Kitchen

Garnalen pellen

De kunst van het garnalen pellen onder de knie Een stap-voor-stap handleiding

Garnalen pellen kan een ontmoedigende taak lijken, maar met een beetje oefening en begeleiding kun je deze heerlijke schaaldieren moeiteloos pellen en een wereld aan lekkernijen op basis van zeevruchten ontsluiten. Of je nu van zeevruchten houdt of indruk wilt maken op je gasten met een prachtige garnalencocktail, garnalen leren pellen is een vaardigheid die je moet leren. In deze uitgebreide gids leiden we je door het proces van het pellen van garnalen, van het verwijderen van de kop en de poten tot het conserveren van de staart en zelfs het pellen van garnalen na het koken. Laten we er dus induiken en experts worden in het pellen van garnalen!

1. De kop en de poten verwijderen

Voordat je begint met het pellen van de garnalen, is het essentieel om de kop en de poten te verwijderen. Pak de kleine rij pootjes onderaan de garnaal vast en trek er voorzichtig aan. De poten moeten gemakkelijk loskomen. Als je garnaal zijn kop er nog aan heeft, kun je een schilmesje gebruiken om hem eraf te snijden.

2. Pel de buitenste schil van de garnaal

Nu je de kop en de poten hebt verwijderd, is het tijd om de taaie buitenkant van de garnaal te pellen. Er zijn twee manieren om dit te doen: met de hand of met een keukenschaar.
Als je garnalen liever met de hand pelt, houd dan een garnaal in je handen en gebruik je duimen om de taaie buitenkant van de buik te scheiden. De schaal is het zachtst bij de buik, waardoor hij makkelijker te pellen is. Pak de schaal vast met je duimen en trek hem in de tegenovergestelde richting, naar de staart. Met een beetje oefening gaat deze beweging moeiteloos. Vergeet niet om ook de staart te verwijderen, door hem eraf te trekken of af te snijden met een mes.
Als je ervoor kiest om een keukenschaar te gebruiken, knip dan door de schaal langs de bovenste rand van de garnaal, waar de schaal het hardst is. Als je de snede hebt gemaakt, breek je de schelp open met je handen en trek je hem eraf in de tegenovergestelde richting. Gebruik tot slot een mes om de staart af te snijden als je dat wilt.

3. Garnalen pellen en de staart eraan laten zitten

Door de staart aan de garnaal te laten zitten, kun je een elegante presentatie maken, of het nu voor een koud voorgerecht met garnalencocktail is of voor gerechten zoals kokosgarnalen. Om garnalen te pellen en de staart intact te laten, trek je de schaal voorzichtig los. Als je bij de staart bent, trek je de schaal naar achteren, maar niet helemaal naar de staart toe. Met een beetje oefening en aandacht, zul je merken dat het verrassend makkelijk wordt om de staart te laten zitten.

4. Garnalen pellen na het koken

Wat als je de garnalen al hebt gekookt met de schil er nog aan of ze vergeten bent te pellen voor het koken? Maak je geen zorgen! Je kunt nog steeds garnalen pellen na het koken. Het proces is vergelijkbaar met het pellen van garnalen voor het koken. Houd de schil vast door de opening in de onderbuik en trek hem eraf naar de andere kant. De schil zal vanzelf in delen loslaten, omdat hij na het koken brozer wordt. Trek ten slotte aan de staart om deze te verwijderen.

5. Het beste maken van garnalenschalen

Laat die garnalenschalen niet verloren gaan! Bewaar ze in een Ziploc-zakje in de vriezer en gebruik ze later om er smaakvolle bouillon van te maken. Garnalenvellen bevatten veel van de natuurlijke smaak van garnalen, waardoor ze een waardevol ingrediënt zijn voor het op smaak brengen van soepen, stoofschotels of sauzen. Door de schelpen te gebruiken, voeg je een extra laag diepte toe aan je culinaire creaties.
Nu je de kunst van het garnalen pellen onder de knie hebt, kun je met een gerust hart elk garnalenrecept aan dat op je pad komt. Van scampi’s met garnalen tot roerbakgerechten met garnalen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus pak wat verse garnalen, stel je nieuwe vaardigheden op de proef en geniet van de heerlijkheid van perfect gepelde garnalen!

FAQ

1. Kan ik garnalen pellen met de schaal er nog aan?

Ja, je kunt garnalen pellen met de schaal er nog aan, vooral als een recept daarom vraagt. Volg gewoon dezelfde stappen voor het pellen van garnalen voor het koken, maar houd de pel vast door de opening in de onderbuik en trek hem eraf naar de andere kant. De schil komt er na het koken makkelijker af.

2. Is het nodig om de staart te verwijderen bij het pellen van garnalen?

Nee, het is niet nodig om de staart te verwijderen bij het pellen van garnalen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en de vereisten van je gerecht. Als je de staart wilt laten zitten voor de presentatie of om het makkelijker te kunnen hanteren, moet je gewoon voorzichtig zijn wanneer je de garnalenpulp eraf trekt, en deze naar achteren toe eraf trekken zonder hem helemaal naar de staart toe te verwijderen.

3. Wat kan ik met de overgebleven garnalenschalen doen?

Gooi die garnalenschalen niet weg! Verzamel ze in een Ziploc-zakje en bewaar ze in de vriezer. De schelpen bevatten veel van de smaak van de garnalen en kunnen worden gebruikt om zelfgemaakte bouillon te maken. Kook de schelpen in water met aromaten zoals ui, knoflook en kruiden om een smaakvolle basis te maken voor soepen, stoofschotels of sauzen.

4. Kan ik een keukenschaar gebruiken om garnalen te pellen in plaats van het met de hand te doen?

Ja, je kunt een keukenschaar gebruiken om garnalen te pellen. Het is een alternatieve methode die sommigen makkelijker of handiger vinden. Knip gewoon door de schaal langs de bovenste rand van de garnaal, breek hem open en trek de schaal er in tegenovergestelde richting af. Vergeet niet om de staart te verwijderen met een mes als je dat wilt. Vergeet niet om de staart te verwijderen met een mes indien gewenst.

5. Zijn er trucjes om het pellen van garnalen makkelijker te maken?

Hoewel het pellen van garnalen in eerste instantie intimiderend kan lijken, zijn er een paar trucjes die het proces makkelijker kunnen maken. Eén tip is om je duimen te gebruiken om de taaie buitenste schil van de buik te scheiden, omdat de schil daar het zachtst is. Als je de schilbeweging oefent en herhaalt, zal het na verloop van tijd makkelijker gaan. Laat je niet ontmoedigen als het een paar pogingen kost om het onder de knie te krijgen!

6. Kan ik garnalen van tevoren pellen en bewaren?

Over het algemeen wordt aangeraden om garnalen vlak voor het koken te pellen, zodat ze vers en van textuur blijven. Maar als je ze van tevoren moet pellen, bewaar de gepelde garnalen dan maximaal 24 uur in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Zorg ervoor dat ze goed gekoeld blijven om problemen met de voedselveiligheid te voorkomen.