sundae” om religieuze connotaties te vermijden. De verandering kan ook zijn gemaakt om het dessert op elke dag van de week verkoopbaar te maken, omdat het ook buiten de zondag steeds populairder werd.

Hoe hebben de blauwe wetten de creatie van de ijscoupe beïnvloed?

Blauwe wetten, die voortkwamen uit religieuze overtuigingen, beperkten of verboden vaak activiteiten die als zondig werden beschouwd. Eén bepaalde Blue Law in de jaren 1800 verbood het verkopen van frisdrank op zondag. Om deze wet te omzeilen, begonnen drogisterijen chocoladesaus in plaats van frisdrank te gebruiken als topping voor ijs, waardoor de ijscoupe ontstond.

Waarom wordt de geschiedenis van de ijscoupe betwist?

De geschiedenis van de ijscoupe is omstreden omdat verschillende steden verschillende verhalen hebben en aanspraak maken op de geboorteplaats van het dessert. Elke stad heeft zijn eigen reeks anekdotes en historische verslagen die hun claim ondersteunen. Het gebrek aan definitief bewijs en het verstrijken van de tijd dragen bij aan het voortdurende debat en mysterie rond de ware oorsprong van de ijscoupe.

Hoe heeft de ijscoupe zich in de loop der tijd ontwikkeld?

De ijscoupe is in de loop der tijd sterk geëvolueerd. Terwijl de originele sundaes eenvoudige combinaties waren van ijs en toppings zoals chocoladesaus, zijn moderne sundaes uitgegroeid tot uitgebreide kunstwerken, met een grote verscheidenheid aan ijssmaken, sauzen, fruit, noten, snoep en andere creatieve toppings. Chef-koks en ijssalons blijven innoveren en experimenteren, en bieden unieke en spannende ijscreaties om de verschillende smaken van dessertliefhebbers te bevredigen.